VIDEO Furtunile fac ravagii în România: oameni luaţi de ape, familii izolate şi zeci de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu scapă de ploi nici în această săptămână, avertizarea meteo rămânând valabilă pentru zonele de Moldova, Maramureş, dar şi la munte. În continuare viiturile fac ravagii, 200 de familii fiind izolate în judeţul Suceava.

Noroi şi vieţi distruse la Coşula după potopul de aseară


UPDATE 19.00 La Apahida, Judeţul Cluj peste 100 de case au dost inundate

UPDATE 18.00 Podul de pontoane, aşteptat încă la Şendreni

Poliţia rutieră şi ISU monitorizează în continuare podul de la Şendreni, pe sub care urmează să treacă podul de pontoane. Oamenii aşteaptă ca din oră în oră să ajungă în dreptul podului pontoanele militare desprinse de la Tudor Vladimirescu.

UPDATE 17.56  Brăila: Dramă la Vădeni: Un tânăr a murit înecat în Siret!

Dumitrel Culea, în vârstă de 21 de ani, a fost înghiţit de apele învolburate ale râului. Ambulanţa sosită la faţa locului nu a mai putut face nimic pentru el. Siretul are acum debitul cât al Dunării, atunci când valorile se înscriu în cote normale, şi continuă să crească ameninţător.

UPDATE 17.50 Din cauza inundaţiilor CFR schimbă circulaia trenurilor

UPDATE 17.46 Craiova: Apele Dunării, revărsate în Dolj pe păşuni, fâneţe şi în păduri

Zonele afectate sunt, potrivit Administraţiei Bazinale de Apă  (ABA) Jiu, Ciupercenii Noi, Desa, Pisculeţ. Conform ABA Jiu, se circulă cu dificultate pe drumul judeţean DJ 553 Calafat – Ciupercenii Vechi, aflat în apropierea Dunării.

UPDATE 17.12 Bacău: Sufocaţi de mâl Nici în acest an judeţul Bacău nu a scăpat de inundaţii, după ce Trotuşul, Tazlăul şi alte ape şi-au ieşit din matcă şi au făcut ravagii în 22 de localităţi. 248 case avariate, 817 hectare de teren agricol au fost compromise, pe 40 de kilometri de drumuri comunale nu se mai poate circula.

UPDATE 17.00 Oltul a ieşit din matcă, duminică, în apropierea municipiului Miercurea Ciuc, apele inundând lunca râului, din cauza ploilor abundente şi a afluenţilor care i-au mărit debitul de curgere până la 121 de metri cubi pe secundă.

UPDATE 16.55 Ploile torenţiale din ultimele două zile au afectat nouă localităţi din judeţul Neamţ, unde au fost inundate 744 de locuinţe şi gospodării, iar aproximativ patru sute de familii sunt izolate.

Astfel, în urma ploilor din noaptea de sâmbătă spre duminică în anexa Slobozia/Roznov un număr de 507 case au fost inundate de revărsarea râului Cracău, iar oraşul Roznov a fost afectat de revărsarea râului Bistriţa.

"În centrul oraşului avem 12 gospodării afectate de inundaţii şi două societăţi comerciale, plus cartierul de vile. Infiltraţiile au afectat şi subsolul Primăriei Roznov", a declarat primarul Ionel Ciubotaru.

UPDATE 16.50 Ultima linie de apărare în calea apelor: dig ridicat din saci, lung de un kilometru, în Portul Brăilei!

165 de angajaţi ISU, jandarmi şi poliţişti comunitari, ajutaţi de utilaje ale mai multor societăţi private şi de stat, au ridicat un stăvilar pe Faleză. Autorităţile se aşteaptă la ce e mai rău.

UPDATE 16.45 Hidrologii au emis cod roşu pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana, judeţul Botoşani şi pe râul Negru pe sectorul Reci, judeţul Covasna. Cotele de pericol vor fi depăşite.

Cod roşu înseamnă risc de viituri majore. Avertizarea este valabilă începând de astăzi până în cursul zilei de marţi.

Potrivit noii avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), începând de duminică, ora 16.00 şi până marţi, la aceeaşi oră, se instituie cod roşu de inundaţii pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana, în amonte de acumularea Stânca Costeşti, în judeţul Botoşani şi pe râul Negru, pe sectorul Reci, la confluenţa cu Olt, în Covasna.

UPDATE 16.23 Galaţi: Debarcaderul  la trecerea Bac, de pe malul tulcean al Dunării, este sub apă (FOTOGALERIE)

Probleme mari la trecerea Bac din Galaţi. Din cauza nivelului crescut al Dunării, punctul de trecere de pe malul tulcean, de la IC Brătianu unde acostează cele două bacuri mari a devenit inaccesibil auvehiculelor mici.

UPDATE 16.15 Galaţiul este ameninţat din toate direcţiile de revărsarea apelor. În Sud, Dunărea curge cu cel mai mare debit din istorie, în Est ameninţarea o reprezintă Prutul, care a juns până la baza digului şi sunt porţiuni unde se infilitrează prin acesta, iar în Vest pericolul este vine de la umflarea Siretului.

UPDATE 16.00 Potrivit unei ultime centralizări făcute, duminică, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cele 23 de localităţi au fost afectate 25 de locuinţe, 59 de anexe gospodăreşti şi opt obiective socio-economice. De asemenea, alimentarea cu apă potabilă a oraşului Gura Humorului a fost afectată de o alunecare de teren pe o lungime de o sută de metri de metri.

Conform sursei citate, au fost afectate şi 2,8 kilometri de apărări de maluri, un dig, 8,42 kilometri de drumuri judeţene, 96,84 kilometri de drumuri comunale, calea ferată, pe o lungime de 220 de metri în localităţile Molid şi Prisaca Dornei, 22 de podeţe, şapte poduri şi şase traversări pietonale.

Pagubele inundaţiilor din judeţul Suceava se ridică la suma de zece milioane de lei.

UPDATE 15.30 Circulaţia pe DN 12A Miercurea Ciuc - Comăneşti, în zona localităţii harghitene Lunca de Sus, se desfăşoară, duminică, pe un singur fir, după ce o parte din carosabil s-a surpat, în urma ploilor, în timp ce traficul feroviar în zonă şi DN 11B Cozmeni - Târgu Secuiesc rămân închise.

Pe DN 12 A Miercurea Ciuc - Comăneşti, în localitatea Lunca de Sus, în urma ploilor abundente din ultimele zile un sfert din lăţimea carosabilului s-a surpat pe o lungime de 40 de metri şi pe o adâncime de patru metri.

"Duminică dimineaţă pe DN 12A s-a produs o surpare pe o lăţime de aproximativ 25-30 de centimetri, existând pericolul surpării a jumătate din lăţimea drumului, care este fisurată puternic", a precizat agentul Marinel Ţepeluş de la Poliţia Lunca de Sus.

Pentru a se evita orice pericol, s-a luat măsura restricţionării traficului pe un singur fir, jumătatea impracticabilă a drumului fiind semnalizată cu indicatoare.

UPDATE 15.28 Alba Iulia: 3.000 de hectare de culturi afectate de inundaţii. Pagube de 2 milioane de lei

Autorităţile din Alba au realizat o statistică privind suprafeţele de culturi distruse de ploi, grindină şi inundaţii. Cifrele indică mai mult de 3.000 de hectare afectate şi pagube de aproximativ 2 milioane de lei.

UPDATE14.55 Neamţ: 32 de persoane evacuate şi 750 de locuinţe afectate de inundaţii

125 de case sunt în pericol de prăbușire după ce apa a distrus rezistența acestora. Opt localități au fost prinse sub furia apelor care au căzut peste județ în ultima săptămână.

UPDATE14.13 Un pod din pontoane s-a rupt pe Siret şi pluteşte în derivă spre Dunăre, ameninţând să rupă podurile rutiere dintre Galaţi şi Brăila

Un pod plutitor care făcea legătura între cele două maluri ale râului Siret în zona localităţii Tudor Vladimirescu s-a desprins de ambele maluri şi pluteşte acum în derivă pe Siret. Podul, care are o lungime de aproape 50 de metri, era format din mai multe pontoane.

UPDATE 13.20 Botoşani: Noroi şi vieţi distruse la Coşula după potopul de aseară (VIDEO / GALERIE FOTO)

Râul Miletin a ieşit aseară din matcă şi a inundat 50 de gospodării. Trei drumuri au fost acoperite de apele care atingeau pe alocuri un metru.  Disperaţi, oamenii au salvat ce au mai putut din calea puhoaielor.

UPDATE 13.18 Maramureşul, sub spectrul unei noi avertizări de precipitaţii

La videoconferinţa ministrului Vasile Blaga cu prefecţii, subprefecţii şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a menţionat că, pentru judeţul Maramureş, este posibilă emiterea unei noi avertizări meteorologice cod galben de precipitaţii.

UPDATE Suceava: O femeie a fost înghiţită de ape în timp ce se afla cu vitele la păscut.

UPDATE O nouă avertizare de ploi şi inundaţii va fi emisă luni dimineaţa, la ora 9.00, pentru judeţe din nordul ţării, atenţionări care vor fi actualizate pe parcursul a trei zile, a declarat, duminică, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, relatează Mediafax.

UPDATE 12.17 Cluj: Unsprezece localităţi clujene fără electricitate după ce transformatoarele au fost lovite de trăsnet

Unsprezece localităţi din judeţul Cluj sunt nealimentate cu energie electrică, duminică, după ce mai multe transformatoare au fost lovite de un trăsnet, în timpul ploilor căzute în cursul nopţii.

image

Braila- Zi lunga pentru pompierii care au inaltat baraj in calea apelor.

Hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe râurile Olt, Prut, Crasna şi Negru şi pe afluenţii acestora din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Botoşani şi Satu Mare, alte 21 de judeţe fiind avertizate cu cod galben.

Potrivit avertizării emise de hidrologi, începând de sâmbătă, ora 16.00 până duminică la aceeaşi oră, pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Vişeu, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Bega Veche, Mureş, Olt, Prahova, Buzău, Siret, Bahlui, Elan, Bârlad, Trotuş, Şuşiţa, Zăbrăuţi, Geru, Suhu, Chineja, Horincea, Putna, Râmnicu Sărat se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie.

image

Brăila - Pompierii pun saci cu nisip la intrarea in oras.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o avertizare cod galben de ploi pentru 18 judeţe din jumătatea de nord a ţării, valabilă până duminică, la ora 9.00.

Cod portocaliiu pe mai multe râuri din ţară: Olt, Prut, Crasna. În judeţul Suceava, 200 de familii au rămas izolate din cauza unui versant care s-a desprins în urma ploilor abundente.

De asemenea, în Botoşani 40 de familii au fost evacuate, iar aproape 300 de case din judeţul Bacău au fost inundate.

La ora 11, premierul Emil Boc va organiza o videoconferinţă cu prefecţii.

Apele fac ravagii în oraşele Brăila şi Galaţi/ Dunărea a depăşit cota de pericol

Meteorologii au avertizat că ploile continuă să cadă pe teritoriul României, formând cantităţi însemnate de apă şi duminică, 27 iunie.

Începând cu ora 12  avertizarea cod portocaliu încetează, iar atentionarea cod galben se actualizează în intervalul 26 iunie-27 iunie, când vor fi ploi însemnate cantitativ în Moldova, Maramureş, estul şi nordul Transilvaniei, Crişana şi la munte.

Potrivit meteorologilor, în judeţele Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Braşov şi Mureş cantităţile de apă pot depăşi local 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite