CE: România are la dispoziţie zece săptămâni pentru a solicita asistenţă de la Fondul de Solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a transmis României toate detaliile şi informaţiile privind posibilitatea de a solicita asistenţă de lla FondulSolidaritate al UE (EUSF), în urma gravelor inundaţii.

"România are 10 săptămâni pentru a prezenta oficial solicitarea care ar trebui să se bazeze pe o evaluare solidă a pagubelor, pe care să o realizeze cât mai curând posibil după ce urgenţele imediate sunt sub control. Comisia s-a oferit să furnizeze asistenţă şi orientare în pregătirea solicitării, aşa cum este prevăzut", a declarat joi Malgorzata Miazek, purtător de cuvânt al comisarului european pentru politică regională Johannes Hahn.

Citiţi şi:

Boc: "Militarii trebuie să-şi facă datoria la inundaţii, chiar dacă li se taie din salarii !"

Botoşani: Nu au putut să îşi salveze bunurile pentru că ajutau alţi oameni

FOTO-VIDEO-„Măcar să avem şi noi parte de puţină atmosferă, dacă tot ne pluteşte canapeaua "

Iaşi: „Adevărul" sare în ajutorul sucevenilor lăsaţi fără case de puhoaie

Dacă ministrul Finanţelor declara miercuri , după şedinţa de Guvern, că pagubele produse de inundaţii nu afectează deocamdată ţinta de deficit bugetar pentru 2010, de 6,8 la sută din PIB, colegul său de cabinet, Radu Berceanu, a declarat joi că Executivul ar putea cere Fondului Monetar Internaţional discutarea creşterii deficitului convenit, invocând forţa majoră.

Radu Berceanu a declarat la vizita în Suceava, în zonele afectate de revărsările de ape că documentele deja au fost trimise pentru boardul FMI din aceste zile, dar că această discuţie ar putea avea loc în perioada 26 iulie - 4 august, când este programată o vizită a reprezentanţilor FMI în România.

"Atunci vom avea toate documentele pregătite să discutăm o situaţie de forţă majoră. (...) Pentru o situaţie cu totul deosebită cred că putem face o discuţie, o negociere, să găsim o soluţie", a spus Berceanu.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declart în această săptămână că autorităţile intenţionează să acceseze Fondul de solidaritate al UE, ca urmare a pagubelor produse de inundaţiile din ultimele zile, care ar putea depăşi 0,6 la sută din PIB (75,6 milioane euro), condiţia pentru ca un stat să poată solicita acest tip de ajutor în situaţii de forţă majoră.

Fondul de Solidaritate al UE a fost înfiinţat în anul 2002. Acesta a fost activat până în prezent de 33 de ori în urma unor calamităţi naturale, cum ar fi inundaţii, incendii de pădure, cutremure, furtuni şi secetă. Bugetul său anual se ridică la un miliard de euro, potrivit Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite