USL: Kovesi poate fi chemată în fața Parlamentului. Procuratura nu e parte a justiției

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevarul/Bodgan Niculescu Duvăz
Foto: Adevarul/Bodgan Niculescu Duvăz

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a ținut să avertizeze procurorii care desfășoară anchete privind votul multiplu că vor răspunde penal pentru abuz în serviciu. Parlamentarul susține că procurorii, în speță procurorul general, poate fi chemat și în fața Parlamentului, și în fața președintelui, pentru că procuratura "nu este parte a justiției".

"Nimeni nu e mai presus de lege. (...) Procurorii să știe că vor raspunde, acolo unde e cazul, pentru abuz în serviciu", a avertizat Duvăz într-o conferință de presă organizată joi, la sediul USL. "Procurorii n-au nicio scuză pentru ceea ce se întâmplă în aceste zile", a mai precizat social-democratul.

"O avertizez pe Laura Codruța Kovesi: răspunderea penală îi atinge și pe procurori în caz de abuz în serviciu", a completat parlamentarul. Acesta a mai lansat un mesaj către Kovesi și l-a inclus și pe Băsescu, întrebându-i pe amândoi dacă au destui procurori ca să-i ancheteze pe cei 7,5 milioane de români care au votat pentru demiterea președintelui ales.

Cât despre audierea procurorului general în Parlament, Duvăz a declarat: "Procurorul nu este în afara legii. Poate fi chemat și în fața Parlamentului, și în fața președintelui. (...) Sunt convins că Kovesi va da explicații în fața CSM, dar și în fața opiniei publice".

Reprezentantul USL a ținut să arate că, deși există discuții contradictorii pe această temă, procurorii aparțin de Ministerul Public, care e subordonat Guvernului, însă care se bucură de o oarecare autonomie. "Procuratura nu e parte a justiției", a ținut să sublinieze Duvăz.

Deputatul a calificat verificările demarate de procurori în localitățile cu participare la vot de peste 100% drept "o acțiune nemaiîntâlnită". În acest sens, Duvăz a făcut un apel către cetățeni îndemnându-i să depună plângeri împotriva abuzurilor și a procurorilor. Deputatul a menționat că USL va acorda asistență judiciară în fiecare localitate, dacă e nevoie.

Mai mult, deputatul le-a propus procurorilor să cerceteze și zonele în care votul a fost "extrem de slab", "să vadă dacă nu cumva i-a oprit pe cetățeni să voteze".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite