Alexandra, ucisă a doua oară de judecătorii craioveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Iancu (stânga) a fost împuşcată mortal de Ionuţ Dinu, la 25 iunie 2009
Alexandra Iancu (stânga) a fost împuşcată mortal de Ionuţ Dinu, la 25 iunie 2009

Fiul de poliţist care a împuşcat-o cu sânge rece pe Alexandra Iancu a primit trei ani de închisoare cu suspendare, decizie luată de un magistrat controversat de la Tribunalul Dolj.

Tânărul Ionuţ Dinu, fiul unui agent de poliţie din Craiova, trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de omor după ce a împuşcat o tânără care ulterior a murit, a fost eliberat luni seară din arest.

Mai citiţi şi:

Criminal – fiu de poliţist, eliberat de un judecător controversat

Fiul unui poliţist a împuşcat o fată, dar a scăpat de închisoare

EXCLUSIV/FILMUL CRIMEI Poliţistul ucis de hoţ văzuse că îi este spartă maşina

Asta pentru că judecătorul Laurenţiu Anghel i-a schimbat încadrarea juridică din omor în ucidere din culpă, pedeapsa fiind trei ani de închisoare cu suspendare.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a decis ieri să atace în instanţă hotărârea Tribunalului. Ionuţ Dinu a împuşcat-o în cap, în dimineaţa zilei de 25 iunie 2009, cu o armă de tir a tatălui său, pe Alexandra Iancu, o colegă a surorii sale, care locuia în gazdă la familia Dinu.

Fata a decedat a doua zi  la spital, în ciuda eforturilor medicilor de a o salva. Atât Nelu Dinu, cât şi fiul său, au susţinut că arma s-a descărcat accidental, după ce i-a căzut tânărului din mână.

Expertiza balistică, traseologică şi fizico-chimică a arătat însă, că Ionuţ, a împuşcat-o pe Alexandra cel puţin cu intenţie indirectă. Expertiza a mai arătat că puşca nu se putea descărca decât prin acţionarea trăgaciului, după ce, iniţial, fusese armată.

Libertatea, pedeapsă pentru crimă

Laurenţiu Anghel, judecătorul care a dat sentinţa, a schimbat încadrarea juridică din omor, faptă pedepsită cu închisoarea de la 10 ani la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în ucidere din culpă, faptă pedepsită între unu şi cinci ani de închisoare.

Astfel, în urma sentinţei date luni de către  judecătorul Laurenţiu Anghel, pentru efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii, Ionuţ Dinu a fost condamnat la doi ani de închisoare, iar pentru ucidere din culpă la trei ani de închisoare.

Magistratul a dispus contopirea pedepselor, astfel fiul poliţistului urmând să execute pedeapsa cea mai grea, adică cea de trei ani de puşcărie cu suspendare. În ceea ce priveşte acţiunea civilă formulată de tatăl fetei omorâte, Mihai Iancu, a fost admisă în parte, acesta urmând să primească din partea inculpatului Ionuţ Dinu daune materiale de 15.000 de lei şi daune morale de 30.000 de lei.

Anghel, expert în sentinţe blânde

Laurenţiu Anghel, judecător la Tribunalul Dolj, s-a specializat în eliberarea mai multor oameni de afaceri care au ţepuit statul prin încasări ilegale de TVA, dar şi în lăsarea în libertate a unor interlopi, deşi s-au împuşcat pe străzile din Craiova. 

Judecătorul Laurenţiu Anghel este cel care a decis scoaterea din arest, în 2006, a lui Costi Dâlgoci, un controversat afacerist local. Acesta a prejudiciat statul cu 6,6 miliarde de lei vechi, rezultat din două rambursări ilegale de TVA. Motivaţia deciziei lui Anghel a fost că prejudiciul a fost nesemnificativ. Alte două sentinţe date de acelaşi judecător au fost extrem de criticate de opinia publică din Bănie.

Ionel Boboc, cel care în mai 2008 a tras cu pistolul în maşina unchiului său, Stelică Dragavei, a fost eliberat. Atacul s-a petrecut în centrul Craiovei, în plină zi, sub ochii a zeci de oameni nevinovaţi. Faptul că aceştia au avut norocul să nu fie răniţi s-a tradus în soluţia judecătorului Anghel drept lipsă de pericol social.

„Ca persoană, nu prezintă pericol social, mai ales că nu are antecedente penale, are familie şi doi copii. I s-a dat o şansă, dispunându-se o măsură mai blândă, pentru că s-a considerat că arestarea preventivă este o măsură prea dură pentru fapta sa", şi-a motivat Anghel decizia în dosarul „Boboc".

În cazul eliberării lui Ştefan Cantemir Mitre şi a lui Ionuţ Stângă, implicaţi în conflictul armat din 10 septembrie 2007, din cartierul George Enescu, Laurenţiu Anghel aprecia că „s-a considerat că, după ce au stat aproape două luni în arest, probabilitatea de a comite fapte antisociale este foarte mică".

"Vom face apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj. Considerăm că actul trebuie încadrat la omor, nu la ucidere din culpă."

Magda Bădescu
purtătorul de cuvânt
al Parchetului Dolj

Judecător controversat

Laurenţiu Anghel, judecătorul care a dat sentinţa, a schimbat încadrarea juridică din omor, faptă pedepsită cu închisoarea de la 10 ani la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în ucidere din culpă, faptă pedepsită între unu şi cinci ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite