Imobil cu parfum de şpagă în ograda Vămii Rădăuţi Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clădire cu etaj a răsărit în ultimele luni la Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut, dar acum nimeni nu o revendică. Imobilul din curtea vămii a fost construit fără autorizaţie. Localnicii susţin că a fost ridicat din şpăgi, pentru confortul vameşilor.

Chiar în poarta Vămii Rădăuţi Prut, de jumătate de an, există o clădire despre care nici măcar vameşii nu pot da o explicaţie. Imobilul, ridicat la o aruncătură de băţ de sediul Primăriei din Rădăuţi Prut, reprezintă un mister pentru localnicii din comună, dar şi pentru oficialii botoşăneni.

Citiţi şi:

Botoşani: Autorităţile surprinse de clădirea ilegală răsărită în curtea Vămii Rădăuţi Prut

Vile de vameşi curaţi ca lacrima

Viloaiele şpăgarilor de la Vama Siret (FOTO)

Tupeu de vameş: a vrut să-şi închirieze elicopter din Ungaria ca să vină la serviciu

Construcţia clădirii a început anul trecut, în luna mai, din dispoziţia şi sub îndrumarea fostului şef al Vămii Rădăuţi Prut, Ovidiu Paşalău. Nimeni nu a bănuit că imobilul este ridicat fără autorizaţie de construcţie. Nici măcar şeful Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) din aceeaşi localitate.

„Toată lumea ştia că va fi ridicată o clădire pentru depozitarea ţigărilor confiscate şi pentru biroul domnului Paşalău, care era şef de vamă atunci. Sincer, el tăia şi spânzura în vamă şi nici nu prea dialogam cu el pentru că nu prea dădea explicaţii pentru ce făcea", a spus Laurenţiu Butnaru, şeful PTF Rădăuţi Prut.

A mai ridicat un etaj

Primarul comunei a încercat să oprească ridicarea construcţiei ilegale, dar fără succes. „Anul trecut, în iunie, i-am trimis lui Ovidiu Paşalău o adresă prin care l-am somat să sisteze lucrările şi să demoleze construcţia. Nu numai că nu a sistat lucrările, dar a continuat şi a mai ridicat şi un etaj", a declarat Viorel Nichiteanu, primarul din Rădăuţi Prut. Edilul este convins că spaţiul a fost construit cu bani din şpagă. „Acuma ştiţi, ca în vamă: unul e tratat cu o măsură, altul cu altă măsură. Probabil, au fost unii care dădeau mai mult pentru facilităţi ", a adău­gat Nichiteanu.

Despre imobil au aflat şi şefii judeţului în urmă cu o lună, când au început verificările. „Cum primarul şi şeful Biroului Vamal nu au putut da lămuriri cu privire la acest aspect, am sesizat Inspecţia Judeţeană în Construcţii. La 3 februarie mi s-au comunicat procesel-verbale pentru două acte de control, dintre care unul privitor la imobilul respectiv, construit fără autorizaţie. Am comunicat cele sesizate organelor competente, respectiv Inspectoratul Judeţean de Poliţie", a declarat prefectul Cristian Roman.

Vama, cu o clădire în plus la inventar

Paşalău a fost schimbat din funcţie în decembrie 2010. Noul şef al Vămii Rădăuţi Prut, Dan Chelaru, s-a trezit că are pe lista de inventar o clădire în plus, pe care nu poate s-o justifice. „Fostul şef mi-a spus destul de evaziv că este a unui comisionar vamal, dar nu mi-a arătat niciun act pe ea. I-am cerut acte şi mi-a spus că nu există aşa ceva. Nici şefii de la Iaşi nu ştiau nimic. După aceea, am aflat din acte că este vorba de comisionarul vamal Berenz Spedition SRL Arad, care în luna iunie 2010 a solicitat să-şi deschidă la Rădăuţi Prut un punct de lucru", a declarat Dan Chelaru, actualul şef al Vămii. 

Culmea este că lucrările de construcţie au început cu o lună mai devreme decât socilitarea comisionarului vamal de a veni la Rădăuţi Prut. Patronii firmei Berenz Spedition din Arad susţin că ei au finanţat ridicarea clădirii, dar nu pot dovedi acest lucru pentru că nu au nicio factură.

„Am vrut să deschidem acolo un punct de lucru, dar infrastructura nu suportă partea de trafic. Am făcut o clădire acolo, pe partea vămii. Este o clădire cu două birouri la parter şi unul mare sus. Domnul Paşalău nu a avut nicio treabă. Nu a primit niciun ban. Acea clădire este finanţată în totalitate de noi. Din păcate, nu avem acte prin care să dovedim ce cheltuieli am făcut", a declarat Cornelia Berenz, reprezentantul firmei. Pentru că nimeni nu revendică imobilul, clădirea ar putea ajunge în patrimoniul Primăriei Rădăuţi Prut. Paşalău nu a putut fi contactat telefonic. 

"Fostul şef mi-a spus destul de evaziv că este a unui comisionar vamal, dar nu mi-a arătat niciun act pe ea."
Dan Chelaru
şeful Vămii Rădăuţi Prut

Ce este un comisionar vamal

Comisionarul vamal este o firmă privată, angajată de o firmă de import-export pentru a se ocupa de toate actele legate de vamă. Spre exemplu, comisionarii vamali se ocupă, contra unui onorariu, de declararea mărfurilor pentru import şi export, declaraţii vamale primare, declaraţii complementare, servicii de asistenţă vamală şi reprezentare vamală, asistenţă la vămuire, precum şi antrepozit vamal.

O predare, o eliberare şi 32 de arestaţi

Vameşul arădean Milan Gubic, şef de tură în Vama Moraviţa (Timiş), s-a predat ieri poliţiştilor bucureşteni. Gubic are un mandat de arestare pe numele său şi era căutat de poliţiştii anticorupţie de două săptămâni, din momentul descinderilor din Vama Moraviţa.

Şeful Punctului de Frontieră Albiţa, comisarul Daniel Corban, a fost pus în libertate după ce Curtea de Apel Bucureşti a dispus împotriva lui doar măsura de a nu părăsi ţara.

Curtea de Apel a dispus arestarea a 32 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa (Vaslui) şi a lăsat în libertate alţi opt, deciziile de cercetare în libertate urmând să fie atacate cu recurs de procurorii anticorupţie.

Şeful IJPF Suceava şi adjunctul său au fost eliberaţi ieri din funcţie, la cerere, ei fiind cercetaţi în prealabil alături de alţi şapte ofiţeri din cadrul inspectoratului, în urma anchetei derulate la Vama Siret.

PDL-istul Eugeniu Petrescu, învinuit în „Mita de la Halmeu"

Eugeniu Petrescu (66 de ani), membru PDL, al cărui nume este vehiculat în dosarul mitei de la Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire, ieri, pentru complicitate la luare de mită.

Avocatul lui Eugeniu Petrescu, Cristian Ene, a declarat la ieşirea din sediul DNA că procurorii l-au chemat pe clientul său pentru a-i aduce la cunoştinţă învinuirile, dar că până în acest moment nu le-au fost prezentate probe sau indicii. Petrescu a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, spunând doar că are o vârstă foarte înaintată şi că de 32 de ani face dializă. 

El este acuzat de DNA că ar fi intermediat mai multe întâlniri între fostul şef al Vămilor, Radu Traian Mărginean, şi fostul director al Vămii Halmeu (Satu-Mare), Nicoleta Dobrescu. Mărginean, învinuit în acest caz pentru luare de mită, a fost şi el audiat ieri.  În urma scandalului de corupţie de la Halmeu-unde Dobrescu i-ar fi dat lui Mărginean 130.000 de euro pentru a fi numită temporar în funcţie- şeful Vămilor a fost demis de premierul Emil Boc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite