5 milioane de euro pentru un bebeluş ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii unuia dintre copiii morţi la Maternitatea Giuleşti s-au hotărât să ceară daune morale. Stelian Păuna şi Mădălina Arcudean din Giurgiu sunt hotărâţi să meargă până în pânzele albe pentru ca vinovaţii să plătească.

Stelian Păuna şi Mădălina Arcudean din Giurgiu, împreună cu Mihaela Damian şi Ylmaz Alriz din Bucureşti, două cupluri care şi-au pierdut fetiţele în ziua fatidică, au cerut ajutorul unui avocat pentru a-i reprezenta în instanţă.  

image

Pornind de la ultimele scandaluri din România, Eugen Chelemen se întreabă: "Să fie săltat şi Băsescu?"

Citiţi şi:

Anchetă: Asistenta care trebuia să aibă grijă de bebeluşii arşi la Maternitatea Giuleşti a fost arestată pentru minciună

Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti

Vecinii despre asistenta Florentina Cîrstea: „Era foarte ataşată de copii şi de meseria ei”

Toate spitalele din Arad vor fi controlate de pompieri după tragedia de la Giuleşti

Tragedia din Giuleşti a impresionat mamele din Arad care se tem de siguranţa bebeluşilor

Sorin Prişcă, managerul Matern Arad: „Cauza tragediei de la maternitatea Giuleşti e minoră. Efectul e devastator”

„Deocamdată doar Stelian şi Mădălina au cerut despăgubiri. Ceilalţi nu s-au hotărât, sunt încă sub şoc, în special mama", a declarat pentru „Adevărul" Beatrice Comăniceanu, avocata celor două familii. Părinţii au cerut daune morale şi materiale în valoare de 5 milioane de euro. „Sunt hotărâţi să meargă până în pânzele albe, mai ales că, în mod cert, se va începe trimiterea în judecată „în masă". Avem toate şansele să câştigăm procesul, poate nu întreaga despăgubire, dar cu siguranţă drepta­tea va fi de partea noastră", a mai spus Beatrice Comăniceanu.

Părinţii speră ca vinovaţii să plătească

După ce şi-au înmormântat bebeluşii, părinţii spun că singura lor alinare va fi faptul că vinovaţii vor plăti. Daunele se cer în calitate de parte vătămată în dosarul instrumentat de Parchet în acest caz. „Poate dacă ne adunăm toţi vom fi mai puternici. Eu nu prea cred că cineva va fi cu adevărat pedepsit dar nici nu putem sta cu mâinile în sân", a spus Stelian Păuna.

„Dacă nu facem ceva cei din sistem vor avea impresia că nu li se poate întâmpla nimic şi vor fi în continuare la fel de indiferenţi şi neglijenţi", a declarat pentru „Adevărul", Ylmaz Alriz. El şi iubita sa au fost primii care şi-au pierdut copilul la Giuleşti. Tragedia a fost cu atât mai mare cu cât nu au ştiut nimic despre bebeluş o zi întreagă.

„Ne-am plimbat de la un spital la altul fără ca nimeni să ştie unde este copilul. Târziu am aflat că fetiţa era moartă, dar noi chiar şi după aceea am mai sperat", a mai spus Ylmaz. Tatăl, turc de origine, şi-a luat fetiţa acasă de la IML, săptămâna trecută, învelită doar într-un cearşaf alb. „Aşa e tradiţia la noi", a putut bărbatul să murmure.

Iubita sa, Mihaela Damian, a spus că nu crede că se va constitui parte civilă în acest proces, deoarece nimic nu poate să repare răul făcut. „Nu mai am încredere în sistemul de sănătate, şi nu voi mai putea să nasc într-o maternitate din România", a declarat femeia.

"Deocamdată doar Stelian şi Mădălina au cerut despăgubiri. Ceilalţi nu s-au hotărât, sunt încă sub şoc, în special mama."
Beatrice Comăniceanu
avocat

Maternitatea Giuleşti ar putea fi desfiinţată

image

Mădălina Arcudean şi Stelian Păuna vor ca vinovaţii să plătească



Maternitatea Giuleşti riscă desfiinţarea, în cazul în care va fi trimisă în judecată, iar instanţa ia o decizie definitivă în acest sens, a declarat, ieri, procurorul-şef Marius Iacob. Oficialul a anunţat că Parchetul a început urmărirea penală împotriva Spitalului „Panait Sârbu"- Maternitatea Giuleşti pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, în cazul incendiului în care cinci nou-născuţi şi-au pierdut viaţa, iar şase nou-născuţi sunt grav răniţi.

Marius Iacob a mai declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.

Asigurarea acoperă jumătate din prejudiciu

Procurorii l-au audiat, ieri, pe fostul director al Spitalului, Bogdan Marinescu. Acesta a depus la dosar mai multe acte din care rezultă modul în care erau repartizate resursele umane. Tot ieri, directorului interimar Violeta Nicolau i s-a adus la cunoştinţă măsura luată faţă de maternitate.

Marius Iacob a explicat că numai valoarea aparaturii medicale distruse în incendiu se ridică la peste un milion de euro. Până în acest moment, oficialii de la Maternitatea Giuleşti au depus la dosar o asigurare medicală de malpraxis în valoare de 500.000 de euro, încheiată anul trecut. Procurorul-şef  a declarat că anchetatorii iau în calcul să pună sechestru asigurator pe mai multe bunuri ale spitalului, dar „fără să afecteze bunul mers al unităţii sanitare".

Asistenta, parţial nesinceră în declaraţii

Asistenta medicală Florentina Cîrstea, arestată în acest dosar, a avut o poziţie parţial nesinceră, potrivit magistraţilor Judecătoriei Sectorului 6. „A încercat să acrediteze ideea că a părăsit salonul pentru o situaţie de forţă majoră şi pentru a o ajuta pe colega sa, însă declaraţia acesteia este contrazisă de celelate probe administrate în cauză la acest moment", au explicat judecătorii.

Sechestru la Maternitate

Procurorul-şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii iau în calcul să pună sechestru asigurator pe mai multe bunuri ale spitalului, dar „fără să afecteze bunul mers al unităţii sanitare".

O altă victimă a incendiului

Bebeluşul uneia dintre femeile aflate în travaliu când s-a produs incendiul şi transferată ulterior la Spitalul Filantropia a murit. Femeia avea o sarcină de 26 de săptămâni şi a născut prematur la Spitalul Filantropia, după mai bine de o oră de la producerea incendiului.
Copilul a decedat din cauza unei hemoragii cerebrale, la trei zile după ce s-a născut.

„Mama s-a internat la Maternitatea Giuleşti cu dilataţie mare, iar medicii de acolo au încercat stabilizarea ei. În timp ce femeia era în travaliu a avut loc nenorocirea, iar pacienta a fost transferată la noi la spital. După o oră şi jumătate, femeia a născut.  Venirea pe lume a copilului la 26 de săptămâni se producea chiar dacă acest tragic eveniment nu avea loc. Binenţeles că mama a trecut prin nişte momente foarte grele", spune prof. dr Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului Filantropia.

Medicul a mai spus că femeia a născut la 16 august, la ora 21.45, micuţul fiind imediat intubat, iar decesul a survenit la exact trei zile, respectiv la 19 august, la ora 21.00, din cauza unei hemoragii grave de gradul IV.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite