Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău a "modernizat" cantina cu 570.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuptorul cumpărat pentru cantina Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău a costat cu 6.000 de euro mai mult faţă de preţul de catalog
Cuptorul cumpărat pentru cantina Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău a costat cu 6.000 de euro mai mult faţă de preţul de catalog

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă  a acordat 570.000 de euro unei firme pentru modernizarea cantinei fără aprobarea Consiliului Judeţean. Siracusa Prodcom, câştigătoarea licitaţiei pentru modernizarea cantinei Spitalului de Urgenţă, a decontat preţuri duble pentru utilaje şi cere încă 120.000 de euro peste contract.

Lucrările de renovare a cantinei Spitalului Judeţean Bacău, în valoare de 2,4 milioane de lei (570.000 de euro), adjudecate în urmă cu doi ani de o firmă din judeţ, ridică mai multe semne de întrebare.

Citeşte şi:

Exodul halatelor albe lasă pacienţii singuri şi neajutoraţi

De ce nasc multe românce în străinătate

Medicii bănăţeni au găsit soluţia pentru spitale: atrag milioane de euro de la UE

Licitaţia a fost câştigată de singura firmă care s-a prezentat, Siracusa Prodcom, pe 16 octombrie 2008, cu 40 de zile înainte de aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici de către Consiliul Judeţean. Acest lucru este interzis de legea achiziţiilor publice. „Eu aş numi, mai degrabă, această neregulă o imperfecţiune. Într-adevăr, licitaţia trebuia să aibă loc după aprobarea studiului de fezabilitate şi a banilor de către consilierii judeţeni", a declarat Dragoş Benea, şeful CJ Bacău.

Lucrările de modernizare a cantinei spitaliceşti trebuiau să fie adjudecate la un preţ care să nu depăşească cu niciun leu valoarea estimată în invitaţia de participare la licitaţie, şi anume 1,8 milioane de lei (430.000 de euro). Cu toate acestea, la şedinţa din 27 noiembrie 2008, consilierii judeţeni au votat aprobarea unui alt studiu de fezabilitate, realizat de această dată de o comisie din cadrul CJ, şi a altor indicatori tehnico-economici în valoare de 2,9 milioane lei (690.000 de euro), sumă în care a fost inclus şi TVA.

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Medicii legişti se spală pe mâini în cazul gravidei ucise cu Cytotec

Moarte suspectă la Spitalul Judeţean: o femeie a murit imediat după ce a adus pe lume un băieţel

Astfel, suma aprobată de CJ în final este mai mare decât valoarea la care a fost adjudecată licitaţia. „Singura neregulă este ordinea în care s-au desfăşurat evenimentele şi îmi asum neconcordanţa", se apără Dragoş Benea.

Mai mult, conducerea spitalului nu poate explica cine a decis valoarea iniţială a lucrării, adică 1,8 milioane de lei (430.000 de euro). „Habar nu am cine a decis această sumă. Oricum, era o valoare aproximativă. Poate am stabilit-o eu. Nu-mi mai aduc aminte pentru că au trecut doi ani de atunci", a spus Dan Stoica, managerul SJU Bacău.

„Se mai întâmplă şi astfel de greşeli"

Consilierii judeţeni de la acea vreme recunosc faptul că nu au avut habar în momentul în care au votat bugetul necesar construcţiei şi studiul de fezabilitate că licitaţia fusese deja încheiată. „E total nefiresc ce s-a întâmplat. După licitaţie nu ai cum să vii cu aprobarea investiţiei şi cu studiul de fezabilitate. Cred că niciunul dintre noi nu ştia acest lucru", a declarat Dumitru Brăneanu, vicepreşedintele CJ Bacău.

Oficialii judeţului spun că aceste nereguli sunt frecvente când se pune problema realizării unor investiţii majore. „Aşa se întâmplă în astfel de proiecte. De când vin aprobările şi banii şi până la finalizarea construcţiei este o cale lungă. Se mai întâmplă şi astfel de greşeli", a explicat preşedintele Dragoş Benea. O altă neregulă constă în asocierea fimei Siracusa cu o societate de proiectare, lucru interzis prin caietul de sarcini. „N-am în obiectul de activitate proiectare.Am fost nevoit să apelez la altcineva", a spus Constantin Saia, administratorul societăţii.

Utilaje cu preţ dublu faţă de cele de catalog

Echipamentele cumpărate pentru dotarea bucătăriei Spitalului Judeţean de Urgenţă au fost cumpărate la un preţ cu 30% mai mare decât cel de catalog. De exemplu, o maşină de curăţat cartofi a ajuns de la 1.300 de euro, preţ de catalog, să fie achiziţionată cu peste 2.500 de euro. O masă de lucru demontabilă a ajuns de la 250 la 345 de euro, în timp ce un cuptor cu 20 de tăvi a fost cumpărat cu 21.046 de euro, în timp ce preţul real este 15.000 de euro. „Am ales cele mai performante echipamente de la o firmă serioasă. Suntem acoperiţi de facturi. Nu ştiu care este preţul lor de catalog, dar nouă atât ni s-a cerut", s-a justificat managerul Dan Stoica.

"Am avut controale (...) Nimeni nu a găsit nicio ilegalitate! Şi dacă o să găsească de acum încolo, ce o să-mi facă?"
Dan Stoica manager Spitalul Judeţean de Urgenţe

Operaţiunea „Cantina", cea mai mare afacere a firmei Siracusa

Firma Siracusa Prodcom SRL, înfiinţată în 1994, are sediul la ieşirea din municipiul Bacău, pe Calea Romanului, iar unic asociat şi administrator este Maria Saia, soţia lui Constantin Saia. În urmă cu trei ani, firma avea 11 salariaţi, iar în 2009 a rămas cu 7. Anul trecut a obţinut lucrări de renovare a unor unităţi de învăţământ din municipiul Bacău, printre care şcolile „Mihai Drăgan", „Nicolae Iorga" şi Grădiniţa nr. 18.

Lucrarea de renovare a cantinei Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău este cea mai importantă din portofoliul firmei. Administratorul firmei Siracusa recunoaşte că, la recepţia finală a lucrării, Consiliul Judeţean (CJ) Bacău va trebui să achite încă 500.000 de lei (120.000 de euro), bani care reprezintă lucrări suplimentare. „Am mai făcut două camere frigorifice care nu erau prevăzute iniţial în proiect şi o marmită (vas cu două toarte şi capac pentru transportul mâncării). Se va ajunge probabil foarte aproape de suma aprobată de CJ în data de 27 noiembrie 2008, adică 2.900.000 de lei (690.000 de euro)", a precizat Saia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite