Bacalaureat cu mascaţi şi şpagă de 150.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 de absolvenţi de clasa a XII-a au fost ţinuţi ieri patru ore, într-un liceu din comuna Podu Turcului, cu mascaţii la uşă, din cauza unui flagrant pentru mită. Oamenii legii au încercuit liceul în urma unui denunţ făcut de un elev care i-ar fi dat 150.000 de lei şpagă unui membru al comisiei de supraveghere a examenului.

Liceul „Alexandru Vlahuţă" din comuna Podu Turcului, judeţul Bacău, a fost ieri loc de interogatoriu pentru elevi, conducerea şcolii şi pentru profesorii supraveghetori de la Bacalaureat.


Mai citiţi şi:

Bac-ul de fiţe costă 40.000 de euro

Constanta: A dat bac-ul deși este nevăzătoare de când avea șase luni

Bacău: Mascații le-au pus ”bețe-n roate” ziariștilor din curtea DNA

Bacău: Tribunalul a decis arestarea persoanelor învinuite că au luat mită la Bacalureat (UPDATE)

BAC 2010: Mullţi elevi se plâng de subiectul al III-lea, caracterizarea lui Harap Alb

Gustări de 100 de lei şi talismane pentru Bac

Hunedoara: Cinci elevi de clasa a XII-a au dat BAC-ul cu aproape trei ore mai târziu decât colegii lor

Cei 300 de absolvenţi de clasa a XII-a au fost ţinuţi în şcoală timp de patru ore, după ce unul dintre dascăli ar fi primit 150.000 de lei şpagă ca să ajute un candidat la prima probă scrisă a examenului. Potrivit informaţiilor deţinute de Ministerul Educaţiei, chiar directorul liceului, Dumitru Ţopa, ar fi implicat în scandal. Numele elevului care s-a autodenunţat nu a fost făcut public.

Reţinuţi în clase

În jurul orei 12.00, mai multe maşini de poliţie au încercuit liceul şi niciun elev nu a mai fost lăsat să iasă din clădire. „Eu am terminat mai repede şi când am ieşit am văzut că au intrat pe poartă mascaţii şi poliţia. Nu m-am mai dus acasă", a spus Vasile Dănciulescu, absolvent de clasa a XII-a.

Încuiaţi în sălile de clase, elevii, adunaţi buluc pe la geamuri, au comunicat ore bune prin semne cu părinţii lor, care aşteptau nedumeriţi dincolo de gardul şcolii. Unii profesori supraveghetori au reuşit să iasă din clădire doar câteva minute şi i-au rugat pe jandarmi să le cumpere covrigi şi gogoşi de la patiseria de peste drum.

În jurul orei 16.00, elevii au fost lăsaţi să iasă din liceu. „Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic. Mai venea câte un supraveghetor câteva minute, apoi pleca. A venit un bărbat îmbrăcat civil, cred că era anchetator, şi ne-a spus să stăm cuminţi, că e o problemă", ne-a povestit Ioana Popa, elevă. Surse din rândul anchetatorilor au spus că în liceu au mai rămas pentru audieri zece elevi şi membrii comisiei de supraveghere a examenului.

Unul dintre profesorii supraveghetori a încercat să plece acasă, dar în zadar. „După ce copiii au predat tezele la comisie, noi am vrut să plecăm acasă. Imediat ne-am urcat în microbuz. Şoferul ne-a spus însă că nu se poate părăsi curtea şcolii pentru că sunt mascaţi peste tot", a povestit David Spiridon, profesor.

În timp ce dascălii erau interogaţi, anchetatorii au percheziţionat vila profesorului Dumitru Ţopa, directorul Liceului „Vlahuţă", dar şi farmacia deţinută de fiica adjunctului şcolii.

Procurorii tac mâlc

Surse din rândul anchetatorilor spun că acţiunea de la Podu Turcului a fost pregătită cu câteva zile înainte. Pe o parte din banii primiți șpagă , respectiv 2.000 de lei, era inscripţionat cuvântul „mită". Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au confirmat începerea anchetei, dar spun că mai multe date vor fi făcute publice abia la finalizarea cercetărilor.

„Azi nu am răspuns nici măcar la telefon, pentru că am fata în examenul de Bacalaureat. Am auzit că sunt probleme la Podu Turcului. Aştept rezultatele anchetei DNA, ca să aflăm mai multe date. Am trimis deja un inspector la faţa locului", a declarat Adrian Fuioagă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. Până la închiderea ediţiei, audierile de la liceul din Podu Turcului nu se încheiaseră.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că au aflat de cazul de la Podu Turcului ieri la prânz şi că aşteaptă rezultatele anchetei de la DNA. „Pe lângă ancheta pe care o face DNA, facem şi noi o investigaţie administrativă şi, în funcţie de asta, vom vedea ce decizie vom lua în privinţa lucrărilor elevilor. Între timp, membrii comisiei au fost opriţi pentru anchetă, iar lucrările elevilor vor  ajunge la centrul de evaluare", a spus Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei.

Ultima dată când DNA a anchetat examenul de Bac a fost în urmă cu doi ani, când elevii de la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii Sighetu Marmaţiei ar fi plătit câte 1.000 de lei pentru a promova examenele.

„Suntem generaţia basm"

Pentru cei mai mulţi dintre elevi, subiectele primite ieri la proba scrisă de limba română au fost uşoare. Liceenii au avut să identifice părţile de vorbire dintr-un fragment al operei „Iorgu de la Sadagura" de Vasile Alecsandri, să argumenteze într-un text scurt despre „omenie" şi să redacteze un eseu despre basmul cult.

 „Per ansamblu, subiectele au fost uşoare, dar nu ne aşteptam la basm. Au fost nişte subiecte care îţi dădeau de gândit, nu unele la care trebuia să reproduci pe dinafară", a spus Ioana Mareş, elevă în clasa a XII-a C la Colegiul „Sf. Sava".

Colegul acesteia, Cristian Ungureanu, a clasificat deja generaţia sa drept „generaţia basm": „Un subiect cu basmul l-am avut şi la examenul de la sfârşitul clasei a VIII-a. Atunci am primit basmul ­popular «Prâslea cel voinic şi merele de aur»". Am zis noi bine că suntem generaţia specialistă în basm".

Profesorii de limba română susţin că subiectele au fost de nivel mediu, iar elevii care au învăţat cât de cât ar trebui să ia nota 8. „Fiecare profesor a făcut la clasă basmul, pentru că era printre modelele de subiecte puse de Ministerul Educaţiei. Şi oricum, basmul are prevăzut în programa şcolară de liceu două săptămâni", a spus Doina Popescu, profesoară de limba română de la Liceul „Tudor Vianu" din Capitală. Următoarea probă de Bacalaureat se susţine astăzi, la limba maternă.

Eliminaţii de la Bac

La nivel naţional, 105 elevi au fost eliminaţi ieri din examen pentru tentative de fraudă. Cei mai mulţi liceeni scoşi din examen au fost în Bucureşti - 18, Galaţi -13 şi Dolj -11. La Iaşi, cinci dintre absolvenţi au fost prinşi copiind după nişte fiţuici.

„Cei cinci elevi au fost surprinşi de supraveghetori în timp ce încercau să copieze, fiind eliminaţi din sală. Practic, ei pierd întregul examen, inclusiv probele pe care deja le-au susţinut", a afirmat Sabina Manea, inspectorul de la Iaşi.

" A venit un bărbat îmbrăcat civil, cred că era anchetator, şi ne-a spus să stăm cuminţi, că e o problemă. "
Ioana Popa
elevă

" Facem şi noi o investigaţie administrativă şi vom vedea ce decizie vom lua în privinţa lucrărilor elevilor. "
Daniel Funeriu
ministrul Educaţiei


" Azi nu am răspuns nici măcar la telefon, pentru că am fata în examenul de Bacalaureat. Aştept rezultatele anchetei DNA. "
Adrian Fuioagă
inspector-şef  Bacău

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite