95 de inculpaţi în scandalul „Şpagă la Bac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesori, elevi, personal auxiliar de la grupul şcolar din Podu Turcului și rude ale acestora au fost trimişi în judecată. Persoanele judecate sunt acuzate de trafic de influenţă în formă continuată şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Dascălii şi absolvenţii de la Grupul Şcolar „Alexandru Vlahuţă" din localitatea băcăuană Podu Turcului, acuzaţi de luare şi dare de mită la examenul de Bacalauret din vară, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău.

Cei 95 de inculpaţi vor fi judecaţi pentru trafic de influenţă în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie. Cele mai multe dintre persoanele acuzate, 81, sunt candidaţi şi rude ale acestora care au dat între 2.000 şi 8.000 de lei pentru promovarea examenului de Bacalaureat de anul acesta cu note mari.

Citiţi şi:

Judecătoarea arestată vorbea codat cu ieşeanul care i-a dat 8.000 de euro mită (Motivare)

Profesor-şpăgar, expert în controlul educaţiei

Profu’ anchetat, scos din Corpul de Control

În fruntea listei judecaţilor se află directorul liceului, dar în instanţă vor ajunge şi secretara, bibliotecara sau specialistul IT al şcolii. Oamenii legii susţin că au muncit aproape un an de zile pentru a realiza flagrantul. Probele se află acum pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bacău, iar primul termen al procesului va avea loc la 11 ianuarie 2011.

„Este cel mai mare dosar din istoria Tribunalului Bacău ca număr de inculpaţi. Procesul se va întinde pe o perioadă mare de timp deoarece este un număr foarte mare de martori care trebuie audiaţi", a declarat Maria Oboroceanu, purtător de cuvânt al Tribunalului Bacău. Anchetatorii spun că mai au încă de muncă la acest caz.

Ofiţeri DGA în rol de şpăgari

Investigaţia şi probatoriul au fost realizate de patru ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) sub acoperire, care s-au dat drept absolvenţi interesaţi să obţină note mari la examenul de Bacalaureat.

Ofiţerii  s-au transferat în ultimul semestru de şcoală la Podu Turcului, au avut mutaţie în aceeaşi localitate, iar la finalul cursurilor au bătut palma cu cei din conducerea şcolii pentru a promova testele. În schimbul unei note de 10, aceştia au dat 2.000 de lei, bani inscripţionaţi cu „mită".

La descinderea care a avut loc în ziua primei probe de examen, anchetatorii au descoperit 54 de plicuri cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei. Alte câteva plicuri, care conţineau valută, au fost găsite în dulapul din cabinetul lui Dumitru Ţopa, directorul liceului, dar şi în arhiva unde erau ţinute cataloagele din anii anteriori.

Alte sume au fost descoperite după şase percheziţii făcute la vila lui Ţopa, a adjunctului său, Doina Antohe, a secretarei Tatiana Moraru, precum şi în locuinţele unor rude apropiate celor doi directori.

Secretara - intermediara

Directoarea Antohi a anunţat din clasă în clasă că cine doreşte să promoveze examenul de Bacalaureat trebuie „să cotizeze". Fiecare elev în parte a trecut prin faţa adjunctei cu plicul în mână. Femeia i-a numărat, i-a băgat din nou în plic şi a obligat elevul să-şi scrie numele pe o hârtie şi suma corespunzătoare.

Antohi le promitea elevilor returnarea banilor în cazul în care nu obţin nota dorită. Elevii care deja cotizaseră la şefii şcolii au avut un tratament special. În sala de examen, după venirea subiectelor, secretara Tatiana Moraru a dat absolvenţilor rezolvările scoase la imprimantă. În toaleta şcolii au fost găsite zeci de copii ale răspunsurilor la probleme.

"Deocamdată există prezumţia de nevinovăţie. Am avocat şi el va conduce procesul."
Dumitru Ţopa
inculpat, fost director al şcolii

2010, anul anchetelor

Cluj. Pe rolul Tribunalului Cluj se derulează procesul în care 20 de persoane, dintre care patru profesori şi 16 elevi, au fost trimise în judecată în dosarul „Mita la Bac". Dascălii sunt acuzaţi că au primit 14.000 de euro pentru a ajuta 42 de elevi să promoveze examenul. Trei dintre cei patru profesori sunt judecaţi în stare de arest. În schimbul banilor, aceştia le-au promis candidaţilor că vor înlocui lucrările la limba română cu altele trase la un xerox color.

Gorj. Rezultatele finale ale Bacalaureatului din vara lui 2009, care au clasat Gorjul în fruntea judeţelor cu cele mai multe note maxime, au atras atenţia reprezentanţilor Ministerului Educaţiei. Aceştia au cerut reevaluarea a 50 de lucrări cu media finală 10,00 de la disciplinele Limba şi literatura română şi Matematică. În urma verificării a ieşit la iveală faptul că profesorii de la Gorj au pus „10" pe  lucrări care nu meritau mai mult de nota 6. Au fost sancţionaţi zece dascăli din cinci licee din Târgu-Jiu.

Galaţi. DNA Galaţi a trimis în judecată două profesoare pe care le acuză de dare şi luare de mită în vederea fraudării examenului de Bacalaureat din 2009. Procesul este, din septembrie, pe rolul Tribunalului Galaţi. Maria Onu este acuzată că a oferit diferite sume de bani Marianei Lazanu, profesor evaluator la Limba şi literatura română, pentru a pune pe lucrările a cinci elevi note de trecere sau note mai mari.

Vrancea. În iulie 2010, procurorii DNA au trimis în judecată 21 de profesori sau directori de la mai multe colegii din Focşani, suspectaţi că au luat mită pentru ca 15 elevi să ia note mari sau să promoveze Bacalaureatul. Printre aceştia se afla şi şeful IŞJ Vrancea de atunci, Iordache Bostan, soţia acestuia, dar şi primarul din Panciu, Ion Petre. Dosarul este pe rolul Tribunalului Galaţi. ;
Material realizat de redacţiile „Adevărul de Seară"

Mită și trafic de influență, episodul 2

La 10 zile după izbucnirea scandalului de la Podu Turcului, procurorii DNA şi DGA au descins şi la Liceul „Anghel Saligny" în plin centrul municipiului Bacău.

Oamenii legii i-au reţinut atunci pe Robert David, fostul director al unităţii de învăţământ, pe Roxana David, soţia sa, şi pe Aura Alexandroaie, secretara unităţii de învăţământ. Aceştia, alături de alţi trei profesori, sunt cercetaţi acum în stare de libertate pentru luare de mită şi trafic de influenţă din cauză că ar fi „sprijinit" mai mulţi elevi să promoveze examenul de Bacalaureat de anul acesta.

Pe lângă aceştia, în dosar mai sunt cercetaţi alţi 18 elevi suspectaţi că ar fi dat plicuri cu sume cuprinse între 100 şi 1.000 de euro pentru promovarea testelor de maturitate.

Dumitru Ţopa
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite