Vile de vameşi curaţi ca lacrima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre funcţionarii angajaţi în Vama Albiţa trăiesc în case de lux, deţin terenuri şi maşini scumpe, dar niciunul dintre ei nu a căzut în plasa DNA. Cei mai mulţi spun că bunurile sunt obţinute din salariu sau cu împrumuturi la bănci. La ultimele descinderi au fost săltaţi zeci de poliţişti de frontieră, dar niciun vameş.

Casele vameşilor de la Albiţa ridicate în localitatea vasluiană Huşi sunt parcă decupate din revistele cu vile de lux. Locuinţa lui Emil Bordeianu, şeful Vămii Albiţa, este ridicată în apropierea zonei centrale a municipiului.

Mai citeşte şi:

Poliţişti români la paza graniţei dintre Africa de Nord şi Italia

Corupţia atinge şi Vama Galaţi/Vezi aici cum "vameşul lui Băsescu" a fentat procurorii anticorupţie timp de şase luni de zile

Vameșa Camelia Mihăilă lua mită pe ascuns, de teama soțului care e prim-procuror

Proprietatea este înconjurată de un gard impunător din fier forjat şi stâlpi placaţi cu piatră. Construcţia, dobândită din 2010, este formată din parter, etaj şi mansardă. Are o suprafaţă de 208 metri pătraţi şi o deţine împreună cu soţia sa. Emil Bordeianu spune că imobilul a fost ridicat de fratele său, deputatul Dan Bordeianu, după ce, în prealabil, acesta îi donase şi terenul de sub casă.

„Nu am avere mare. Din contră, casa pe care o am este construită în proporţie de 80% de fratele meu. Eu am fost de acord să-i las lui casa părintească, iar el s-a revanşat donându-mi pământul şi ajutându-mă cu această casă", a spus Emil Bordeianu.

Plin de datorii

Vecinii se crucesc de averea şefului de la Vama Albiţa. „Nu şi-a făcut căsoiul ăsta din salariu! Până şi materialele de construcţie au fost aduse de la moldoveni. Să fi văzut câte TIR-uri erau pe strada asta. Mai are şi două maşini", ne-a spus una dintre vecinele şefului vămii.

Deşi cei care stau pe lângă Bordeianu spun că acesta deţine autoturisme, în ultima declaraţia de avere, Bordeianu nu a menţionat nici maşini şi nici bijuterii, dar are datorii de 27.000 de euro la bancă şi un împrumut de 14.000 de euro luat de la Sasu Liviu, în 2010, scadent în 2015. Cât priveşte veniturile, Bordeianu a încasat în 2009, ca şef de Birou Vamal, 41.997 de lei, în timp ce soţia sa a câştigat 5.702 lei în calitate de administrator al unei firme din Huşi.

Una dintre cele mai cochete vile, cu o suprafaţă de 161 de metri pătraţi, este cea a lui Victor Beanu, inspector vamal la Albiţa. Potrivit declaraţiei sale de avere, Beanu mai are un teren intravilan de 500 de metri pătraţi în staţiunea Costineşti. El a obţinut în 2009, potrivit declaraţiei de avere, venituri anuale de 31.524 de lei.

Case şi terenuri din salariul de vameş

Vila lui Paul Manole are 320 de metri pătraţi



Paul Manole, controlor vamal superior la Albiţa, se poate lăuda şi el cu o construcţie masivă, ridicată la o azvârlitură de băţ de cea a colegului Victor Beanu. Vizavi de vila lui Manole mai rezistă câteva căsuţe bătrâneşti. Din spatele ulucilor, oamenii de rând se uită admirativ la proprietatea vameşului şi-şi dau cu presupusul. „Probabil şi-a făcut o rată, ceva. Fiecare face ce vrea şi cum poate", este de părere Elena Topciu, vecină cu lucrătorul vamal.

Manole şi-a construit vila de 320 de metri pătraţi în 2008. Conform declaraţiei de avere, Manole mai deţine un autoturism Opel Vectra fabricat în 2001 pe care şi l-a cumpărat în 2008. Toate acestea şi le-a putut permite cu un venit anual de 22.086 de lei, plus pensia soţiei care a însumat 9.240 de lei. De asemenea, în 2008, el a împrumutat de la o bancă 33.500 de lei pe care trebuie să-i restituie până în 2013.

Viaţă de nababi

Nici Daniel Oancea, inspector vamal la Albiţa, nu se lasă mai prejos. Acesta are în construcţie o casă care ar putea adăposti trei-patru familii şi care seamănă, mai degrabă, cu un castel. Pe declaraţia sa de avere, Oancea şi-a trecut două terenuri care au în total 900 de metri pătraţi şi două apartamente. Unul dintre poliţiştii de frontieră arestaţi, Vasile Muntean, a devenit celebru printre colegii săi pentru că avea maşină şi şofer „la scară".

El era adus în vamă cu un Audi A6 şi condus acasă la finalul zilei cu aceeaşi maşină. „Îmi permit maşină şi şofer, mă-nţelegi. Facem cât trebuie, dăm mai departe, şi nouă ne rămâne cât să trăim ca regii", se arată în stenograme.

Aroganţa supremă a vameşilor acuzaţi de luare de mită îi aparţine lui Milan Gubic, şef la Vama Moraviţa, cel pe numele căruia Curtea de Apel Bucureşti a eliberat un mandat de arestare în lipsă. Gubic a fost interceptat de SRI în timp ce purta tratative ca să-şi închirieze un elicopter din Ungaria cu care să vină la serviciu.

Gubic povestea că dorea astfel să-şi umilească colegul care-şi permitea să vină la lucru cu maşină şi şofer. „Bă, bat palma cu cineva din Ungaria, este firmă de elicoptere private. (...) Nu costă mult, câteva sute de euro. Şi vin o săptămână, două cu elicopterul la lucru", a povestit Gubic într-o conversaţie surprinsă de SRI. ; A contribuit Cristian Poelincă

40 de poliţişti arestaţi

Dintre cei 53 de agenţi de la Vama Albiţa, ridicaţi luni de mascaţi, 13 au fost eliberaţi, asupra lor nefiind dovezi care să-i incrimineze că au luat mită. Ceilalţi 40 de poliţişti sunt acuzaţi de procurorii DNA de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Culmea corupţiei la Albiţa: poliţiştii dau rest la şpagă

image

53 de agenţi de la Vama Albiţa au fost ridicaţi luni de mascaţi



Procurorii anticorupţie au propus arestarea preventivă a 40 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa (Vaslui) dintre cei 53 împotriva cărora au început urmărirea penală pentru luare de mită. Anchetatorii susţin că aceştia luau frecvent şpagă de la traficanţii de ţigări şi chiar dădeau restul la mită. Cei care dădeau mită ştiau deja „tariful" perceput de poliţiştii de frontieră pentru a-i lăsa să intre cu ţigări în ţară din Republica Moldova. Metoda cea mai folosită era plasarea banilor în paşapoarte, iar dacă şpaga era prea mică traficanţii erau ameninţaţi cu interdicţii.

Mita, ca tradiţie

Cel mai mic „tarif" perceput de poliţişti era de 10 lei, în principal pentru simpla aplicare a ştampilei. În cazul lipsei unor documente sau nereguli privind viza, actele auto sau ale mărfii sau dacă aveau cantităţi mari de ţigări, contrabandiştii cotizau între 10 euro şi 100 de euro. Conform DNA, pe tură, fiecare poliţist ajungea să primească şpăgi de până la 1.000 de lei. Ei foloseau deseori un limbaj codificat.

„De fiecare dată când treci prin vamă trebuie să laşi un coffe, 10 lei ştampila", îi explica, la 6 ianuarie 2011, unui bărbat poliţistul Andrei Nechita. Pentru cei care nu puneau şpaga în paşaport, oamenii legii aveau numai reproşuri: „Nu ştii despre ce vorbesc, nu? Tradiţia? Nici asta nu ştii!".

Nici şpăgile prea mici nu rămâneau „nepedepsite", astfel că persoanele „neatente" erau întoarse de la graniţă. Altfel, poliţiştii erau cinstiţi în „afacere", dădeau restul la şpagă. Spre exemplu, la 8 ianuarie 2011, Vlad Polojoan a primit de la o persoană care tranzita Vama Albiţa 50 de euro şi i-a dat rest 20 de euro, nu înainte de a o avertiza: „Dacă vei fi boier, tot aşa, mereu, nu vor fi probleme".

„Am venit la Albiţa învăţat să cer bani!"

image

Casa lui Victor Beanu este situată la periferia Huşiului



Unii poliţişti erau expliciţi în dorinţa lor de a primi şpagă. La 11 ianuarie 2011, Andrei Asimine a cerut mită pentru a lăsa un cetăţean să introducă în România un autoturism.

„Astea-s propuneri? Băi, nu te căuta prin buzunare pe aici că sunt camere de luat vederi. Dacă vrei să propui ceva, iei paşaportul şi te duci în maşină, pe urmă văd eu ce propui tu acolo", i-a spus Asimine bărbatului, care a îndeplinit imediat doleanţele agentului principal. Alţi oameni ai legii chiar îşi manifestau bucuria faţă de „generozitatea" unor contrabandişti: „Văleau, mi-ai dat la verzişori...", a exclamat George Ionescu, la 6 decembrie 2010, în timp ce primea nonşalant şpagă.

Alteori, mita era negociată la sânge. Nu de puţine ori camerele audiovideo instalate de anchetatori pentru dovedirea faptelor de corupţie din vamă au surprins poliţiştii în situaţii mai ceva ca la piaţă: „mai schimbă hârtia că e mică", „nu-i bun, mai caută ceva".

image

Relevant pentru a demonstra lejeritatea cu care primeau şpagă poliţiştii de la Albiţa ar putea fi afirmaţiile agentului-şef Cătălin Popa: „Am venit la Albiţa învăţat să cer bani!". ; Liliana Năstase, Ionel Stoica

Poliţişti cercetaţi

Liviu Gheţeu - comisar-şef
Nicuşor Hristu Ivan - inspector
Daniel Corban - comisar
Alin Constantin Niţă - inspector
Claudiu Cătălin Alistar - agent
Decebal Bejan - agent şef
George Valentin Lădaru - agent
Traian Tătaru - agent şef
Lucian Alexandru Luca - agent
Ionuţ Rareş Forţu - agent
Vlad Polojan - agent
Andreea Laura Popa - agent
Maricel Tănase - subinspector
Ionel Măciucă - agent
Petruţ Porumboiu - agent-şef
Maria Ruxandra Albuşan - agent
Andrei Asimine - agent principal
Ciprian Nicolae Popovici - agent
Traian Mazdrag - agent-şef
Adriana Nechita - agent
Corneliu Panaite - agent-şef
Vlad Baba - agent principal
Romică Petcu - agent-şef
Marius Florin Gavriliţă - agent
Florin Onilă - agent principal
Marius Ciobanu - agent
Gelu Gabriel Marcu - agent-şef
Radu Daniel Gîrţu - agent
Vlad Asimine - agent
Lucian Dieac - agent
Cătălin Popa - agent
Emil Ciprian Paveliuc - agent
Raimond Narcis Bîrlad - agent
Gheorghe Carp - agent-şef
Octavian Mardare - agent
Marius Costel Dumitraşc - agent
Ioan Balahura - agent
Iordan Bălţatu - agent
Vlad Grigorescu - agent
Andrei Alin Nechita - agent
Constantin Tănasă - agent
Dănuţ Mirel Cornea - agent
George Ionescu - agent
Marius Frenţescu - agent
Mihai Surdu - agent-şef
Aurelian Trifan - agent
Corneliu Florea - agent-şef
Cătălin Popa - agent-şef adjunct
Marius Adrian Pascal - agent
Cătălin Bogdan Cherciu - agent
Veronica Sorea - agent
Ciprian Cristi Racoviţă - agent
Ionuţ Alin Taragan - agent

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite