Cazul Rebegea: Şpagat între şpagă şi pat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Dumitru  Rebegea a fost arestat  la 5 noiembrie 2009
Judecătorul Dumitru Rebegea a fost arestat la 5 noiembrie 2009

Fostul şef al Secţiei Penale de la Tribunalul Prahova, Dumitru Rebegea, arestat pentru corupţie, împărţea mita - conform interceptărilor telefonice din dosar - cu amanta sa, avocata Viorica Iosefina Pilică. Dumitru Rebegea (34 de ani) a dispus eliberarea a doi interlopi periculoşi, „afacere“ pentru care a primit 45.000 de euro.

„Scumpişorul meu", „Marinuş de pluş", „Bombonică", „Bomboană uriaşă", „Iubirea vieţii mele" sunt doar câteva din cuvintele cu care avocata Viorica Iosefina Pilică îl alinta pe Dumitru Rebegea.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Judecătorii au decis: Avocatul clanului interlop Geamănu rămâne în puşcărie

Traficanţi eliberaţi de „completul de aur"

Ploieşti: Dumitru Rebegea a fost trimis în judecată

Judecătorul Rebegea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi primit de două ori mită prin intermediul avocatei Viorica Iosefina Pilică. El a fost acuzat că, în schimbul a 45.000 de euro şi a unei partide de sex cu avocata, a pus în libertate doi interlopi: Zamfir Sandu, zis „Austrianu" şi Florin Pârjol, zis „Ghenosu".

Risc în numele interlopilor

Magistratul şi avocata se cunoşteau de 11 ani, de pe vremea când erau colegi la Judecătoria Ploieşti: el - tânăr magistrat, ea - grefieră. În anul 2004, Viorica a fost admisă în Baroul Prahova, dar aşa cum a explicat la DNA, „am păstrat legătura cu domnul judecător, cu care aveam o relaţie de amiciţie mai apropiată, discutând periodic cu acesta la telefon şi întâlnindu-ne relativ des, atât în sediul Tribunalului, când aveam treabă acolo, cât şi în oraş".

În vara anului 2009, avocata a fost rugată de Irina Sandu, de etnie rromă, o prietenă din copilărie, să intervină la judecător pentru eliberarea soţului, Zamfir Sandu, zis „Austrianu"- arestat pentru şantaj şi înşelăciune. Preţul eliberării a fost stabilit chiar de Rebegea: 25.000 de euro.

Avocata era foarte sigură de reuşita demersului său, aşa cum se lăuda Irinei Sandu: „Deci, eu sunt sigură sută la sută, nu sută la sută, milion la sută". „Dumitru Rebegea mi-a spus că va rezolva punerea în libertate a inculpatului Sandu Zamfir, dar mi-a cerut să mă ţin şi eu de promisiunea pe care i-o făcusem cu o săptămână înainte şi anume să petrecem o după-amiază împreună, singuri", a povestit Viorica.

„Pe un judecător îl pot convinge mai uşor"

Eliberarea lui „Austrianu" nu a fost uşor de făcut, deoarece pe timpul verii, dosarul său nu a ajuns pe masa judecătorului Dumitru Rebegea, fiind distribuit aleatoriu la un alt complet. A urmat greva magistraţilor, alte săptămâni de aşteptare.

Într-un final, cauza a fost înregistrată la Tribunal, doar că în dosar intra un complet de recurs care era format din trei judecători: Dumitru Rebegea, Petre-Adrian Podea şi Alina-Cristina Savu.

„Dumitru Rebegea mi-a precizat că la 30 septembrie 2009, din completul în care intra el, conform spuselor acestuia, făcea parte şi un judecător pe care putea să-l convingă mai uşor să fie de acord cu soluţia de admitere a recursului şi dispunerea înlocuirii arestării preventive a lui Sandu Zamfir cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Tot Dumitru Rebegea mi-a precizat că, în ceea ce-l priveşte pe cel de-al treilea judecător din complet, nu poate să se pronunţe cu privire la soluţia pe care urma să o adopte acesta", a explicat în faţa procurorilor anticorupţie avocata Pilică, trimisă în judecată în acelaşi dosar pentru complicitate la luare de mită.

Magistrat muştruluit pentru opinia separată

Judecătorul Petre-Adrian Podea l-a susţinut pe Dumitru Rebegea pentru eliberarea lui „Austrianu". Într-o declaraţie de martor dată la DNA, Podea a susţinut că a avut în vedere că, faţă de probele din dosar, în acel moment nu se mai impunea cercetarea inculpatului în stare de arest preventiv.

Cel de-al treilea judecător din dosar, Alina-Cristina Savu, a povestit procurorilor că Dumitru Rebegea a fost nemulţumit că aceasta a avut o opinie separată şi că nu a dorit să-l elibereze pe interlop.

„M-a întrebat dacă am citit bine dosarul, iar după ce eu i-am răspuns afirmativ, a adăugat că nişte martori au revenit asupra declaraţiilor anterioare date în dosar şi care erau în sensul susţinerii învinuirilor formulate faţă de inculpatul Sandu Zamfir. După ce i-am spus lui Dumitru Rebegea că voi face opinie separată, acesta a afirmat că este de mulţi ani judecător şi că nu i s-a întâmplat până acum ca un membru al completului în care a intrat să facă un asemenea lucru, adăugând că poate de acum încolo să facă şi el opinie separată în anumite dosare", a explicat judecătoarea Sava.

Ea a afirmat că Dumitru Rebegea era într-o stare de nervozitate când s-a discutat recursul lui Sandu Zamfir.

Păcălit la bani de „Vivi"

Fostul şef al Secţiei Penale de la Tribunalul Prahova Dumitru Rebegea împărţea şpaga cu avocata Viorica Iosefina Pilică, pe care o alinta „Vivi" şi căreia îi făcea în mod repetat avansuri. Atât avocata, cât şi magistratul sunt căsătoriţi de mai mulţi ani, însă „starea civilă" nu i-a împiedicat să trăiască o aventură începută cu vorbe de alint şi sfârşită după gratii. În timp ce judecătorul neagă săvârşirea faptelor de corupţie, avocata a recunoscut „afacerea" în faţa procurorilor DNA.

Avocata a primit 25.000 de euro de la soţia interlopului Zamfir Sandu. Judecătorul Rebegea şi-a luat partea sa, 21.000 de euro, iar 4.000 de euro i-a lăsat avocatei. Similar, „Vivi" a primit 20.000 de euro pentru eliberarea lui Florin Pârjol, zis Ghenosu, dar l-a minţit pe judecător că nu a luat decât 17.000 de euro. Chiar şi aşa, Dumitru Rebegea i-a dat „partea": 8.000 de euro.

„Marinuş de pluş, te rog, nu mă şantaja"

24 septembrie 2009, ora 14.34

Viorica Iosefina Pilică: Dacă ţi-e dor de „găzari"?

Dumitru Rebegea: Unde?

V.I.P.: La „găzari"?

D.R.: Ă...

V.I.P.: Dacă ţi-e dor de „găzari", dacă nu, nu merg.

D.R.: Dacă mi-e dor de „găzari"?

V.I.P.: M? Că ne mai vedem noi cândva acolo.

D.R.: E! Ce să zici şi tu acum?!

V.I.P.: Deci dacă nu-ţi place, zi unde ne vedem. Eu sunt la Nord.

D.R.: E! Ştii tu unde!... (râde)

V.I.P.: Du-te... (râde)... zi! Ne vedem acolo?

D.R.: Ştii tu unde promiţi tu de mult!

V.I.P.: Scapă-mă din c...!

D.R.: Î!

V.I.P.: Scapă-mă din c...!

D.R.: Şi?

V.I.P.: Şi-ţi promit doar puţin... (râde)

D.R.: Şi? Ce faci dacă te scap?

V.I.P.: Hai, mă, lasă-mă că nu mai pot, mă doare capul rău. Îmi vine să vomit. Unde te văd?

D.R.: Ia zi! Ce fa... ce faci? Mai promiţi!

V.I.P.: Tu ştii că eu nu am mâncat nimic?

D.R.: Mai promiţi ceva?

V.I.P.: Da, mai promit.

D.R.: E! Vezi?

V.I.P.: Ia zi! Unde ne vedem?

D.R.: E frumos să te ţii de promisiune.

V.I.P.: Bine, mă, bine! Lasă...

D.R.: Ai înţeles?

V.I.P.: Lasă că mie mi-e foame.

D.R.: Aşa e frumos. Eu aşa am învăţat.

V.I.P.: Tu ştii că mie mi-e rău? Pe mine mă...

D.R.: Mie mi se întâmplă să mă ţin de promisiuni.

V.I.P.: Te iubesc! Te ador! Te divinizez!

D.R.: Ai înţeles?

V.I.P.: Te divinizez!

D.R.: (râde)

V.I.P.: Zi, mă, unde mănânc...

D.R.: Ai înţeles?

V.I.P.: Unde mâncăm?

D.R.: Hai, lasă. Nu mă lua cu de astea că te... te... că nu ştiu ce! Tu ai înţeles? Aşa?

28 septembrie 2009, ora 16.25

Viorica Iosefina Pilică: În al doilea rând, te-am sunat să-ţi spun să nu cumva să-mi faci vreo surpriză că leşin, plec de acasă. Să mor eu! Aşa...Hai, mă, Marinuş de pluş! Nu mă şantaja, te rog frumos!

Dumitru Rebegea: Nu te şantajez...

V.I.P: Nu mă şantaja, te rog frumos!

D.R.: Şi eu pot să mă ţin de...

V.I.P.: Mânca-ţi-aş p... ta!

D.R.: Şi eu pot să mă ţin de promisiune. Ai înţeles?!

V.I.P: Nu! Tre' să te ţii de promisiune, că mă ţin şi eu. Jur!

D.R.: Pot să nu mă ţin.

V.I.P.: Tre' să te ţii! Vrei să mă ai... Vrei să mă ai pe conştiinţă?

D.R.: Deci eu ţi-am zis... Deci pentru tine...

V.I.P: Da.

D.R.: ... eu dacă fac ce fac... Ai înţeles!

V.I.P.: Da.

D.R.: Eu fac pentru tine. Ai înţeles?

V.I.P: Da!

D.R.: Cred că ţi-ai dat seama?!

V.I.P.: Da.

D.R.: Şi tu trebuie să te ţii de promisiune.

V.I.P: Doamne, cât eşti de finuţ. Te ador! Aoleo, Doamne!

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite