2011: concedieri şi pensii îngheţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul care vine va fi tot unul de austeritate: încă 15.000 de bugetari îşi vor pierde joburile, pe lângă cei peste 100.000 disponibilizaţi anul acesta. Angajaţii care vor supravieţui concedierilor îşi vor pierde bonusurile, primele de vacanţă şi al 13-lea salariu. 

Până la sfârşitul acestui an, 74.000 de bugetari îşi vor pierde locurile de muncă, după cei 27.000 care au fost deja disponibilizaţi.

Mai citeşe şi:

Marile companii de stat căpuşează pensiile

Bacău: Toamna aduce un nou val de disponibilizări

Potrivit scrisorii suplimentare către FMI asumată de Executiv şi citată de Mediafax, nici în anul care vine situaţia nu va fi alta: încă 15.000 de angajaţi la stat vor deveni şomeri, iar celor rămaşi le vor fi tăiate bonusurile, primele de vacanţă, precum şi al 13-lea salariu.

„Dat fiind că vor exista noi concedieri de cel puţin 15.000 de bugetari până la finele anului 2011, măsurile vor lăsa loc pentru a acorda o majorare modestă a salariilor din sectorul public în condiţiile îndeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 de miliarde de lei", se menţionează în document.

10.000 de angajaţi din Educaţie, concediaţi

Ministerul Educaţiei se apropie de finalizarea disponibilizărilor, după ce aproximativ 10.000 de persoane au primit înainte de 1 septembrie decizia de concediere. Constantin Ciosu, liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), spune că au dispărut din schemă 15.000 de posturi, dar numai 10.000 erau ocupate. Este vorba, explică acesta, de angajaţi din personalul auxiliar (secretare, contabili, bibliotecari etc.), nu de cadre didactice. Profesori şi învăţători au plecat doar acolo unde s-au comasat şcolile.

Personalul de specialitate din învăţământ era oricum deficitar, explică preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu. Deficitul de cadre calificate a crescut în ultimele luni după ce Executivul a luat decizia reducerii salariilor cu 25%: „O să ajungem să predăm cu oameni necalificaţi, pe anumite discipline, fiindcă oamenii au preferat să plece să muncească în privat sau în străinătate. De exemplu, profesorii de limbi străine şi cei de informatică".

Constantin Ciosu spune că în această perioadă au loc tot felul de mişcări de personal în şcoli pentru a acoperi golurile: „Fiindcă unii profesori au plecat singuri, avem locuri neacoperite, unde se angajează cei cu note între 5 şi 7 la titularizare sau chiar personal necalificat. Măsurile Guvernului accentuează degradarea calităţii învăţământului".

În Sănătate, concedierile se apropie şi ele de final. S-au tăiat 1.612 posturi, din care 978 erau vacante. Majoritatea persoanelor disponibilizate sunt din direcţiile de sănătate publică. 

Din administraţia locală trebuie să dispară 54.000 de posturi. Unele primării au întocmit deciziile de concediere, altele abia stabilesc posturile ce trebuie să fie restructurate. În administraţia centrală, concedierile sunt şi ele în diferite faze. De exemplu, la Ministerul Muncii, 2.500 de posturi au fost tăiate,  în timp ce la Ministerul Afacerilor Externe abia săptămâna viitoare va fi stabilit numărul disponibilizaţilor şi va începe negocierea pe criteriile care vor fi aplicate. 

"Bugetarii concediaţi vor bloca instanţele cu procese."
Sebastian Oprescu
lider sindical

Inflaţia, la maximul ultimilor doi ani

Preţurile bunurilor de consum au continuat să crească în august şi, chiar dacă avansul a fost de doar 0,23% faţă de luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani. Maximul a fost atins şi pe fondul deflaţiei înregistrate în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv o scădere a preţurilor cu 0,19% faţă de iulie 2009.

Preţurile bunurilor de consum au cunoscut însă o creştere mult mai însemnată în iulie, când TVA a crescut de la 19% la 24%, respectiv cu 2,58% faţă de luna precedentă. În august, cele mai mari scumpiri din categoria bunurilor alimentare s-au înregistrat la legume şi conserve de legume (1,95%), la citrice şi fructe meridionale (1,7%) şi la ouă (1,3%).

Top scumpiri

Alte legume şi conserve de legume 3,14%
Apă, canal, salubritate 2,51%
Citrice şi alte fructe meridionale 1,70%
Ouă 1,26%
Transport urban 1,20%
Miere de albine 1,08%

Notă: august raportat la iulie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite