CCR a hotărât: Salariile se taie, însă pensiile nu vor fi reduse cu 15%/ Dintre pensiile speciale, doar cele ale magistraţilor nu se reduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a hotărât astăzi că unele prevederi din legile austerităţii, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, sunt neconstituţionale. Acestea se referă, în special, la reducerea pensiilor cu 15%. În paralel cu dezbaterile Curţii Constituţionale, sindicaliştii au ieşit în stradă, în faţa Palatului Cotroceni, cerându-i preşedintelui să refuze promulgarea Legii privind instituirea unor măsu

Financial Times comentează poziţia vulnerabilă a Guvernului Boc, după decizia CCR / “România amână să-şi ia doctoria amară, ajutorul FMI păsuit”

UPDATE 11.20 Curtea Constituţională a decis:

- salariile vor fi reduse cu 25%

- pensiile nu se reduc cu 15%

- pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor, vor fi recalculate

- indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu gradul I de handicap nu se reduc.

Astfel, Curtea a declarat neconstituţionale articolul 1 - litera c) - referitor la pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale (din Legea de tăiere a pensiilor şi a salariilor), dar şi articolul 9 care stipula"de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%" ( din Legea de tăiere a pensiilor speciale).

Referitor la reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, CCR a stabilit că nu încalcă Constituţia.

Conform Constituţiei, prevederile declarate neconstituţionale trebuie puse în acord cu decizia Curţii în termen de 45 de zile. În această situaţie de neconstituţionalitate, legile trebuie retrimise în Parlament, iar Guvernul trebuie să renunţe la unele din măsuri asumate. O astfel de decizie a Curţii înseamnă cel puţin amânarea aplicării legilor care îi lasă pe bugetari cu mai puţini bani în buzunar. Anterior, Executiul a explicat că tăierile vor fi aplicate după intrarea în vigoare a legilor, ele neputând fi aplicate retroactiv.

UPDATE 11.10 Şedinţa s-a încheiat, judecătorii urmează în scurt timp să dea verdictul. Potrivit Realitatea Tv, judecătorii ar fi declarat neconstituţionale câteva aspecte din articolul 9 referitor la tăierea pensiilor şi salariilor, dar şi a articolului 1, referitor la pensiile speciale.

UPDATE 9.15 În paralel cu dezbaterile Curţii Constituţionale, sindicaliştii au ieşit în stradă, în faţa Palatului Cotroceni, cerându-i preşedintelui să refuze promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri necesare pentru restabilirea echilibrului bugetar. Vezi aici detalii.

UPDATE 9.00 Magistraţii CCR au început şedinţa.

Magistraţii au început ieri, în jurul orei 9.30, judecarea contestaţiilor depuse de Înalta Curte, PNL  şi de PSD faţă de măsurile de austeritate pe care Executivul şi-a angajat răspunderea. După mai bine de şase ore de dezbateri, discuţiile au fost amânate pentru astăzi.

Vezi aici argumentele contestatarilor

PSD a sesizat Curtea Constituţională în cazul Legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede, printre altele, reducerea salariilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută. De asemenea, PSD au contestat la Curtea Constituţională şi legea care prevede recalcularea pensiilor speciale.

PNL a contestat la Curtea Constituţională Legea privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate care vizează reducerea salariilor şi pensiilor, dar şi în cazul legii privind recalcularea pensiilor speciale.

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, ieri, că amânarea deciziei Curţii Constituţionale privind măsurile de austeritate nu este "nici bună, nici rea", adăugând că cere scuze judecătorilor CCR pentru faptul că legile au ajuns în faţa lor, dar doreşte ca ei "să judece cu adevărat, ca oameni ai Constituţiei". Vezi aici detalii.

Raportul Putere-Opoziţie este de 4 la 3 la Curtea Constituţională. Află aici mai multe depre componenţa Curţii Constituţionale şi despre actele normative adoptate de Guvernele conduse de Emil Boc, care au ocolit Legea Fundamentală.

Află aici mai multe despre noul preşedinte al CCR.

Mai citiţi şi:

Pensionarii din Iaşi: „Am auzit că nu mai reduc pensiile, dar vreau să văd cuponul mai întâi

Curtea joacă în prelungiri tăierea pensiilor şi a salariilor

CEDO, o soluţie prea târzie pentru pensionari

Vlădescu: Legea reducerii salariilor şi pensiilor nu va fi declarată neconstituţională

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite