În lipsa vaccinurilor antituberculoză, bebeluşii plătesc cu sănătatea criza statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia noilor vaccinuri antituberculoză la Institutul Cantacuzino întârzie. Vaccinul nu se găseşte nici în farmacii, iar părinţii sunt disperaţi că nu găsesc soluţii la această problemă.

Nou-născuţii din Arad sunt în situaţia miilor de bebeluşi din România, adică în pericol de îmbolnăvire de tuberculoză. „Situaţia nu este tocmai plăcută,  mai ales că nu mai avem vaccinul încă din luna februarie, de când stocul de ser BCG pe care îl deţineam a expirat. Problemele cu care se confruntă Institutul Cantacuzino ar putea adânci criza din prezent. Ultimele discuţii se referă la luna mai, cu privire la reluarea producţiei”, a declarat Dana Negru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Nici în farmacii

Nici în farmaciile din Arad vaccinul BCG nu se găseşte deoarece sursa de aprovizionare este tot de la Institutul Cantacuzino. „Nu avem vaccinul şi depozitele de la care noi ne aprovizionăm nu îl au pe stoc. Am înţeles de la partenerii noştri că în luna mai se va relua producţia şi atunci vom avea şi noi”, a declarat în această dimineaţă, pentru „Adevărul de Seară“, farmacista Diana Dehelean. Arădeanca Emese Lehoczky a născut într-o clinică din Ungaria, unde, spune tânăra mamă, vaccinul este opţional. „Am fost întrebată imediat după naştere dacă vreau să îl fac şi l-am făcut”, a explicat tânăra mămică.

Medicul pediatru Zoe Marianuţ susţine că nu există motive de panică printre părinţi, dacă se respectă regulile minime de protecţie ale copilului. „Dacă sugarul este protejat şi nu este expus în locuri publice aglomerate, nu sunt motive de îngrijorare”, a explicat doctorul.

Greu şi la clinicile private

Clinicile private din Arad nu au vaccinul BCG. „Furnizorul de vaccine BCG este unic, Institutul Cantacuzino, aşa că nici noi nu avem vaccinul. Oricum, imunizarea celor mici se poate face până aproape de vârsta de un an”, a declarat şi Erica Bauman, PR la clinica Genesys.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite