Edilii pun lacăt pe primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 40 de primari din judeţul Vrancea s-au întâlnit ieri dimineaţă în faţa Prefecturii pentru a protesta faţă măsura reducerii bugetelor administraţiei publice locale.

Ei spun că Ministerul de Finanţe a decis să le retragă din bugete o sumă totală de 13,4 milioane de lei, bani fără de care administraţia publică locală va intra în incapacitate de plată în cel mult două luni. Suma tăiată reprezintă diminuarea drastică, de aproximativ 50%, a sumelor defalcate din TVA care se virează de la bugetul naţional pentru echilibrarea bugetelor locale.

„Guvernul ne-a terminat"

Primarii spun că măsura îi lasă descoperiţi financiar până la sfârşitul anului şi că nu vor mai avea decât până la 31 octombrie bani pentru plata salariilor angajaţilor din primării, pentru acoperirea indemnizaţiilor pentru asistenţii persoanelor cu handicap şi pentru achitarea facturilor la utilităţile publice (printre care şi  iluminatul stradal).

Edilii ameninţă că de la 31 octombrie, când se termină banii din buget, vor pune lacăt pe uşile primăriilor şi vor trimite oamenii acasă. „Spunem că închidem primăriile de la 1 noiembrie, dar eu trebuie să închid primăria de astăzi. Anul trecut, salariile pe ultimele patru luni le-am dat în ianuarie 2010. Din cei 17 angajaţi am rămas doar cu nouă şi unii dintre ei iau doar 470 de lei pe lună. Dar nici acum nu am dat salariile de trei luni la oameni. Am datorii la firmele de construcţii care au făcut şcoli, lemne nu am mai dat de mult, la iluminat public stradal nu am plătit factura la Electria din primăvară, amărâţii ăia nu au un bec pe stradă, iar pentru igienizarea şcolilor am cerşit prin sat, la oameni, var. Sunt primar de 20 de ani, nu am zis nimic până acum, dar este bătaie de joc", a spus Costică Hîrşu, primarul din comuna Bîrseşti.

„Trebuie să mergem peste ei, la Guvern, să se ducă dracului! Ne-au terminat! Nici asistenţii maternali nu avem cu ce să îi plătim!", s-a lamentat şi Ştefan Sîchin, primarul din Boloteşti.

Protestul s-a întrerupt aproape de prânz, când primarii au fost invitaţi de reprezentanţii Direcţiei de Finanţe în sala de şedinţe a Consiliului Local Focşani, pentru a li se explica textul Ordonanţei de Guvern prin care li s-au „ras" bugetele. Evident, explicaţiile nu le-au adus bani în
plus. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite