Băsescu: România nu pleacă la război. Este o misiune de restricţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a dat un interviu la Realitatea TV unde, printre altele, a vorbit despre rolul României în războiul din Libia.

Citeşte şi:

Băsescu despre Blejnar: "A fost reclamat de oameni care nu au putut să îi dea bani"

Băsescu: România s-a supus deciziei NATO, chiar dacă are alt punct de vedere

Băsescu: Mandatul ambasadorulului era ca operaţiunile să se desfăşoare sub steagul NATO

Băsescu: România nu pleacă la război. Este o misiune de restricţionare

Traian Băsescu: România nu este ameninţată nuclear

Băsescu: "Nu cred că un politician are neapărat legătură cu transferul de informaţie"

Băsescu: Riscurile privind securitatea alimentară sunt legate în primul rând de preţ, nu de lipsa de alimente

Băsescu: Cazul Severin, confirmarea că avem corupţie la nivel politic

Băsescu crede că la sfârşitul anului bugetarii şi-ar putea recupera diferenţele de salarii tăiate


Declaraţiile lui Traian Băsescu

- "Acolo, datorită nefinalizării negocierilor, nici astăzi NATO nu a luat decizia politică în legătură cu instituirea unei zone de interdicţie aeriană."

- "România nu e bucuroasă să intervina pentru ca nu are cu ce si chiar daca ar avea, noi nu apreciem ca fiind cea mai buna solutie.

- "Ni s-a solicitat fregata cu o săptămână înainte si dupa ce s-a adoptat decizia am si pus-o la dispozitie"

-"Sunt două hotărâri ale Consilului de Securitate: Rezolutia 1970 - embargoul traficului de arme către Libia - şi aici România are capacitatea de a interveni - şi Rezolutia 1973, care vizeaza instituirea zonei de interdicţie aeriană."

- "A plecat o circulară către toate statele membre, iar pentru România a venit solicitarea pentru fregata. Noi nu am mers cu propunerea asta. România a avut în sistemul de forţe al NATO pusă la dispoziţie pentru misiuni. Era planificată să ajungă în misiune în trimestrul 4 . România nu poate să nu fie solidară cu membri NATO."

- "România, ne place sau nu ne place, nu poate să nu respecte deciziile NATO, pentru că securitatea României nu este gratuită".

- "România nu pleacă la război. Este o misiune de restricţionare"

- "Niciun proiectil de pe acestă fregată nu va fi tras către teritoriul libian. Vor avea misiunea să oprească cu orice mijloace orice navă suspectă că ar avea la bord armament"

- "Misiunea se numeşte "Misiune de luptă", dar nu lupţi cu armată"

- "Regele Ferdinand este planificat să sosească în dispozitiv pe 4 iunie 2011. Dacă NATO are nevoie de navă mai devreme, poate să o utilizeze.

- "Mulţi ani de acum înainte va fi interdicţie de trafic cu armament către Libia. Mulţi ani. Şi după încetarea ostilităţilor."

- " Când am spus că României îi tremura arma în mână, m-am referit că era o adevărată furtună de oameni politici, ziaristi, analişti, unii foarte puţin pregătiţi, care nu vroiau decât ca România să se pronunţe că vom contribui şi noi."

- "Fregata nu a plecat la război, este într-o misiune pe mare, departe de coastele Libiei şi, pe propria observaţie, poate opri orice navă suspectă că ar avea armamanent la bord şi s-ar îndrepta către Libia"

- "România are la dispoziţie şi trupe terestre, câteva sute de militari."

- "Aţi văzut declaraţiile unor reprezentanţi talibani că vor veni să-l ajute pe Gadaffi. Nu spun că aşa se va întâmpla, dar o ţară ca România va trebui să gândească prudent. Este clar că va creşte riscul de atentate teroriste în Europa. Aşa cum am spus, am cerut Serviciului să crescă nivelul de atenţie cu privire la posibile atacuri teroriste undeva către jumătatea anului. Libia este la frontiera de sud a UE, ori una din armele cu care se manifestă extramiştii islamişti este atentatul."

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite