UPDATE Traian Băsescu către Igaş, după depunerea jurământului: "Deja ţi-ai uitat şeful!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Traian Igaş a depus jurământul în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

UPDATE 19.54 Traian Băsescu a afirmat că până în momentul în care nu va primi un raport referitor la ce s-a întâmplat vineri, la mitingul poliţiştilor, nu va apela la serviciile lor. Vezi aici declaraţiile lui Băsescu la Ministerul de Interne.

UPDATE 19.55 Igaş, după preluarea mandatului: "Vom continua toate aceste reforme, vom continua munca depusă de Vasile Blaga. Voi fi un ministru activ şi un coleg bun pentru voi toţi".

UPDATE 19.54 După predarea mandatului, Vasile Blaga le-a mulţumit colegilor pentru munca depusă.

"Domnule ministru, vă doresc să aveţi un mandat de succes şi vă promit că aveţi un sprijin în mine", i-a transmis el lui Igaş.

UPDATE 19.53 Ceremonia de predare-primire a mandatului de ministru al Internelor a început.

UPDATE 19.07 După ceremonia de depunere a jurământului, la Ministerul de Interne va avea loc o ceremonie de investire, urmată de declaraţii de presă ale lui Igaş şi Băsescu.

UPDATE 19.05 "Deja ţi-ai uitat şeful!", i-a spus Traian Băsescu lui Igaş, după ce acesta a dat noroc cu preşedintele statului şi a plecat, uitând să dea mâna şi cu premierul Emil Boc.

"Sunteţi un ministru tânăr şi sunt sigur că veţi înţelege bine legea. MAI este un minister ai căror salaiaţi trebuie să aibă deplin respect pentru lege, să nu lase loc de dubii", a declarat Traian Băsescu, după investirea în funcţie a lui Igaş.

UPDATE 19.02 Constantin Traian Igaş a depus jurământul în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

UPDATE 18.50 Membrii Guvernului s-au adunat la Palatul Cotroceni pentru a participa la ceremonia de depunere a jurământului. Sunt prezenţi şi Roberta Anastase şi Mircea Geoană, preşedinţii Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului.

UPDATE 18.35 Traian Igaş: "Vă mulţumesc pentru atenţia pe care mi-o acordaţi în acest moment. Mă bucur şi apreciez gestul colegilor mei senatori de a participa la depunerea jurământului şi le mulţumesc colegilor de partid că au avut încredere în mine. Sper să reuşesc să duc mai departe ce a început ministrul Vasile Blaga şi am convingerea că voi avea o relaţie buna cu mass media"

UPDATE 18.00 Traian Igaş va depune jurământul la ora 19.00, la Palatul Cotroceni, iar la 20.00 o conferinţă de presă la Ministerul Administraţiei şi Internelor, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE 16.45 Şeful Jandarmeriei: „Eu nu demisionez!”

UPDATE 16.07 Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Traian Igaş în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

UPDATE 16.06 Mihai Capră-subsecretar de stat în MAI: „Dacă pleacă Blaga, plec şi eu!”

UPDATE 16.00 Igaş a acceptat portofoliul MAI, ca „un soldat disciplinat”

Ministrul desemnat al Internelor Traian Igaş i-a informat pe senatori că a fost sunat de premierul Emil Boc pentru a accepta portofoliul de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, rămas vacant prin demisia lui Vasile Blaga. Potrivit unor surse parlamentare, Igaş le-a relatat colegilor cum au decurs evenimentele în cadrul şedinţei grupului senatorial PDL. „Dacă nu aveţi altă variantă, accept ca un soldat disciplinat”, i-ar fi transmis Igaş premierului Emil Boc, potrivit surselor citate.

UPDATE 15.43 Premierul Emil Boc a anunţat că Traian Igaş a fost desemnat pentru funcţia de ministru al Internelor. După semnarea decretului de numire de către preşedintele Traian Băsescu, Traian Igaş va depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în jurul orei 19.00.

"Primul-ministru Emil Boc a luat act de demisia ministrului Administraţiei şi Internelor, domnul Vasile Blaga. Şeful Executivului doreşte să mulţumească public domnului Vasile Blaga pentru efortul depus în acest mandat în scopul  îndeplinirii obligaţiilor legate de  respectarea criteriilor de aderare a României la Spaţiul Schengen în martie 2011, pentru reforma administraţiei publice şi realizarea procesului de descentralizare", se arată într-un comunicat al primului ministru.

Şeful Executivului a înaintat preşedintelui României, Traian Băsescu, o nouă propunere de numire pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, în persoana domnului Igaş Constantin Traian, liderul grupului PDL din Senatul României, a mai spus Emil Boc.

UPDATE 15.29 Surse din PDL au declarat pentru adevarul.ro că Traian Igaş este favorit în preluarea portofoliului Internelor.

În vârstă de 42 de ani, Traian Igaş este absolvent al Facultăţii de Drept la Universitatea de Vest"Vasile Goldiş", Arad şi deţine o diplomă de masterat în "Management şi finanţare în administraţia publică". În perioada 2004-2008 a fost deputat din partea PD, iar în prezent este senator PDL de Arad şi liderul grupului democrat-liberalilor din Camera superioară a Parlamentului.

UPDATE 14.18 Sorin Frunzăverde, Traian Igaş, Ioan Oltean, Cezar Preda sunt în cărţi pentru preluarea portofoliului Internelor, a anunţat vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu.

UPDATE 14.08 Cristian Boureanu: În conducerea PDL nu s-a făcut nicio propunere de înlocuitor, iar eu nu exclud posibilitatea ca Vasile Blaga să revină asupra deciziei.

UPDATE 13.50 Întâlnirea de la Cotroceni, dintre preşedintele Traian Băsescu, Vasile Blaga şi şefii de arme, s-a încheiat.

UPDATE 13.34 Potrivit unor surse, după şedinta BPN la PDL, şi premierul Emil Boc va merge la Cotroceni, pentru consultări cu preşedintele.

UPDATE 13.26 Traian Igaş este una dintre variantele discutate de PDL pentru şefia MAI.

UPDATE 13.06 Vasile Blaga s-a dus la Cotroceni pentru o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu. Totodată, şefi de arme din M.A.I. s-au dus şi ei la Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele.

Mai citiţi şi:

Constatin Igaș așteaptă să depună jurământul pentru funcția de ministru de interne

Adrian Moraru, analist politic: „Populaţia a înţeles că s-a pierdut controlul"

Bogdan Teodorescu: „Guvernul poate pica dacă grupul Blaga va decide să joace altă carte"

UPDATE 12.45 UDMR a insistat în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare ca democrat liberalul Vasile Blaga să rămână în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, pentru ca şefia acestui portofoliu să aibă continuitate în vederea aderării României la Spaţiul Schengen în martie 2011.

UPDATE 11.45 Fostul Ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a părăsit sediul instituţiei pe care a condus-o până astăzi.

UPDATE 11.43 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat  că demisia lui Blaga a fost depusă şi înregistrată la Cabinetul primului-ministru.

UPDATE 11.40 Mihai Capră, secretar de stat pe administraţie, Olimpiodor Antonescu, şeful Jandarmeriei, Petre Tobă, şeful Poliţiei, Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat şi şeful departamentului de ordine publică, Liviu Popa ,şeful DGA, au la rândul lor demisiile scrise din posturile lor din MAI.

UPDATE 11.35 Premierul Emil Boc a declarat, luni, că demisia lui Vasile Blaga din funcţia de ministru al Internelor este "un gest personal şi unilateral", el adăugând că Blaga "şi-a asumat responsabilitatea pentru greşelile altora".

UPDATE 11.30 Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PDL, că există o presiune foarte mare în contextul declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu şi că, în opinia sa demisiile şefului poliţiei şi al chestorului principal ar fi suficiente.

UPDATE 11.25 Partenerii de Coaliţie ai democrat-liberalilor, UDMR şi UNPR, i-au luat apărarea ministrului Internelor Vasile Blaga, în şedinţa de azi dimineaţă. Potrivit unor surse politice, reprezentanţii celor două formaţiuni au susţinut că Vasile Blaga nu poate fi făcut responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat vineri la protestele poliţiştilor, iar demisia acestuia este o greşeală.

UPDATE 11.20 Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, a declarat că Vasile Blaga este un ministru excelent, căruia nu i se poate reproşa nimi. Oltean a mai adăugat că formaţiunea democrat-liberală trebuie să respingă demisia ministrului de Interne, care ar putea avea consecinţe asupra aderării României la spaţiul Schengen.

UPDATE 11.15 Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, că demisia ministrului de Interne, Vasile Blaga, ar putea costa România aderarea la spaţiul Schengen şi că din acest punct de vedere Blaga a făcut o treabă extrem de serioasă.

image

UPDATE 11.10 În conferiţa de presă de luni, fostul Ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat că a decis ca să-şi depună demisia.

"În această dimineaţă am înaintat primului ministru Emil Boc demisia mea, una de onoare. Vreau să menţionez că, în acest moment, suntem în grafic cu respectarea obligaţiilor pentru Spaţiul Schengen. Ministerul de Interne este singura instituţie din România care a reuşit să absoarbă, în proporţie de sută la sută, fonduri europene. Consider că MAI este cea mai serioasă instituţie din ţara noastră", a adăugat Vasile Blaga.

Vasile Blaga a precizat că poliţiştii care au manifestat ilegal au greşit. "Poliţiştii au dreptul de a protesta, dar într-un cadru strict legal. Din păcate au fost unii colegi, puţin este adevărat, care au uitat de jurământul depus pentru ţară. Cei care au greşit vor răspunde contravenţional. Pe de altă parte nu pot considera gestul acestora să fie unul de raportare a tuturor lucrătorilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor", a precizat fostul ministru.

image

UPDATE 10.55 Preşedintele Traian Băsescu i-ar fi cerut ministrului de Interne Vasile Blaga să demisioneze încă de sâmbătă, potrivit unor surse democrat-liberale. Blaga şi-ar fi luat însă un timp de gândire, spre surprinderea unora dintre liderii PDL.

UPDATE 10.50 Vasile Blaga a părăsit Palatul Victoria fără să îşi depună demisia la cabinetul premierului Emil Boc, mai mulţi lideri PDL cerându-i acestuia să revină asupra deciziei, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

UPDATE 9.40 Potrivit surselor adevarul.ro, Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a ajuns, luni dimineaţă, la Palatul Victoria pentru a-şi prezenta demisia, în urma scandalului generat de marşul ilegal al poliţiştilor şi după ce preşedintele şi premierul au renunţat la serviciile de escortă ale Poliţiei.

Blaga a intrat în Palatul Victoria având în mână mai multe hârtii. Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ar putea fi înlocuitorul lui Vasile Blaga la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, după demisia lui Vasile Blaga.

În locul lui Gabriel Oprea la conducerea Ministerului Apărării Naţionale ar urma să fie numit Cristian Diaconescu.

UPDATE 9.30 Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ar putea fi înlocuitorul lui Vasile Blaga la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, după demisia lui Vasile Blaga, au declarat, luni dimineaţă, pentru Mediafax, surse ministeriale.

image

Potrivit Realitatea, toţi şefii ISU iau parte la această şedinţă care ar putea să fie ultima şedinţă condusă de Blaga, la Ministerul de Interne. La ora 11.00 ministrul va face o declaraţie de presă.

Şi ediţia online a cotidianului Gîndul scrie că Blaga va pleca duin Ministerul de Interne. Potrivit sursei citate,  Blaga intenţionează să-şi prezinte demisia, după acuzaţiile aduse de preşedintele la adresa poliţiştilor prostetari. Conform unor surse din PDL, Blaga a refuzat să facă ceea ce i-a propus Traian Băsescu şi să îi demită pe şefii Poliţiei şi Jandarmeriei. Ministrul consideră că cei doi nu sunt vinovaţi pentru comportamentul celor 6000 de poliţişti care au mărşăluit ilegal până la Cotroceni. 

La ora 7.15 Vasile Blaga a sosit la minister. Acesta a început o şedinta cu şefii de la ISU, inspectoratele de poliţie şi jandarmerie, după care a plecat către Guvern.

Premierul Emil Boc nu a dorit să facă declaraţii, luni dimineaţă, în ceea ce priveşte o posibilă demisie a Ministrului de Interne, Vasile Blaga.

Această demisie vine după ce şefului statului l-a însărcinat pe Emil Boc să rezolve problemele de disciplină ale Ministerului de Interne.

La puţin timp după ce preşedintele a făcut această declaraţie Vasile Blaga a ajuns la Palatul Victoria. La întâlnirea care s-a terminat în jurul orei 23.00 şi care a durat aproape 6 ore a participat şi prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu dar şi ministrul Muncii, Ioan Botiş. La finalul discuţiilor de la Guvern nu s-au făcut declaraţii.

Ministrul Vasile Blaga se află la al doilea mandat de ministru al Internelor, după ce a deţinut aceeaşi funcţie pentru aproape doi ani, în cadrul Guvernului Tăriceanu I. Este una dintre principalele voci ale democrat-liberalilor, un personaj cunoscut pentru duritatea şi fermitatea cu care a condus până acum alte instituţii ale statului. Între ele, prefectura Bihor şi un alt minister, cel al Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Vasile Blaga a fost prefect de Bihor, director general la Directia Regională Vamală Oradea, expert parlamentar şi, pentru doar o săptămână, în decembrie 2004, consilier prezidenţial pentru apărare, securitate şi siguranţă naţională.

În viaţa politică, Blaga a intrat încă din 1990, ca preşedinte al Consiliul Frontului Salvării Naţionale şi vicepreşedinte al CFSN Bihor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite