Plângerea judecătorului CEDO Corneliu Bîrsan a fost respinsă de CSM. DNA a audiat astăzi mai mulţi martori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, astăzi, plângerea prealabilă formulată de reprezentantul României la CEDO, judecătorul Corneliu Bîrsan prin care solicită anularea avizului de percheziţie la domiciliul său şi al soţiei sale, Gabriela Bîrsan, pusă sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenţă.

Judecătoarea Gabriela Bîrsan, preşedintele Secţiei de Contencios Administrativ al Curţii Supeme de Justiţie şi soţul acesteia, Corneliu Bîrsan, judecătorul României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au atacat percheziţiile efectuate în dosarul „Mită la Curtea Supemă".

Cei doi au depus notificări, plângeri prealabile sau contestaţii la mai multe instituţii europene şi naţionale: Consiliul Europei, CEDO, Ministerul Afacerilor Externe, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Judecătorii susţin că li s-au încălcat mai multe drepturi, atunci când le-a fost percheziţionată vila din Snagov, întrucât Corneliu Bîrsan ar avea calitate de diplomat şi ar beneficia de mai multe imunităţi şi privilegii pe teritoriul Uniuni Europene.

Soţii Bîrsan ies la atac cu imunitatea lui de la CEDO

Cerere respinsă de Înalta Curte

Una dintre cererile celor doi a fost respinsă, miercurea trecută, de magistraţii Completul de cinci judecători de la instanţa supremă. Corneliu şi Gabriela Bîrsan au contestat mandatul de percheziţie al vilei, emis de un coleg de la Secţia Penală.
Cererea a fost respinsă, în unanimitate, ca inadmisibilă. Completul de cinci judecători a considerat că astfel de contestaţii se pot face după trimiterea în judecată, ca o excepţie procedurală, şi nu în faza de urmărire penală, când ancheta nu este finalizată. Potrivit Codului de Procedură Penală, mandatele de percheziţie nu pot fi contestate.

Membri CSM, recuzaţi de avocatul familie Bîrsan

 Avocatul Gabrielei Bîrsan,  profesorul universitar Corneliu-Liviu Popescu, a recuzat astăzi toţi membrii Secţiei de judecători ai CSM care au  avizat cererea de percheziţie a DNA la vila din Snagov. Avocatul a mai recuzat şi toţi membrii CSM care au votat în plenul Consiliului împotriva plângerii depuse de soţul său, judecătorul CEDO Corneliu Bîrsan.

 Membrii Secţiei pentru judecători ai CSM dezbat în şedinţă secretă cererile de recuzare. Potrivit unor surse judiciare la avizul DNA pentru încuviinţarea percheziţiei au votat toţi membrii Secţiei, mai puţin judecătorii Livia Stanciu şi Cristi Dănileţ.

Update: recuzarea a fost respinsă

Cererea de recuzare a membrilor Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii care au votat pentru percheziţionarea casei soţilor Gabriela şi Corneliu Bârsan a fost respinsă, cu unanimitate de voturi, fiind reluată dezbaterea privind contestaţia Gabrielei Bârsan.

Ce au ridicat procurorii din vila de la Snagov?

Profesorul-universitar Popescu a arătat ce au ridicat procurorii din vila de la Snagov a soţilor Bărsan: „Două şirahuri de mărgele, patru fotografii în rame de carton, un bilet plătit pe net”. „Procurorii au mai fotografiat o perche de pantofi”, a declarat Popescu.

Audieri la DNA


Şoferul Gabrielei Bârsan şi angajatul unei firme de turism din Capitală au fost audiaţi, marţi, de procurorii DNA în dosarul privind presupuse fapte de corupţie, fiind întrebaţi în legătură cu modul în care judecătoarele Bârsan şi Iuliana Puşoiu şi-au achiziţionat bilete de călătorie cu avionul.


Detalii despre două bilete călătorie


Procurorii anticorupţie l-au convocat la audieri pe şoferul judecătoarei de la instanţa supremă Gabriela Bârsan, el fiind întrebat despre modul în care magistratul şi-a achiziţionat două bilete de călătorie cu avionul, unul pe ruta Stuttgard şi unul pentru Franţa.
Potrivit surselor citate, şoferul le-ar fi spus anchetatorilor că în ambele situaţii el a fost cel care s-a deplasat personal la agenţia de turism Marshal, de unde a cumpărat aceste bilete cu banii şi în numele judecătoarei Gabriela Bârsan.


Bilet plătit de avocatul Gherbovan


Un alt martor audiat marţi în acest dosar a fost unul dintre angajaţii agenţiei de turism, respectiv cel s-a ocupat de ticketing, emiţând biletele pe numele judecătoarei Bârsan. Acelaşi angajat a emis bilet de călătorie cu avionul şi în cazul judecătoarei Iuliana Puşoiu.


Angajatul agenţiei de turism a confirmat cele spune de şoferul judecătoarei Gabriela Bârsan. El a mai arătat că biletul de călătorie în cazul judecătoarei Puşoiu ar fi fost plătit de către avocatul Radu Gherbovan, soţul avocatei Claudia Silinescu Gherbovan, anchetată în acest dosar. Acesta i-ar fi precizat angajatului agenţiei de turism că banii sunt ai judecătoarei Iuliana Puşoiu, pentru care cumpără un bilet de călătorie cu destinaţia Malaezia.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite