Primarii din Vrancea declară falită administraţia locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din edilii judeţului pichetează joi Prefectura pentru că Finaţele îi lasă fără ultimii bani la buget. Primarii din Vrancea sunt nemulţumiţi deoarece, în urma rectificării de buget, li se iau banii din TVA pe ultimul trimestru din acest an pentru echilibrarea bugetelor locale.

Rectificarea negativă lasă primăriile fără suma de 13,4 milioane de lei, bani fără de care edilii spun că trebuie să pună lacăt pe instituţii, întrucât nu vor avea cu ce să plătească salariile angajaţior până la sfârşitul anului.

În acest sens, primarii s-au vorbit între ei şi au stabilit ca joi să organizeze un protest în faţa Prefecturii Vrancea, pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei care i-a prins complet descoperiţi şi pe care o văd fără ieşire.

„Şi aşa suntem plini de datorii, dacă rămânem şi fără bani de salarii şi de cheltuieli materiale putem să plecăm acasă. Ni se spune să facem administraţie în folosul cetăţeanului, dar cum?", spune întrebător primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea.

Afectate şi salariile asistenţilor personali

La rândul său, primarul comunei Bordeşti este de părere că această rectificare negativă va afecta serios activitatea administraţiei locale, dar va crea şi probleme sociale.

„Eu am în comună 20 de asistenţi personali cărora nu le-am dat salariile de două luni, pentru că nu am avut bani la buget. Acum aflu că nu voi putea să-i mai plătesc deloc până la sfârşitul anului", ne-a declarat Vasile Moldoveanu, primarul comunei Bordeşti.

În comuna Bilieşti, primarul spune că cheltuielile de funcţionare a primăriei le va suporta din venituri proprii.

„Norocul meu este că am colectat taxe şi impozite de la populaţie şi asta mă ajută să trăiesc până la sfârşitul anului. Speram cu banii ăştia să mă achit de obligaţia către constructorul care acum doi ani mi-a făcut drumul în comună şi care de atunci mă aşteaptă să-i plătesc", spune Ovidiu Butuc.

Finanţele mustră primăriile

Conducerea Direcţiei de Finanţe Vrancea recunoaşte că este posibil ca în ultimul trimestru al anului primăriile să se confrunte cu cu probleme de finanţare, dar că nu şi-au luat din timp măsuri de reducere a cheltuielilor materiale.

„Le-am sugerat să-şi revizuiască contractele cu furnizorii de servicii, în sensul că puteau cere reeşalonarea plăţilor şi pentru anul viitor, însă niciun consiliu local nu mi-a fundamentat vreo diminuare. E posibil ca la sfârşitul lunii octombrie să mai fie o rectificare şi să primescă atunci nişte bani", a precizat Eugen Ciorici, directorul Direcţiei de Finaţe Publice Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite