Galaţiul este ameninţat din toate direcţiile de revărsarea apelor. Începe evacuarea populaţiei din aproape 200 de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe dintre aceste locuinţe sunt ridicate ilegal în lunca Siretului, într-o zonă extrem de vulnerabilă. În Valea Oraşului a fost ridicat un dig de doi kilometri în calea Dunării, care atinge astăzi la Galaţi cel mai mare debit din istorie. Probleme sunt şi pe Prut, unde apa a ajuns în buza digului

Galaţiul este ameninţat din toate direcţiile de revărsarea apelor. În Sud, Dunărea curge cu cel mai mare debit din istorie, în Est ameninţarea o reprezintă Prutul, care a juns până la baza digului şi sunt porţiuni unde se infilitrează prin acesta, iar în Vest pericolul este vine de la umflarea Siretului.

Un pod din pontoane s-a rupt pe Siret şi pluteşte în derivă spre Dunăre, ameninţând să rupă podurile rutiere dintre Galaţi şi Brăila

Alertă: Dunărea înghite Faleza şi Insula Mare a Brăilei/FOTOGALERIE

Măsuri drastice pentru locuitorii din cartierul Barboşi din Galaţi, impuse de revărsarea Siretului!

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis astăzi, după videoconferinţa cu premierul Emil Boc să evacueze forţat aproximativ 200 de locuinţe amplasate între malul râului Siret şi digul CFR.

„Nu stăm să le povestim oamenilor despre ce-i vorba, trecem direct la evacuarea lor, pentru că acolo sunt zone vulnerabile", spune prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun.

La rândul ei, Aurica Ciornei, inginer-şef în cadrul Direcţiei de Gospodările a Apelor Galaţi a ţinut să precizeze că este vorba în special de locuinţe construite ilegal în zonă.

„Acolo au fost emise autorizaţii provizorii pentru anexele gospodăreşti ale oamenilor, dar între timp au apărut «anexe gospodăreşti» P+1", spune Aurica Ciornei.

Mai mult, prefectul Cosmin Păun vrea să iniţieze un amplu control în zonă pentru că se pare că oamenii au străpuns digul de apărare pentru a-şi face canaluri de irigaţii.

Printre „locatarii" abuzivi din zonă se află şi câteva societăţi comerciale.

Siretul a depăşit cota de inundaţie la Cosmeşti și amenință digurile. În urma evoluţiei hidrometeorologice din bazinul Trotuş s-a format o viitură în cursul nopţii, care, cumulată cu viitura de pe Siret, a dus la un debit de 3000 mc/s în acumularea Călimăneşti.

Amănunte despre situaţia din zona Călimăneşti pot fi citite aici

Măsurile de evacuare se pot aplica şi împotriva celor care fac activităţi agricole în Bădălan, ameninţaţi de Prut. Pe Bădălan, în zona Ghimia, digul de protecţie a fost consolidat cu peste 400 de saci de nisip.

Dunărea ajunge la Galaţi cu cel mai mare debit din toate timpurile

La ora 7.00, Dunărea avea 39 de centimetri peste cota de inundaţie şi un debit de 15.680 mc/s. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a avertizat că în următoarele ore Dunărea va avea la Galaţi şi Brăila cel mai mare debit din istorie: 16.000 de metri cubi pe secundă. Amănunte citiţi AICI.

Fluviul mai are doar 18 de centimetri până să atingă cea mai mare cotă înregistrată vreodată în Galaţi.

Bătălia cu apele dezlănțuite ale Dunării continuă în Valea Orașului, care acum este apărată cu un baraj de saci lung de 2 kilometri. Probleme sunt și la șantierul naval Damen, care este parțial inundat, iar apa crește cu fiecare oră ce trece. Amănunte despre situaţia din această zonă citiţi AICI.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite