Adrian Moraru, analist politic: „Populaţia a înţeles că s-a pierdut controlul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atitudinea poliţiştilor la mitingul de vineri, lipsa de reacţie a şefilor acestora şi a ministrului de Interne demisionar Vasile Blaga induc populaţiei faptul că guvernanţii au pierdut controlul, a declarat, pentru „Adevărul", analistul politic Adrian Moraru.

„Peste toate problemele economice pe care le are România, aceste evenimente transmit adânc în populaţie mesajul că ai pierdut controlul. Votanţii te văd neputincios, în plină degringoladă. Acum, cei care te-au votat şi cei nehotărâţi fug mâncând pământul şi îşi caută un alt lider", a explicat Moraru.

Lipsă de reacţie

Demisia lui Vasile Blaga din funcţia de ministru de Interne nu are o consecinţă ca atare, continuă analistul, dar ne dă cea mai proastă veste: că în România poliţiştii se bat cu statul.

„La noi sunt multe lucruri care merg sau pot merge prost, dar nu ne dăm în cap pentru că există instituţii, cum sunt Poliţia şi Jandarmeria, care ne opresc să facem acest lucru. Povestea începută în weekend ne arată că cea mai mare instabilitate dintr-o ţară este lipsa de reacţie a forţelor de ordine", spune Moraru.
Acesta le reproşează premierului Emil Boc, ministrului demisionar Vasile Blaga, dar şi şefilor de instituţii cu atribuţii în păstrarea ordinii publice că nu au făcut niciun fel de declaraţie despre atitudinea poliţiştilor la mitingul de zilele trecute.

„Este inacceptabil ce au făcut acei poliţişti. Ar trebui daţi afară toţi cei 6.000 de participanţi sau măcar suspendaţi. Premierul şi ministrul de Interne nu au condamnat o clipă ceea ce s-a petrecut acolo, şi nici lipsa de reacţie a şefilor din Poliţie, Jandarmerie etc. Dacă eram şeful Poliţiei, mă duceam în faţa protestatarilor şi le spuneam: «Dacă mă recunoaşteţi de şef, încetaţi cu această atitudine». Este dezonorant", mai spune analistul politic.

Aşteptări mari de la Blaga

În ceea ce priveşte relaţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi Vasile Blaga, unul dintre artizanii campaniilor electorale ale celui dintâi, Adrian Moraru spune că supărarea şefului statului, chiar dacă n-a fost făţişă, este justificată.

„Supărarea lui Traian Băsescu este cu atât mai mare cu cât aşteptările de la Vasile Blaga erau mai mari. Dacă eu am încredere în cineva, îi las casa pe mână şi o distruge, cum ar trebui să reacţionez?", a adăugat Moraru.

Ce urmează

Analistul politic spune că următoarele zile vor fi marcate de bocete şi vaiete în Partidul Democrat Liberal. El recomandă celor care urmăresc evenimentele politice să se întoarcă la ce scria presa în 1999 despre mineriada de la Costeşti. „Blaga de acum îmi aduce aminte de Dejeu, la fel de fioros ca imagine şi vorbe, dar un pechinez la fapte. La fel cum s-a supărat acum Traian Băsescu, aşa a procedat şi preşedintele Emil Constantinescu. Nu învăţăm nimic din istorie", a mai spus Adrian Moraru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite