Profesor-şpăgar, expert în controlul educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Iamandei a fost numit expert în Seviciul de Control al Ministrului Educaţiei, deşi este judecat pentru fraudarea Bac-ului 2008. Responsabilii cu numirea susţin acum că numele lui Iamandei a apărut în lista experţilor dintr-o eroare, deşi actul poartă semnătură şi parafă de la vârful Ministerului Educaţiei.

La începutul lunii iulie 2010, procurorii DNA Galaţi au finalizat un dosar legat de corupţia de la Bacalaureatul 2008 din Vrancea. În judecată a fost trimis, printre alţi 19 inculpaţi, şi Florin Iamandei, directorul Liceului Agricol Nr. 5 din Focşani. Ei sunt acuzaţi de trafic şi cumpărare de influenţă. Astfel, potrivit procurorilor, au primit bani şi au intervenit pentru ca nişte elevi să obţină note mai mari la sesiunea de Bacalaureat din vara anului 2008.

Citiţi şi:

Anchetă Bac 2010: Lucrare suspectă la Liceul Particular "Dimitrie Cantemir"

Jandarmi, pompieri şi o vânzătoare printre cei care au dat şpaga de la Hyperion

Candidaţii la Bac, „avansaţi" la română

Record de candidaţi la BAC

Profesor de la Academia de Poliţie, judecat pentru o şpagă de 52.000 de euro

Ministerul Educaţiei a avut o atitudine diferită în ceea ce-i priveşte pe profesorii trimişi în judecată. De pildă, în timp ce şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Iordache Bostan, a fost suspendat din funcţie, profesorul Florin Iamandei a fost promovat ca membru în Corpul de Experţi al Serviciului de Control al Ministrului Educaţiei. Numirea este semnată de Robert Berezovski, şeful Corpului de Control al Ministrului, şi este datată la 25 august.

Filiera mitei

Potrivit rechizitoriului depus la dosarul cauzei, profesorul Florin Iamandei (57 de ani), în calitate de vicepreşedinte la Centrul de Examen de la Colegiul Naţional „Unirea" la Bacalaureatul din 2008, ar fi luat 2.000 de euro de la profesoara Sonia Anca Alexandrescu. Aceasta predă limba franceză la liceul din Panciu şi a colectat banii de la câţiva elevi pe care i-a dat vicepreşedintelui Centrului Zonal de Evaluare din Focşani, pentru a promova, la examenul de matematică, copiii unor primari şi poliţişti din judeţul Vrancea.

Printre aceştia se numără fiul primarului din Panciu - Ion Petre, al primarului din Străoane - Vasile Zbârciog şi al unui poliţist din Panciu - Mircea Zetu. Profesoara Alexandrescu este acuzată de dare de mită şi de organizare de grup infracţional cu scopul fraudării examenului. „Nu rezultă de nicăieri că am cerut sau am primit bani", s-a apărat profesorul Iamandei.

Confirmat prin fax

Cu toate acestea, Florin Iamandei a fost numit expert al Ministerului Educaţiei, cu atribuţii de control la nivelul judeţean. Iamandei chiar se amuză un pic de numire. „Am primit joi faxul de la Ministerul Educaţiei. Ştiţi cum e, dacă nu eşti bun de profesor, te pun ministru. A venit o adresă de la ISJ la toţi şi ştiu că am depus şase persoane CV-ul. Nu vom face controale în judeţ la noi, că aici se presupune că ne cunoaştem colegii, dar vom merge în alte judeţe la solicitarea ministerului", a declarat Florin Iamandei.

Informaţia a fost confirmată şi de inspectorul general Stan Rogoz: „Am primit vineri un fax de la minister prin care ni se comunica faptul că directorul de la Liceul nr. 5 şi adjunctul de la Liceul Auto au fost numiţi membri în Corpul de Control al Ministrului".

„Este o greşeală"

Chiar dacă i-a trimis o notă prin care directorul era anunţat că a fost selectat, Robert Berezovski, şeful Corpului de Control de la Ministerul Educaţiei, susţine că numirea lui Florin Iamandei este o greşeală tehnică. „Dintr-o eroare, pe care eu mi-o asum, numele lui a apărut pe lista celor admişi, şi nu pe lista celor respinşi, pentru că el a fost respins", a declarat Robert Berezovski. El a mai spus că pentru judeţul Vrancea Ministerul Educaţiei are un singur post de expert în control.

Întrebat de „Adevărul"

dacă ştia de dosarul prin care fostul director de la Liceul Agricol din Focşani în care acesta este acuzat de fraudarea Bacalaureatului, şeful Corpului de Control a negat. „Habar n-aveam de dosar. Mi s-a adus la cunoştinţă astăzi şi am ţinut cont de acest lucru", s-a justificat Berezovski.(A mai contribuit Andreea Ofiţeru)

Cine este Florin Iamandei

Florin Iamandei are 57 de ani şi ocupă funcţii de conducere în Liceul Agricol din Focşani din anul 1982, când a fost numit director adjunct. În 2007 a fost numit director general. În paralel a predat disciplina matematică în acelaşi liceu, iar de când este director general şi-a păstrat catedra la doar două clase.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite