Bursa zvonurilor antivaccin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul antipandemic a devenit subiect de dezbatere la orice  coadă
Vaccinul antipandemic a devenit subiect de dezbatere la orice coadă

Ce ne împiedică să ne vaccinăm? „Adevărul“ vă prezintă cele mai întâlnite motive ale celor care refuză imunizarea, cu replici din partea specialiştilor. Miturile antivaccinare sunt de trei feluri: jumătăţi de adevăr, minciuni şi genul „conspiraţii mondiale“.

FOTOGALERIE Gripa porcină a răpus o familie

CLICK AICI PENTRU A VEDEA CUM POŢI SĂ AFLI ACASĂ LA TINE DACĂ AI GRIPĂ PORCINĂ

Gripa A(H1N1), dar şi vaccinul antipandemic au provocat valuri de reacţii care pun în discuţie credibilitatea informaţiilor. „Adevărul" a sintetizat toate justificările celor care refuză să se imunizeze şi a cerut şi explicaţii din partea specialiştilor pro-vaccin.

Citiţi şi:

Ministerul Sănătăţii: medicii care nu s-au vaccinat împotriva AH1N1 să nu mai lucreze cu pacienţii
Târgu-Jiu: Încă 15.000 de doze de vaccin împotriva gripei porcine, solicitate de medicii gorjeni

Testul pentru gripa porcină e o păcăleală

Galaţi: Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco are gripă porcină

La final, le-am clasificat în trei categorii: informaţii care se bazează pe bucăţi de adevăr, minciuni şi teorii care apelează la conspiraţiile mondiale de genul „guvernele vor să ne manipuleze prin cipuri".

Iată care sunt motivele pentru care românii refuză vaccinarea:

1.„Nu se cunosc efectele adverse ale vaccinului". Aceasta a fost una dintre primele reacţii împotriva imunizării, apărută chiar cu câteva luni înainte ca Institutul Cantacuzino să finalizeze serul. Specialiştii Institutului au spus însă de atunci că vaccinul antipandemic românesc este fabricat exact după aceeaşi reţetă ca a celui gripal obişnuit, care este neschimbată de 30 de ani, că s-au folosit aceiaşi reactivi şi că singura deosebire este că serul anti A(H1N1) conţine o singură tulpină de vaccin, nu trei, precum cel împotriva gripei sezoniere. De la sfârşitul lunii noiembrie şi până acum, nici una dintre persoanele vaccinate nu a semnalat reacţii adverse neobişnuite.

Cum e cu mercurul

2. "Conţinutul în mercur ar provoca "autism, sindrom de atenţie deficitară, scleroză multiplă, deficienţe de vorbire şi limbaj", potrivit blogului www.nuvaccinurilor.blogspot.com, cu adăugiri şi pe blogul Apologeticum wordpress, care a mai dus încă două campanii, una anti-cip şi alta anti-masonerie. Acestui zvon, dr. Viorel Alexandrescu, directorul adjunct al Institutului Cantacuzino îi răspunde astfel: „multe vaccinuri conţin urme de thiomersal, un derivat de mercur care împiedică infectarea produsului", care „în cantitate mare ar putea avea efecte secundare", dar precizează că este vorba de un conţinut infim, că „sunt urme de thiomersal, micrograme de thiomersal, a mia parte dintr-un miligram. La o doză de 0,5 ml de vaccin există 0,01 micrograme de derivat, riscul apărând prin prezenţa a peste 50 de micrograme", explică medicul.

3. "De ce sa mă vaccinez, pentru că se moare mai mult de gripa sezonieră decât de porcină" - este o altă justificare. Ministerul Sănătăţii (MS) demonstrează, însă, cu cifre, că pandemia a devenit mult mai periculoasă: "Dacă în gripa sezonieră rata de fatalitate a fost de 0,01-0,1 la sută, în gripa pandemică rata de mortalitate a crescut în ultimele şase săptămâni de peste 13 ori şi a ajuns la 1,32%. Adică un român dintr-o sută moare din cauza maladiei", a declarat, miercuri, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel.

Justificări naive

4. Una dintre ele este „vaccinul e obligatoriu, iar eu mă împotrivesc unei decizii a sistemului". Fals, vaccinul nu este obligatoriu, şi-l face cine vrea.

5. Alta: „Eu nu fac parte din grupele de risc, deci nu sunt în pericol". Prof. Streinu - Cercel spune că „orice persoană care circulă este receptivă".

6. „E dreptul pacientului de a alege ce face cu propriul corp, iar eu aleg să nu ma vaccinez". Aşa este, numai că doctorii spun că cine refuză îşi asumă şi riscul de a se îmbolnăvi pe sine sau pe cei din jur.

7. Alţii spun că iau mai multe medicamente în fiecare lună, pentru inimă, menopauză sau pentru tiroidă şi le este teamă să nu le combine cu vaccinul. Ministerul a precizat că bolnavii cronici sunt cei mai expuşi la vaccin şi că acesta nu reacţionează cu celelalte medicamente. Singurii care nu au voie să-şi facă vaccinul sunt transplantaţii, care pot avea o reacţie de rejectare a organelor transplantate.

Minciuni, trăznăi

8. „Vaccinul a provocat decese". Informaţia a circulat pe bloguri, iar la noi pe http://sssfinxxx.wordpress.com, al lui Andrei Pavel, care se recomandă „artist din Bucureşti" şi care susţine că vaccinul este periculos pentru că provoacă „sindromul Guillain-Barré (GBS), boală autoimună ce cauzează paralizia braţelor şi a picioarelor, iar în cazuri rare, a întregului corp". Despre sindrom se vorbeşte şi pe alte bloguri şi se spune că el ar fi provocat de un adjuvant al vaccinului. Un alt mail, intitulat „Calea, Adevărul şi Viaţa", vorbeşte de un alt adjuvant periculos, numit squalena, şi despre mercurul conţinut în vaccin.

„Acest produs poate provoca grave boli auto-imune ca scleroza în plăci, artrita reumatoidă şi lupusul", se spune în mailul cu pricina. Afirmaţiile sunt rezultatul unei neinformări. Dr. Viorel Alexandrescu, directorul adjunct al Institutului Cantacuzino, a precizat de câteva ori că vaccinul românesc nu conţine nici un adjuvant. Cei 11 producători mondiali de vaccin au ales dacă să folosească sau nu adjuvanţi (n.r., un compus care multiplică numărul de doze din aceeaşi cantitate de substanţă activă), iar Institutul Cantacuzino este unul din cei patru fabricanţi care nu a folosit nici un adjuvant.

Despre cancer, dar nu în România

9. Altă teorie, susţinută de un oficial din comisia de sănătate a Consiliului Europei, Wolfgang Wodarg, vorbeşte despre vaccinul care te îmbolnăveşte de cancer, pentru că "a fost produs într-un bioreactor pe bază de celule canceroase". Numai că bănuiala lui Wodarg este legată de vaccinul produs de firma Novartis, care nu se foloseşte în România.

Alte zvonuri vorbesc de un episod din anii 1918-1919, când, în perioada gripei aviare spaniole, doar soldaţii şi alte persoane care fuseseră vaccinate împotriva gripei s-au îmbolnăvit şi au murit. Răspunsul este că la acea oră nu se inventase vaccinul antigripal.

Conspiraţii mondiale

10. „Virusul a fost făcut în laborator, pentru a creşte afacerile producătorilor de medicamente". Acelaşi blog Apologeticum susţine că un profesor din Iowa „a extras material genetic de la un cadavru obez de 30 şi ceva de ani, de sex feminin, care a murit de gripa spaniolă în 1918", iar analizele ar fi fost făcute într-un „laborator finanţat de Guvernul SUA". Un alt blogger, Alexa Blog, repetă informaţia dar începe să aibă dubii: „National Public Radio şi Alaska Public Radio au raportat ce a fost extras din cadavrul victimei din 1918, adică virusul gripei aviare H5N1, dar se pare că a fost eronat. Sau n-a fost?". Prof. Streinu - Cercel a declarat într-un interviu pentru „Adevărul": „Plec de la ipoteza că a fost făcut în laborator şi a fost lansat. Şi eu, care fac managementul în România, ce să fac acum? Să stau să mă uit cum îmi mor oamenii? Nu. Am pus la cale un sistem prin care să-i protejez".

Medicii, obligaţi să se vaccineze

O adresă trimisă de Ministerul Sănătăţii către direcţiile judeţene de sănătate publică îi obligă pe medici să se vaccineze împotriva virusului A(H1N1). „Toţi medicii de familie au obligaţia să se vaccineze împotriva gripei pandemice. Personalului medico-sanitar care refuză vaccinarea i se va interzice prestarea de activităţi medicale care presupun prezenţa pacienţilor", se arată în comunicat.

În aceste condiţii, conducerea DSP Bistriţa-Năsăud le-a dat doctorilor şi asistentelor din judeţ termen până luni, 18 ianuarie, pentru a se imuniza. „Cei care vor fi depistaţi după această dată că nu sunt vaccinaţi n-au decât să-şi ia concediu de odihnă sau altă formă de concediu până trece pandemia de gripă. Este o problemă de sănătate publică şi nu pot să-i pună în pericol pe pacienţi", spune doctorul Doina Petri.

Copiii vor fi vaccinaţi automat dacă părinţii nu refuză explicit

Imunizarea copiilor ar putea demara în februarie

Imunizarea copiilor ar putea demara în februarie

Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani ar putea începe în prima jumătate a lunii februarie. În acest moment, Institutul Cantacuzino se afla în etapa de testare a vaccinului pe copii. „Vaccinul pentru copii este în faza unu de teste clinice. Testele clinice se fac de către o firmă de specialitate, care a demarat studiile la copii în loturi selectate, începând cu cei de vârste mari, respectiv 16 ani.

După ce vaccinul a fost verificat pe grupele mari, continuă cu cei de 15 ani, 14 ani şi tot aşa, până se ajunge la vârsta de şase luni. Se începe cu cei mari şi sunt urmărite reacţiile secundare. Nu ştim încă data exactă la care vom începe vaccinarea copiilor. Imunizarea va fi făcută după ce vor fi primite toate rezultatele testelor şi vom primi autorizare", a declarat Viorel Alexandrescu, directorul Institutului Cantacuzino.

Imunizarea copiilor nu este obligatorie la fel ca şi vaccinarea adulţilor. Părinţii trebuie să ştie că nu va fi nevoie de acordul scris pentru imunizarea împotriva virusului A(H1N1), ci doar de cel verbal. Însă, dacă tutorele nu-şi dă acordul, sau dezacordul pentru vaccinare, copilul va fi vaccinat automat.

Părinţii: „Este un abuz!"

Pe de altă parte, părinţii consideră că ar trebui vaccinaţi doar copiii ai căror părinţi îşi dau acordul pentru imunizare. „Nu mi se pare normal să‑i vaccineze automat şi pe copiii ai căror părinţi nu‑şi dau acordul sau dezacordul. Dacă acel copil pe care îl imunizează este alergic la ou, cine va răspunde pentru efectele secundare? Ce ne facem în cazurile în care părinţii sunt plecaţi din ţară, sau pur şi simplu nu sunt informaţi? Poate vor fi părinţi care nu vor şti că, dacă nu vor da un răspuns pozitiv sau negativ, copilul le va fi vaccinat", este de părere Mihaela Gună, preşedintele Asociaţiei de Părinţi.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că această campanie se va desfăşura după tipicul campaniilor de vaccinare care au loc în învăţământ. Astfel, cu câteva zile înainte, conducerea şcolii va anunţa copiii despre imunizare. Fiecare şcoală va decide cum va fi făcut anunţul. Fie pun la avizier, fie îi anunţă pe părinţi la şedinţe sau prin telefon.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite