Inconştienţă la nivel înalt: bebeluşii nu pot fi vaccinaţi pentru că stocurile de medicamente s-au epuizat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza problemelor bugetare, dar şi a birocraţiei autorităţile au ajuns să rişte vieţile nou-născuţilor. De la începutul anului, la nivelul judeţului Galaţi nu mai există nici măcar vaccinurile de strictă necesitate, destinate sugarilor

Maternităţile, medicii de familie şi pediatrii nu mai au vaccinuri destinate nou-născuţilor, pentru a le putea asigura imunitatea în faţa tuberculozei, rujeolei, hepatitei şi poliomelitei.


Cele mai mari probleme sunt ridicate de BCG, vaccinul împotriva tuberculoză, care ar trebui administrat imediat după naştere, în maternitate.
Acest vaccin nu mai există din luna ianuarie, de când Institutul Cantacuzino nu mai are dreptul să-l producă.

Nu avem nici Priorix - vaccinul împotriva rujeolei, antihepatiticul, DTP - împotriva difteriei şi antipolio", a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică de la Galaţi, dr. Valentin Boldea.


Lipsa BCG reprezintă un mare pericol pentru viaţa sugarilor. Iulia Negrea, medic neonatolog la Spitalului Judeţean de Urgenţă, afirmă că o imunizare târzie sau incorectă poate avea urmări dramatice.


Tuberculoza are o incidenţă foarte mare în ţara noastră, iar la vârsta sugarilor avem o mortalitate ridicată din cauza complicaţiei, care poartă numele de meningită tuberculoasă. Doar vaccinurile asigură protecţia ale celor mici", a spus aceasta.


Soluţii scumpe


În afară de BCG, vaccinul împotriva tuberculozei, majoritatea celorlalte vaccinuri pot fi procurate, contra-cost,din farmacii, la preţuri destul de mari, în medie de 250 de lei.

„Există alternative pe piaţă, care nu trebuie considerate costisitoare de către părinţi deoarece protecţia prin imunizare a copiilor este nepreţuită", a declarat medicul pediatru Carmen Câmpeanu.


Conform statisticilor, până în acest moment, peste 1.500 de bebeluşi din judeţul Galaţi, nu au putut fi imunizaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite