Cantacuzino pierde vaccinul împotriva TBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii este pe cale să importe un milion de doze de vaccin, după ce, în 2010, a căzut producţia internă. Problemele de la linia de fabricare a serului anti-TBC de la Institutul Cantacuzino nu se vor remedia mai devreme de opt luni.

Ministerul Sănătăţii analizează oportunitatea primului import de vaccin BCG, cel împotriva tuberculozei, după ce producătorul intern, Institutul Cantacuzino, a rămas cu activitatea suspendată din cauza eşuării retehnologizării.

Citiţi şi:

În lipsa vaccinurilor antituberculoză, bebeluşii plătesc cu sănătatea criza statului
Cantacuzino are director, dar nu are vaccin


Propunerea de achiziţie a un milion de doze de vaccin BCG vine din partea Comitetului Naţional de Vaccinologie. Potrivit consilierului ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, Comitetul a analizat dacă mai menţine această imunizare, care se face la copiii de până la 10 luni:

"Unele ţări nu mai utilizează vaccinarea BCG, altele o fac doar pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi imigranţii. Însă, în condiţiile morbidităţii din România, nu ne putem permite luxul să renunţăm la ea", a declarat profesorul Molnar.

Birocraţia pune în pericol sănătatea unei generaţii

Producătorii de vaccin sunt doar patru în lume, iar autorităţile române îl vor alege pe cel care are tulpina de vaccin cea mai apropiată de cea de la noi. "Din câte îmi amintesc, tulpinile daneză şi japoneză sunt cele mai asemănătoare cu ale noastre", ne-a spus secretarul de stat Adrian Streinu - Cercel.

Ser cu pierderi mari

Potrivit statisticilor, în România se nasc, anual, 210.000 - 215.000 de copii, dar necesarul de un milion de doze ­s-ar explica, spune consilierul ministrului Sănătăţii, prin aceea că pierderile la acest ser sunt foarte mari din momentul deschiderii cutiei cu ser. "Vaccinul BCG este făcut în multidoze.

 Dacă într-o maternitate, într-o zi se naşte un singur copil, se deschide o cutie cu 10 sau 20 de doze, iar restul de 9, respectiv 19 doze sunt aruncate", a precizat Geza Molnar pentru Mediafax. El a precizat că, potrivit statisticilor, în acest moment ar fi 50.000 de copii nevaccinaţi.

În acest timp, criza de vaccinuri care erau produse de Institutul Cantacuzino se resimte în spitalele din ţară. La Braşov, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a găsit o soluţie temporară pentru a acoperi cererea de vaccinuri până la finalul lui aprilie, dar în ceea ce priveşte luna mai, medicii dau din umeri.

Rotaţia dozelor

Deocamdată, o parte din stocurile rămase în vistieriile cabinetelor medicilor de familie au fost distribuite către cele care nu mai aveau deloc. „I-am rugat pe medicii din teritoriu să ne ofere rapoarte cu vaccinurile rămase pe stocuri în lunile trecute şi am reuşit să alimentăm cabinetele de la ţară. Este o soluţie care acoperă lipsa de vaccinuri până la finele acestei luni, dar nu ştim ce vom face luna viitoare", a spus Gabriela Proca, şefa Serviciului de Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Braşov.

Profesorul Molnar recomandă însă pediatrilor din maternităţi să nu ţină bebeluşii internaţi din cauza lipsei de vaccin. "Vaccinul nu te apără de infecţie, ci doar de complicaţiile bolii, aşa că nou-născuţii pot fi externaţi până la reapariţia vaccinului BCG", ne-a declarat consilierul ministrului Sănătăţii.

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a retras Institutului Cantacuzino, în 8 februarie, autorizaţia pentru produsele injectabile, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. Din acel moment,

Institutul nu a mai produs niciun vaccin, deşi a fost ajutat cu un milion de lei de Guvern.

 A mai colaborat Teodora Nicolae

„Campioni" la TBC


Românii sunt primii în topul european privind numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că nu-şi explică de ce numărul cazurilor de îmbolnăviri din România rămâne în continuare ridicat, în condiţiile în care ţara noastră alocă sume mari pentru tratarea acestei boli.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite