Să-ţi fie ruşine, Traian Băsescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul este organizat după ce Traian Băsescu a făcut comentarii la adresa Regelui Mihai
Protestul este organizat după ce Traian Băsescu a făcut comentarii la adresa Regelui Mihai

Preşedintele l-a acuzat pe Regele Mihai de trădare prin abdicarea din 1947, preluând argumentele propagandei comuniste şi fasciste. Şeful statului l-a calificat drept „slugă“ a ruşilor pe Regele Mihai şi a susţinut că este la fel de responsabil ca mareşalul Antonescu pentru Holocaustul împotriva evreilor şi a ţiganilor.

Citiţi şi: Traian Băsescu: Abdicarea Regelui Mihai a fost un act de trădare a interesului naţional al României

Într-un gest fără precedent, Traian Băsescu a lansat un atac dur la adresa Casei Regale, afirmând că, în mod eronat, se vorbeşte despre abdicarea Regelui Mihai ca despre un act patriotic.

Vezi şi:

Cum poate fi amendat comportamentul politic al lui Traian Băsescu? Spune şi tu!

Şeful statului a susţinut că, de fapt, abdicarea din decembrie 1947 a fost o trădare a interesului naţional. Preşedintele s-a dezis astfel de Raportul de condamnare a comunismului pe care el însuşi l-a citit în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, la 18 decembrie 2006, document în care se vorbeşte despre „abdicarea forţată" a Maiestăţii Sale.

Casa Regală a refuzat să comenteze. Redăm principalele declaraţii ale preşedintelui făcute joi seară la postul B1TV, precum şi un extras din discursul rostit în 2006:

Acuzaţia de complicitate la Holocaust

- Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României abdicarea.

- Eu am făcut un gest să probez că nu am nimic cu Casa Regală, pentru că Paul este parte a Casei Regale, oricât...

- Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria şi nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci, ăsta era doar prim-ministru.

- Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război. Şeful de stat şi primul-ministru, doar pentru că unul a fost slugă la ruşi? Şi-a lăsat ţara prin abdicare, îl iertăm de toate păcatele?


Condamnarea comunismului

- Principalele acţiuni criminale ţin să le amintesc aici, ca argument pentru această prea mult amânată condamnare sunt următoarele: abandonarea intereselor naţionale prin servilism în relaţia cu URSS anihilarea statului de drept şi a pluralismului prin înscenări şi fraude, mai ales după furtul alegerilor din noiembrie 1946, distrugerea partidelor politice şi a continuităţii constituţionale a statului român, prin abdicarea forţată a Regelui. 

Opoziţia critică, PDL tace

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Regele Mihai au fost aspru taxate de liderii Opoziţiei. Pe fondul răfuielii avute la începutul săptămânii cu şeful statului la Cotroceni, preşedintele liberal Crin Antonescu l-a comparat ieri pe şeful statului cu „un beţiv la cârciumă". „Este extraordinar de grav, şi dureros, şi ruşinos că Traian Băsescu este primul şef de stat al României dintre toţi, cu comunişti cu tot, care-şi permite să discute momente esenţiale din istoria României în maniera pe care aţi văzut-o. Nu te poţi duce ca un beţiv la cârciumă când eşti şeful statului să-ţi dai cu părerea tu asupra istoriei şi simbolurilor naţionale", a reacţionat ieri Antonescu. În opinia liderului senatorilor PNL, Puiu Haşotti, afirmaţiile lui Băsescu denotă ură şi incultură.

Ce a urmărit de fapt Traian Băsescu prin atacul la adresa Regelui Mihai

Casa Regală nu comentează declaraţiile lui Traian Băsescu. Principesa Margareta: "Aşa e cel mai bine"

„Mitocănie şi iresponsabilitate" a fost şi eticheta pe care liderul PSD, Victor Ponta, a pus-o pe discursul lui Traian Băsescu de miercuri seară. La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a cerut lui Băsescu să-i ceară scuze Regelui Mihai pentru că a spus despre renunţarea la tron că a fost un gest de trădare. „Îl îndemn să repare greşeala grosolană. Este şi o gafă de cunoaştere istorică şi este un gest care nu se face într-o ţară civilizată", a spus Geoană. 

Deputat PDL, după declaraţiile preşedintelui Băsescu despre regele Mihai: "Forma cea mai bună ar fi monarhia constituţională"

Dacă liderii Opoziţiei au criticat vehement intervenţia lui Băsescu, democrat-liberalii s-au păstrat rezervaţi. „Nu comentez. Este percepţia subiectivă a preşedintelui asupra unui moment din istoria recentă", a fost reacţia purtătorului de cuvânt al PDL, Sever Voinescu. Cu o „corectură" a intervenit pe blog eurodeputatul PDL Cristian Preda, care a susţinut că, între 1940 şi 1944, Ion Antonescu a fost conducătorul statului, cu puteri depline, în timp ce Regele era „pur ornamental", iar Petru Groza era „şi prim-ministru, şi slugă la ruşi". 

Ce făcea Băsescu în '90

În ianuarie 1990, Traian Băsescu şi-a reluat activitatea de director general al Inspectoratului de Stat al Navigaţiei Civile din Ministerul Transporturilor, pentru ca apoi să ajungă în Guvern. Câteva luni mai târziu, în aprilie 1990, Regelui Mihai i se refuza venirea în ţară pentru a sărbători Paştele. La 17 octombrie 1990, „în baza analizei făcute de Biroul Executiv al Guvernului privind stadiul actual al tranziţiei la economia de piaţă, sfărâmarea structurilor economice supercentralizate şi accelerarea ritmului reformei economice", prin decizia premierului de atunci, Petre Roman, s-a făcut o primă remaniere a Executivului, în urma căreia Băsescu a fost numit subsecretar de stat, şeful Departamentului Transporturi Navale din Ministerul Transporturilor.

În decembrie 1990, Regelui Mihai i s-a permis intrarea în ţară, dar la numai câteva ore, coloana sa a fost oprită pe autostrada Bucureşti-Piteşti. Fostul suveran a fost escortat înapoi la Otopeni şi expulzat. Între anii 1991 şi 1992, Băsescu a fost ministrul Transporturilor. În 1992 de Paşte, Regele Mihai  a făcut o vizită în România, ocazie cu care ar fi fost întâmpinat de circa un million de români, potrivit CNN. 

Prietenia cu prinţul „nelegitim"

 Foto: click!



Spre deosebire de răceala manifestată faţă de Casa Regală, preşedintele Traian Băsescu are o relaţia apropiată cu Paul Hohenzollern şi cu soţia acestuia, Lia. Traian şi Maria Băsescu l-au botezat pe fiul acestora, iar cei doi au luat parte la înmormântarea Elenei Băsescu, mama şefului statului. Tatăl lui Paul Hohenzollern, Micea Lambrino, a fost fiul nelegitim al Regelui Carol al II-lea şi al lui Zizi Lambrino. El nu face parte din Casa Regală. 

Jigniri la adresa predecesorilor

Traian Băsescu i-a criticat în repetate rânduri pe cei doi predecesori ai săi la Palatul Cotroceni. În mai 2007, el  îl cataloga pe fostul şef al statului, Ion Iliescu, drept „un profitor de revoluţie, care a ştiut să o confişte şi să o pună în slujba Partidului Comunist". Băsescu susţinea atunci că Iliescu „a dat jos guverne prin înţelegere scrisă cu lideri de mineri" şi că în cazul acestuia „se prefigurează acuzaţia de genocid".

„Iliescu n-a reuşit să mă controleze ca pe Constantinescu. N-are linişte decât dacă este la manetele Puterii. E bolnav de putere şi o exercită oricum poate", spunea Băsescu. Tot în mai 2007, el declara că Ion Iliescu trebuie respectat pentru cele trei mandate de preşedinte, întrucât nu a fost numit în funcţie, ci ales de români. Un an mai târziu îl descria pe Iliescu drept „specialist în lovituri de stat. „Iliescu a nenorocit destul România 12 ani, acum bine ar fi să-şi vadă de pensie liniştit", îi recomanda Băsescu predecesorului său un an mai târziu. Nici Emil Constantinescu nu a scăpat de atacurile lui Băsescu.

„Domnul preşedinte Emil Constantinescu a spus că l-a înfrânt sistemul. Dânsul, dacă mai punea în completare «ticăloşit», ar fi spus exact ce am spus eu. Numai că dânsul nu a avut grijă să cureţe sistemul de stat. Nu a curăţat serviciile de informaţii, nu a curăţat diverse alte zone de influenţă şi care îşi permiteau să facă jocuri politice, jocuri de influenţă", spunea Băsescu în 2009. Traian Băsescu a făcut recent şi o „reevaluare" a lui Nicolae Ceauşescu: „Dacă el stătea numai 10 ani, era un mare preşedinte în istoria românilor".  

Părerea expertului: „Un discurs de tip fascist"
Andrei Ţăranu, politolog

Cu o asemenea formulă de discurs, preşedintele Traian Băsescu se declară fascist", a comentat pentru „Adevărul" politologul  Andrei Ţăranu declaraţiile şefului statului cu privire la abdicarea Regelui Mihai. „Avem un preşedinte cvasimonarhic, care îl culpabilizează pe Regele Mihai, care promovează ideea că mareşalul Antonescu a fost un mare patriot, care a făcut numai bine românilor. Toate aceste ingrediente ţin de fascism. Aşa au făcut şi Mussolini în Italia, şi Franco în Italia", a detaliat Ţăranu. Analistul politic explică acest tip de discurs al preşedintelui prin încercarea acestuia de a câştiga simpatia extremei drepte în contextul discuţiilor despre regionalizare, dar şi a unui grup social care este nemulţumit de retrocedările către Casa Regală. Pe de altă parte, Traian Băsescu percepe Casa Regală ca pe o ameninţare deoarece are o legitimitate pe care el a căutat-o, dar nu a căpătat-o niciodată în rândul societăţii, a concluzionat Adrian Ţăranu.

Prietenia cu prinţul „nelegitim"
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite