Antonescu: Îi cer procurorului general al republicii să ofere explicaţii cu privire la anchetele făcute de Parchet şi DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, susţine o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni.

Antonescu şi-a început declaraţie urându-le „La mulţi ani" celor care îşi serbează onomastica de Sfânta Maria.

Fragmente din declaraţiile lui Crin Antonescu:


Tema abordată astăzi: valul de anchete pe care Parchetul şi DNA Îl desfăşoară într-un mare număr de localităţi din ţară.

Articolul 80 al Constituţiei spune că Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei. Există sentimentul că este o anchetă fără precedent ce are un scop politic.

Nu formulez niciun fel de acuzaţie la adresa Parchetului. Nici eu şi nici altcineva nu împiedicăm desfăşurarea anchetei.

Având în vedere că desantul de procurori din poartă în poartă în satele româneşti nu s-a mai cunoscut, îi cer procurorului general al Republicii să ofere explicaţii publice despre natura şi scopul acestor cercetări.

Nu am îndoială că procurorii nu fac o treabă legală. Mărturia cu jurământul pe Biblie trebuie făcut în faţa instanţei. Există pericolul ca drepturi constituţionale fundamentale ca dreptul de vot sau secretul votului să se extindă.

Parchetul are datoria să lămurească opinia publică. Îi cer procurorului genral, de urgenţă, să comunice în legătură cu mijloacele acestei cercetări. Constituţia prevede existenţa şi funcţionarea unui preşedinte interimar.

Îi cer public preşedintelui CSAT să convoace o şedinţă a acestui for în care să ne lămurim asupra acestor aspecte.

Îi cer minsiturlui interimar al Justiţiei, Victor Ponta, să sprijine demersul de clarificare a acestui proces.

Nu pot fi de acord cu declaraţia premierului în care îi cere lui Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetăţenii României! Sper că este doar o afirmaţie politică. Pentru că dacă o persoană terorizează cetăţenii trebuie luate măsuri.

Aştept răspuns la aceste solicitări publice, care nu înseamnă îngrădirea justiţiei. Încrederea în instituţii este fundamentală în democraţie. Articolul 32 ne spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei.

Aştept de la procurorul general şi de la ministrul Justiţiei răspunsuri urgente.

Nefiind nici premier, nici preşedinte suspendat, nu sunt preocupat de modul în care dânşii pot coabita.

Despre întâlnirea sa cu Dobriţoiu şi Stroe:

Cu domnul Dobriţoiu am discutat probleme care ţin de minister şi de starea soldatului care a suferit azi un accident. Cu domnul Stroe am discutat despre demersul CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite