CSM îi răspunde lui Antonescu şi sesizează din nou Inspecţia Judiciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii se arată îngrijorat de acuzațiile formulate de președintele interimar Crin Antonescu privind anchete penale demarate, amintind că " procurorii nu sunt subordonaţi nici puterii legislative, nici puterii executive".

"CSM ia act cu profundă îngrijorare de declaraţiile şi acuzaţiile formulate de la nivelul preşedinţiei interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului", se arată în comunicatul de presă emis de instituție.

CSM precizează că, potrivit Constituţiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonaţi nici puterii legislative, nici puterii executive.

Magistrații reiterează că la 24 mai 2007 Plenul Consiliului a hotărât că "procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească".

Instituția a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afirmaţiile public" date recent de Crin Antonescu, Victor Ponta și Ion Iliescu.

"Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile publice ale acestora în calitate de reprezentant la vârf a autorităţii de stat - în cazurile domnilor Crin Antonescu şi Victor Ponta şi de lider politic cu influenţă şi aderenţă în rândul societăţii - în cazul domnului Ion Iliescu, prin susţineri şi declaraţii nepermise într-un stat democratic şi cu ignorarea profundă a principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor în stat", se arată în cel de-al doilea comunicat de presă emis de CSM joi. "Elemente din discursul public al acestora prezintă un potenţialul de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului, fără precedent în istoria post-decembristă a României", mai scrie în comunicat.

Judecătorii de la CSM reamintesc că plenul Consiliului poate fi convocat de președinte, de vicepreședinte sau de majoritatea membrilor Plenului. În comunicat se menționează că plenul CSM se va reuni în ședință în perioada 20-24 august 2012.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează recomandarea Comisiei Europene, respectiv "respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar". În acest sens, conducerea CSM reiterează apelul la neinterferenţă a actorilor politici în sfera justiţiei și solicită "actorilor politici abținere de la orice manifestare de natură a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept".

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seară, că cere procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de scopul, mijloacele şi natura cercetărilor pe care procurorii le fac "masiv" în ultimele zile în legătură cu desfăşurarea referendumului. "Cer de urgenţă ca procurorul general să ofere explicaţii publice despre aceste cercetări. Fac acest lucru în calitate de preşedinte care are nişte obligaţii", a spus președintele interimar.

De asemenea, Antonescu i-a cerut public "preşedintelui CSM să convoace o şedinţă a acestui for, în care să discutăm şi să ne lămurim asupra acestor aspecte".

Ion Iliescu a scris pe blogul personal că "s-ar impune o audiere a doamnei Kovesi" din partea Parlamentului, acesta fiind răspunsul fostului președinte la o întrebare privind intervenția Parchetului General în procesul electoral de demitere al președintelui suspendat Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a afirmat că va cere procurorului general, la şedinţa CSM, explicaţii privind acţiunile Parchetului în cazul referendumului, arătând că a fost informat că DNA nu are competenţa de a ancheta cauze legate de alegeri, ci doar probleme de corupţie.

Punctul de vedere oficial al USL a fost prezentat joi de Bogdan Niculescu Duvăz, care susține că Kovesi poate fi chemată în fața Parlamentului, deoarece procuratura nu e parte a justiției.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite