Criză: angajaţi demisionari şi primar pensionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi cei 11 angajaţi ai Primăriei din comuna Schela vor părăsi birourile de la 1 octombrie. Ei sunt nemulţumiți de reducerile salariale și spun că nu mai pot trăi cu câteva sute de lei pe lună. Primarul Aristide Şerbănescu spune că nu va rămâne în primăria goală, ci îşi va depune dosarul de pensionare.

2011: concedieri şi pensii îngheţate

Edilii pun lacăt pe primării

Primarii din Vrancea declară falită administraţia locală

Când s-a trezit cu demisiile tuturor subalternilor pe masă, edilul din comuna gorjeană Schela a crezut că oamenii îi fac o farsă.

„Înainte de a pleca în concediu, ei m-au anunţat că pleacă. M-am gândit că e o glumă. Când m-am întors, adică în ultima zi din luna august, au venit cu demisiile ca să plece acasă de la 15 septembrie. I-am convins să mai aştepte până la 1 octombrie pentru că până atunci va apărea Legea unică a salarizării şi o să vedem în ce grilă se încadrează. Le-am explicat că lăsăm baltă începerea anului şcolar, iar eu nu am nicio vină pentru că s-a ajuns în această situaţie", a explicat primarul Aristide Şerbănescu (63 de ani).

Acesta a precizat că va pleca şi el împreună cu salariaţii, pentru că nu poate să asigure funcţionarea primăriei de unul singur. „Eu ce să fac singur în primărie? Să gâdil câinii comunitari pe burtă? Voi pleca şi eu cu ei! Eu îmi doream să duc mandatul până la capăt, ca să‑mi îndeplinesc promisiunile, dar, dacă nu voi reuşi să‑i conving pe salariaţi să rămână, atunci plec şi eu cu ei. De peste un an şi jumătate îndeplinesc condiţiile de pensionare, aşa că mă voi retrage", a spus primarul, care primeşte acum un salariu de 1.400 de lei pe lună, în condiţiile în care înainte încasa 1.800 de lei.

„Eu nu mă plâng, că mai am grădină acasă cu pomi fructiferi, dar sunt mulţi angajaţi care fac naveta de la Târgu-Jiu", a mai adăugat edilul.

Lucrează şi noaptea pentru 540 de lei

Ilie Sorin Popeci este angajat ca muncitor calificat la Primăria Schela. El răspunde de alimentarea cu apă din comună şi este nevoit să meargă kilometri întregi pe jos şi chiar să lucreze şi noaptea atunci când apare vreo avarie. Salariul pe care îl încasează lunar este de 540 de lei.

„Am în grijă 360 de abonaţi la apă în comună. Am doi copii în întreţinere şi soţia nu lucrează. Am început să-mi caut de muncă. Dacă nu o să găsesc aici, voi pleca să muncesc în srăinătate. Mi‑am dat demisia în mai multe rânduri pentru că nu am cum să mă descurc din salariul pe care-l primesc acum. Vreau să plec de la 1 octombrie. O să iau drumul străinătăţii, dacă nu-mi găsesc de lucru în ţară", a spus Popeci.

Ana Vâlceanu este inspector şi face munca a trei salariaţi pentru că se ocupă de achiziţiile publice, urbanism şi cadastru. Pentru asta primeşte un salariu de 800 de lei, în condiţiile în care, în urmă cu un an, încasa 1.700 de lei. „Prima dată, în toamna anului trecut, mi s-au tăiat sporurile, iar acum şi 25% din salariu. Fac naveta din Târgu-Jiu, sunt 20 de kilometri. Mai am prieteni plecaţi şi mă voi duce să muncesc şi eu", a explicat femeia.

Maria Popescu, referent agricol, mamă a doi copii, primeşte 460 de lei pe lună: „Nu se mai poate sta pe aceşti bani. O să plec în altă parte, dar pe un salariu mai bun, pentru că nu mi-e frică de muncă". Funcţionara spune că se numără printre norocoşi pentru că are o grădină, o livadă cu pomi fructiferi şi păsări. Reuşeşte astfel să mai facă economii. „Noroc că ne mai gospodărim, că altfel nu putem să supravieţuim", a spus Maria Popescu.

Primăria nu se va închide

Alina Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, a precizat că primăria nu se va închide atunci când primarul şi angajaţii vor pleca acasă: „Prefectura monitorizează situaţia de la Schela. Dacă primarul şi angajaţii vor pleca, se va întruni Consiliul Local care va desemna un înlocuitor. Vom cere aprobarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici pentru transferarea celor şapte salariaţi ai prefecturii care urmează să fie disponibilizaţi, iar pentru restul posturilor necesare se va organiza concus. În niciun caz nu se va închide primăria". 

Ce vor face cei 11 funcţionari

Florin Neamţu - secretar. Are două facultăţi şi master în domeniul juridic, aşa că se gândeşte să intre în magistratură.

Adriana Vâlceanu - contabil-şef. Îşi caută de muncă în domeniul privat.

Emilia Făiniş - contabilă. Va aplica pentru un job în domeniul privat.

Rodica Dijmărescu - asistent social, bibliotecar. Îşi caută un loc de muncă la o firmă privată, chiar dacă acest lucru înseamnă să-şi schimbe meseria.

Laurenţiu Nicolcioiu - instalator. Dacă nu îşi găseşte de muncă în câteva săptămâni, va pleca peste hotare.

Eugen Hîrsu - şofer. Pleacă în străinătate.

Ilie Popeci Sorin - muncitor calificat. Pleacă în străinătate.

Ana Vâlceanu - inspector. Pleacă în străinătate.

Ion Dijmărescu - referent. Îşi caută de muncă în domeniul privat.

Maria Popescu - referent agricol. Se va ocupa de agricultură şi creşterea animalelor.

Claudia Vlăduţescu - inspector. Nu a apucat nici măcar să-şi facă actele de angajare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite