Viaţa după potop/ Autostrada ar putea fi inundată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne a anunţat ieri că varianta extremă pentru salvarea oraşului Galaţi ar fi inundarea controlată a Autostrăzii Soarelui. Vasile Blaga crede însă că nu se va ajunge la întreruperea traficului între Bucureşti şi Constanţa deoarece digul de 4,5 kilometri lungime ce va fi construit la Galaţi va rezista.

La Galaţi, situaţia a devenit critică după ce nivelul Dunării a continuat să crească depăşind cu 11 centimetri cota istorică înregistrată la inundaţiile din 2006. De câteva zile, prin digul de beton care apără partea de jos a municipiului Galaţi pătrunde apa. Aceasta a şubrezit structura digului, în special la bază, iar apa Dunării a ajuns la buza acestuia, existând riscul ruperii acestuia. În acest caz, peste 8.000 de gălăţeni ar fi inundaţi, iar pagubele ar fi uriaşe având în vedere că zona este puternic industrializată. În pericol se află Portul Docuri, Şantierul naval Damen, Vama, societatea Comcereal, Fabrica de ulei „Prutul", Laminorul de tablă şi altele. De asemenea, ar deveni inutilizabil Spitalul CFR, unul dintre cele mai moderne din oraş, recent reabilitat.

Citiţi şi:

1400 de militari, pompieri şi jandarmi lucrează la supraînălţarea unui dig de 4,5 km la Galaţi

Berceanu: Este greu să faci faţă când se întâmplă fenomene naturale extreme
Patru state din UE oferă României asistenţă pentru inundaţii
Boc: Nu dăm ajutoare pentru cei care şi-au construit case în zonele inundabile

Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor, care a participat ieri la şedinţa Comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă de la Galaţi, a anunţat începerea lucrărilor pentru construirea unui dig de apărare împotriva viiturii de pe Dunăre. Lungimea acestuia va fi de 4,5 kilometri, cu o înălţime de 1,5 metri, astfel încât să facă faţă unui nivel al apelor Dunării de peste 680 de centimetri. „Luând în considerare prognozele hidrologilor, cotele de la Galaţi ale Dunării ar putea atinge 684 - 686 de centimetri. Am luat în calcul varianta de 690 de centimetri şi cu o deversare controlată pe Siret, la Movileni, de maximum 2.500 metri cubi pe secundă", a explicat Vasile Blaga.

Aproximativ 1.400 de angajaţi de la Ministerele de Interne şi de Apărare vor lucra la dig, fiind supravegheaţi de 45 de specialişti de la Apele Române. Dacă digul nu va rezista, există şi planuri de rezervă. „În situaţia în care va trebui să luăm alte măsuri, am avut în vedere toate incintele de pe Dunăre. Vârful viiturii este la Giurgiu şi se propagă spre Călăraşi. Ne-am concentrat pe zona Călăraşi-Râul şi Borcea. Aici ar putea fi inundată autostrada, dar probabil nu vom apela la asta pentru că ar fi 15 centimetri peste autostradă şi s-ar întrerupe legătura Bucureşti-Constanţa", a declarat ministrul Blaga, citat de Realitatea TV.

Gălăţenii, nemulţumiţi

Ultima variantă ar fi ruperea digului de la Cotul Pisicii. „Convingerea mea e că vom rezista la Galaţi cu digul pe care îl vom construi, dar suntem obligaţi să luăm toate măsurile asiguratorii", a mai spus Vasile Blaga.

Locuitorii din Galaţi au aşteptat în faţa Prefecturii deciziile Comitetului naţional de urgenţă. „Ne simţim cu toţii sacrificaţi şi nu înţelegem de ce nu se ia o decizie în privinţa ruperii digului şi se continuă cu acest dig deja şubred şi câţiva saci cu nisip. În fiecare noapte este un chin pentru noi pentru că nu vom şti dacă ne vom trezi cu apa în casă sau Doamne fereşte, şi mai rău", a declarat Nicolae Pavel (43 de ani).

Viaţa continuă în Moldova

image

Surorile Răceanu au fost împăcate de o nenorocire

În timp ce gălăţenii stau cu sufletul la gură aşteptând potopul, în Moldova, pe de altă parte, apele se retrag, iar oamenii încearcă să-şi refacă gospodăriile şi vieţile. Nenorocirea i-a apropiat pe unii dintre ei mai mult decât au făcut-o vremurile bune. Stela şi Adriana Răceanu, certate la sânge de mai bine de trei ani, au uitat de supărare după viiturile care au măturat săptămâna trecută Dorohoiul. Casa Stelei a fost pusă la pământ de ape, iar femeia nu mai avea nicio speranţă că-şi va găsi acoperiş deasupra capului până şi-a văzut sora în faţa porţii.

Stela Răceanu, pensionată pe caz de boală după ce şi-a pierdut un ochi, locuia până urmă cu câteva zile cu chirie în două camere dintr-o casă din Dorohoi. În câteva minute, viitura i-a luat casa şi toată agoniseala de-o viaţă. Imediat după viitură, pompierii şi militarii i-au sărit în ajutor pentru a o scoate dintre ape. ­„M-au întrebat unde mă pot duce şi unde să mute lucruşoarele pe care le mai putusem salva, dar nu ştiam ce să le spun. Nu mai aveam pe nimeni", a mai spus Stela Răceanu. Ajutorul a venit însă în ultima secundă chiar de unde nu se aştepta. În timp ce vorbea cu militarii, Stela şi-a văzut la poartă sora. Adriana Răceanu stă şi ea în chirie într-un apartament cu trei camere din Dorohoi.

„Nici nu mai contează de ce suntem certate. Am venit să o ajut. Cum să o las acum, că numai pe mine mă are? Ce a fost a fost", a spus ea. Adriana Răceanu şi-a luat sora şi o cazează în casa ei în care-şi mai ţine cei cinci copii şi şase nepoţei. „Am doar ajutorul social de 140 de lei pe lună, dar o ajut", a spus Adriana.

Dig la Săuceşti până în 2011

Preşedintele Traian Băsescu le-a promis ieri locuitorilor din Săuceşti că va monitoriza personal ca până în 2011 să se construiască 18 km de dig pe Siret pentru a nu mai fi afectaţi de inundaţii. Şeful statului a susţinut că până în prezent nu au fost alocate fonduri pentru un astfel de proiect.

Muntele Cozla o ia la vale

Drumul de acces construit pentru infrastructura turistică a oraşului Piatra Neamţ a agravat instabilitatea versantului, spun specialiştii. De vină sunt ploile abundente din ultimele săptămâni. Alunecările s-au produs în zona în care a fost construit drumul de acces pentru utilajele şi materialele folosite pentru construirea telegondolei, a staţiilor sosire/plecare telegondolei şi telescaunului şi a pârtiei de schi. Argila din stratul de suprafaţă al versantului a fost dislocată, producând dezrădăcinarea a numeroşi copaci. Alunecarea de teren este vizibilă din oraş, dar nu pune în pericol, încă, imobilele construite la baza muntelui.

Această alunecare de teren vine după ce, în urmă cu o săptămână, s-a mai petrecut un astfel de fenomen. Atunci, apele pluviale au antrenat în oraş câteva sute de tone de pământ de umplutură de lângă primul stâlp al telegondolei de pe munte. Cele două alunecări de teren sunt cunoscute de administratorul oraşului Piatra Neamţ, Bodan Puşcaşu, care a recunoscut că nu a mers pe teren să le vadă. „S-a luat decizia să se comande o expertiză geologică şi hidrologică, iar apoi să se ceară soluţii din partea constructorilor. Cu fonduri proprii sau cu fonduri atrase din alte surse, va trebui să stopăm alunecările de teren de pe Cozla", a declarat Bogdan Puşcaşu, administratorul oraşului Piatra Neamţ. (Mihael Balint)

Codul roşu de viitură se menţine pe Prut şi pe Siret

Hidrologii au prelungit codul roşu pe râurile Prut şi Siret până în această după-amiază, la ora 16.00. Pe Prut, pe sectorul Stânca Aval - Prisăcani aferent judeţelor Botoşani şi Iaşi, pe sectorul Şiviţa-Dunăre, în judeţul Galaţi, dar şi pe Siret, pe sectorul Şendreni-Dunăre, în judeţul Galaţi, este risc de viituri majore, cu ameninţare directă asupra siguranţei persoanelor şi bunurilor.

Se menţine, de asemnea, cod portocaliu pe anumite sectoare ale râurilor Prut, Siret şi Olt. Pe de altă parte, pericolul vine şi dinspre Dunăre, care a depăşit cotele istorice din 2006 în trei secţiuni: la Brăila, cu 15 centimetri, la Galaţi, cu 11 centimetri, şi la Feteşti, cu 12 centimetri. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române" spun că presiunea apei asupra digurilor se va menţine o lungă perioadă, putând apărea evenimente neprevăzute.

Cod galben de precipitaţii în Moldova

În acelaşi timp, meteorologii au menţinut, până în această dimineaţă, un cod galben de precipitaţii. În Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali, cantităţile de apă vor fi însemnate şi vor depăşi local 25 de litri pe metru pătrat şi, izolat, 40 de litri pe metru pătrat.

Vremea de astăzi se menţine instabilă. Cerul va fi în continuare înnorat şi vor fi ploi cu aspect de aversă, descărcări electrice şi intensificări de vânt în majoritatea regiunilor, mai puţin în partea de sud-vest a teritoriului, unde fenomenele se vor manifesta pe arii restrânse. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 30 de grade, iar cele minime, între 9 şi 19 grade. Zilele următoare, în centrul şi estul ţării va continua să plouă.

Pagube de miliarde de lei

Pagubele produse de ­inundaţii, în perioada 2005 - 2009, se ridică la aproape 10 miliarde de lei, potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române" (ANAR). De la viiturile din 2006, reprezentanţii ANAR spun că au făcut anual investiţii pentru prevenirea riscului de inundaţii. Cu toate acestea, zeci de localităţi din România au căzut şi anul acesta pradă furiei apelor. Transilvania, Banat, Crişana şi Moldova rămân în continuare zone extrem de vulnerabile la viituri. România putea accesa, încă din 2007, fonduri europene în valoare de 270 de milioane de euro pentru prevenirea riscului de inundaţii prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu (2007 - 2013).

Administraţia Naţională „Apele Române", ca unic beneficiar al acestor fonduri, nu a luat niciun ban până acum, pentru că abia au trimis proiectele la Bruxelles şi acum aşteaptă aprobarea. Banii pot fi cheltuiţi pe lucrări de prevenire a riscului la inundaţii în bazinele Trotuş, Siret şi Buzău, acolo unde inundaţiile sunt frecvente.

Fără hărţi de risc la inundaţii

România nu are nici hărţi de risc la inundaţii. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Apelor Române spun că vor fi din 2013. Acestea vor avea capacitatea de a indica efectele inundaţiilor, cum ar fi zonele de evacuare a populaţiei sau zonele cu potenţial inundabil, unde oamenii nu trebuie să-şi construiască locuinţe. Acum, evaluările se fac după datele istorice.(Francisca M. Catană)

Zona dintre Borcea şi Autostrada Soarelui ar putea fi inundată controlat

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite