Cazul Băhăian: prima victimă, un an la morgă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declarat iniţial sinucidere, cazul Lucian Cernat este din nou în atenţia anchetatorilor care încearcă să probeze varianta crimei.Ucis de banda Băhăian în septembrie 2006, Lucian Cernat a zăcut un an la morgă înainte să fie înhumat pe banii Primăriei Cernavodă.

Lucian Cernat (42 de ani) din comuna constănţeană Cuza Vodă este ultima dintre cele patru victime ale „clanului Băhăian" căreia anchetatorii îi vor face dreptate probând faptul că a fost omorât. Cadavrul său urmează să fie deshumat în câteva zile.

Constanţa: Cazul Băhăian / Capcană pentru asasini

Constanţa: Cazul Băhăian / Gemenii Marin şi Petre Piciog - oile negre ale satului Măgura

Procurorii au început urmărirea penală împotriva suspecţilor Adrian Grigoraş şi Valentin Şlepac doar pentru uciderea lui Emilian Leonte (lovit cu ciocanul şi aruncat în canal), Ionel Ulezu şi Petrică Captalan (îngropaţi de vii).

„Încă nu am pus pe nimeni sub învinuire pentru uciderea lui Cernat. Am stabilit că cei doi i-au ucis împreună pe Captalan şi pe Ulezu, iar Şlepac l-a omorât singur pe Leonte. Nu excludem nici varianta să existe şi un al treilea suspect, pe lângă Şlepac şi Grigoraş", a precizat procurorul Paul Ardelean de la Direcţia de Investigaţii Criminale şi Terorism Constanţa.

Constanţa: Crimele mafiei Băhăian / Asasinul Şlepac vrea să rămână în arestul Poliției

Cernat este şi acum în groapă

Constatările medicilor legişti constănţeni nu sunt însă suficiente pentru a susţine dosarul în instanţă.

Anchetatorii au cerut investigaţii complexe Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici. Specialiştii vor certifica prin expertiză ADN identitatea celor trei morţi, data şi cauza deceselor.

Corpul lui Lucian Cernat plutea la 13 septembrie 2006 în apele Canalului Dunăre - Marea Neagră. Agentul-şef Ion Costel de la Biroul de Investigaţii Criminale îşi aminteşte de cercetările pe care le-a făcut în acest dosar. „Cadavrul cu identitate necunoscută stătuse între două şi trei săptămâni în apă şi a fost înhumat la Cernavodă, în baza actului medico-legal care nu făcea referiri la suspiciuni în ce priveşte cauza morţii. Dosarul a fost închis cu neînceperea urmăririi penale", rememorează poliţistul.

Iar comisarul Valentin Armeanu, şeful Poliţiei Trasporturi Navale Cernavodă, îşi aminteşte că, la morgă, cadavrul a stat aproape un an de zile, pînă în iulie 2007, pentru că nu venea nimeni să-l revendice. „Dar oricum, înainte de înhumare, s-au prelevat şi conservat mostre şi probe ADN pentru o eventuală continuare a anchetei, dacă aveau să apară elemente noi", a adăcugat Armeanu.

În comă alcoolică

Analizele au mai arătat că victima avea o alcoolemie de 1,8 la mie. „Din cauza alterărilor de putrefacţie, nu se poate stabili de ce a murit, dar avându-se în vedere locul în care a fost găsit cadavrul, semnele de şedere în apă, nu se exclude posibilitatea să fi fost violentă, ea datorându-se asfixiei mecanice prin înec", se arată în certificatul medico-legal.

Nici traumatismele interne n-au ridicat suspiciuni legiştilor. „La examenul extern nu s-au constatat semne de violenţă, dar la examenul intern s-au constatat fracturi de stern şi costale, leziuni traumatice produse cu puţin timp înainte sau după moarte prin lovirea toracelui cu sau de corpuri dure", scrie în raport.

Spiţă trăieşte

În buzunarul mortului a fost găsită într-o pungă un buletin de identitate pe numele lui Ionuţ Aurelian Spiţă din Medgidia.

Actul era falsificat cu poza lui Cernat. În pungă s-a mai găsit un bilet cu nişte numere de telefon şi o cheie. Poliţiştii au luat legătura cu mama lui Spiţă, care le-a confirmat că vorbise recent cu băiatul ei care se afla în Spania. Explicaţia falsului e simplă. Adevăratul Spiţă îşi declarase pierdut buletinul cu puţin timp de a pleca în străinătate.

Acum, în ianuarie 2010, vecinii din blocul din Medgidia unde a locuit Spiţă confirmă că acesta trăieşte. Şi-a vândut apartamentul acum trei ani. „S-a mutat în Nisipari, am vorbit acum o lună cu el. Mă sunase să-mi spună că are soţia bolnavă", a spus Dobriţa Popa, o vecină.

În Nisipari, însă, oamenii nici n-au auzit de Spiţă. „Poate Liţă. Nu ştim de niciun Spiţă aici, în sat", spun localnicii.

Mortul fără nume primeşte o identitate

Abia în urmă cu câteva săptămâni s-a aflat cine este necunoscutul. Procurorii de la DIICOT Ialomiţa au strâns reclamaţii de la firmele păcălite de reţeaua mafiotă a lui Băhăian.

Numele lui Cernat a apărut în documentele societăţilor-fantomă. Anchetatorii s-au folosit de Codul Numeric Personal şi aşa au ajuns la cele câteva rude ale sale cu care nu mai ţinuse legătura. Cernat, dar şi restul asociaţilor erau căutati de Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa. Lucian Cernat a fost recunoscut de familie din pozele făcute de criminalişti la pescuirea cadavrului din canal.

Cernat, îngropat de două ori

image

Teodora, mama lui Lucian Cernat Foto: Adevărul

Şeful Administraţiei Cimitirelor din Cernavodă, Niculai Guţu, nu a primit nicio vizită din partea anchetatorilor. Dacă aceştia vin să facă o deshumare nu-i va lăsa să intre fără mandat. „Mortul pescuit în 2006 din canal e îngropat în spatele capelei. Scrisesem cu carioca «necunoscut» pe cruce, dar s-a şters", zice Guţă.

Cernat este îngropat într-un lot unde ajung necunoscuţii sau săracii. După ce a fost pescuit din Canalul Dunăre-Marea Neagră, Cernat a fost îngropat de Primăria Cernavodă.După patru ani, familia victimei Lucian Cernat va avea la ce mormânt să plângă. Mama sa, Teodora, vrea să stea măcar o noapte la priveghi şi să cheme preotul.

Niciodată nu s-a gândit că fiul ei va avea un aşa sfârşit. „Erau un copil de nota 10. Îi era frică şi de umbra lui", spun femeile.

Teodora nu mai doarme de când a aflat ce a păţit fiul ei şi este păzită de vecine ca să nu i se întâmple ceva. Numele Şlepac o face pe mama lui Cernat să se cutremure, mai ales că în comună mai stă un frate de-al acestuia, Costel, „şi el cu firme multe". Valentin Şlepac este cel care îi spunea uneori că fiul ei este cazat într-o vilă şi că este bine. L-a crezut atunci, acum nu mai ştie unde este adevărul.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite