Traian Băsescu: Abdicarea Regelui Mihai a fost un act de trădare a interesului naţional al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, printre altele, miercuri, la B1TV, că le-a spus reprezentanţilor UDMR că maximul pe care îl poate oferi este o formulă de opt judeţe plus Harghita şi Covasna, separat, care să rămână aşa cum sunt acum, dar niciodată unite.

Iată principalele declaraţii ale şefului statului:

Despre reorganizarea administrativ-teritorială a României

Acesta este proiectul de reorganizare administrativă a ţării (foto arhiva)

- Actualul sistem e şi foarte costisitor şi ineficient şi incapabil să genereze proiecte regionale şi corupt

- Relaţiile care s-au creat pe aceste feude au adus instituţiile statului în imposibilitatea de a lupta eficient împotriva actelor de corupţie.

- Trebuie să fie o temă tehnică, dar nu poate fi din cauza îngrijorării minorităţilor, şi nu numai a celor maghiare. Toate minorităţile au un sistem de reprezentare pe care nu vor să-l piardă

- Varianta "8+1" e o minciună

- Ţinutul Covasna - Harghita nu există

- Ceea ce se poate întâmpla maximal în condiţiile în care UDMR nu vrea să reorganizăm teritoriul pe judeţe mari, este ca cele două judeţe, Covasna şi Harghita, să rămână aşa cum sunt, separate ca judeţe

- Dacă UDMR e de acord pun la dispoziţie stenogramele. Le-am spus aşa: "Vă putem oferi o variantă maximală peste care nu se poate trece, adică 8 judeţe plus două care rămân aşa cum sunt, dar niciodată unite". Nu încurcăm 20 de milioane de români, într-o evoluţie pozitivă, pentru o chestiune etnică

- V-a lăsat Dumnezeu aşa din '68, organizaţi în judeţul Harghita şi Covasna, aşa rămâneţi!

- Cele două judeţe rămân dependente de finanţarea de la Guvern. Celelalte judeţe mari se duc direct cu proiectele la Bruxelles.

- Dacă refuză, se trece pe reorganizarea pe judeţe mari, a deconcentratelor ministerelor: nu vom mai avea într-un judeţ mare sau într-o regiune de dezvoltare opt insectorate de poliţie, ci unul singur.

- Vă dau eu un calcul elementar: diminuarea aceasta a birocraţiei de stat în teritoriu, înseamnă o economie la prima brută, de 100 milioane euro pe an.

- Din ceea ce am stabilit cu premierul Boc, o evaluare rezonabilă, este că până la 31 decembrie, aceasta se va petrece.

Despre abdicarea Regelui

- Abdicarea Regelui a fost un act de trădare a interesului naţional al României. Un act de trădare din partea Regelui. Ăsta e punctul meu de vedere. Prinţul Paul e membru al Casei Regale. Pentru majoritatea dintre noi, Ion Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi ţiganilor. Nimeni nu spune că România avea un şef de stat atunci, ăsta a fost doar prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi îl iertăm de toate păcatele.

Despre participarea maghiarilor la guvernarea României

- După părerea mea, maghiarii au obţinut mult mai mult decât media europeană a drepturilor. Aproape zilnic, la televiziuni, este prezent şi un reprezentant al minorităţilor. Nu i-am auzit pe oamenii ăştia terfelind România cum o fac românii.

- Eu, care mă duc frecvent în Covasna şi Harghita, vă spun că oamenii aştia sunt ataşaţi de locul în care s-au născut. Nu sunt ostili României. Au însă o conştiinţă a minorităţii lor. Vor să poată să-şi vorbească limba, să aibă teatrele în limba maternă, vor să poată să se educe în limba maghiară.

Despre revizuirea Constituţiei

- Introduc varianta Parlamentului bicameral pentru că nu am susţinere pentru cel unicameral. E nevoie de-un compromis, altfel nu realizez parlamentul cu 300 de parlamentari. Îl vedeam diferenţiat, legat strict de legionalizare, o cameră cu 60 de reprezentanţi ai teritoriului şi 240 de deputaţi naţionali. 

- Constituţia spunea că averile dobândite licit nu pot fi confiscate. Pe urmă, actuala Constituţie spune că averea se prezumă a fi licită. Eu am propus scoaterea acestei fraze care să-l oblige pe cel suspectat să colaboreze cu procurorul.

- Noi avem şi o altă problemă: că nu putem perpetua ideea că orice hoţ e protejat de Constituţia României.

Despre premier tehnocrat

- Nu am abandonat ideea premierului tehnocrat, însă momentul prielnic a trecut. Dacă va mai exista vreun moment politic, discuţia mea cu Emil Boc va fi foarte cinstită. Nu sunt lucruri pe care să le spun altora şi lui să nu i le spun. Nu i-am propus lui Mugur Isărescu funcţia de prim-ministru. Am discutat cu oameni de la BNR această posibilitate, alţii decât cu Croitoru.

Nu avem probleme cu băncile străine. Ultima informaţie pe care o am de la Mugur Isarescu este că nicio bancă aflată în dificultate nu a scos capital din România.

Legea minorităţilor

- Nu ştiu dacă legea va fi adoptată, este o problemă a partidelor. Dacă vreţi o părere sinceră, dacă e să meargă prin Parlament, nu va fi adoptată. Eu cam ştiu conţinutul legii. Este o colecţie de drepturi obţinute din toate legile de până acum. Adică nu e nimic nou. Se poate face, dacă se face odată cu reorganizarea administrativă. Sună ca un parteneriat.

- E un pachet. Fără o prelungire, însă, a sesiunii parlamentare, nu se poate realiza imediat. Sau se poate face la începutul toamnei.

Despre incidentul de la Alba Iulia

- Erau trei beţivani care şi dacă eram eu, şi dacă eraţi dumneavoastră, şi dacă era rectorul maghiar, la fel se purtau cu el. Habar n-au avut că e rectorul maghiar. S-au dumirit pe urmă, după ce au început să-l înjure, să-l nu ştiu ce, dar ei şi-au continuat treaba cu ungurii, mai ales când au aflat că e ungur. Deci trei beţivani care ar fi intrat în conflict şi cu dumneavoastră, şi cu mine, şi cu cetăţeanul care întâmplător era ungur. De aici afirmaţii de genul «un minoritar atacat» este prea mult şi deplasat, mai ales pentru un demnitar al statului român, cetăţean al statului român.

Despre Viktor Orban şi refuzul de a participa la o întâlnire a ambasadorului ungar

- Eu am, cu Viktor Orban, o relaţie foarte bună. Mă întâlnesc mâine cu el.

- Nu am vrut să se creeze un sentiment de alertă pentru că discutăm despre incidente minore, dar am refuzat să particip la întâlnirea organizată de ambasadorul Ungariei cu ambasadorii UE premergător Consiliului. Trebuia să fie o astfel de întâlnire. Ambasadorul Ungariei, având preşedinţia UE, a dorit să aibă obişnuita întâlnire cu preşedintele României. Ca ţară deţinătoare a preşedinţiei UE organizează această întâlnire cu toţi ambasadorii UE la care mă duceam. Sigur că n-am avut timp să particip. Nu am avut timp a fost răspunsul diplomatic dar n-am vrut, ca un semn că... .

Despre referendum

- Nu vom ajunge la niciun rezultat pentru că vom avea 10 judeţe care vor fi pentru reorganizarea, vom avea 10 judeţe care vor fi împotriva reorganizării şi vom avea 20 de judeţe în care nu va fi cvorum pentru validarea referendumului.

Despre Pasajul Basarab

- A fost o discuţie (n.r. cu Sorin Oprescu) şi i-am spus: "Măi, Sorine. Tu l-ai terminat, să-ţi fie de bine, n-am eu de ce să vin la pasaj. Eu l-am vrut, voi l-aţi făcut". I-am dat dreptate Elenei Udrea pentru că sunt nişte documente care trebuie făcute de autorităţile române. Atat timp cât Inspectoratul de Stat în Construcţii nu i-a dat autorizaţia, e in ilegalitate. Nu ştiu de ce n-a aşteptat-o. Nu sunt riscuri de circulaţie. Instituţional, domna Udrea a avut dreptate.

Colaborarea cu UNPR

- Cred că vor avea un potenţial de a intra în Parlament. Au câţiva politicieni de calibru bun, cum ar fi Cristian Diaconescu. Marian Sârbu are legaturi foarte bune în zona sindicală.Cred că au perspectiva intrării în Parlament.

Despre Sorin Oprescu

- Sorin Oprescu nu este un primar bun pentru că nu are viziune despre oraş. Este un politician bun. El inaugurează Stadionul Naţional, dar acolo a băgat buldozerele Videanu. Oprescu ştie să valorifice ceea ce termină. Ce nu vad la el...Nu văd proiecte credibile care să înceapă în pasajul său.

- Nu îl vad pe Sorin Oprescu un candidat bun la preşedinţie. E un candidat de tipul lui Crin Antonescu. Întotdeauna joacă la pasul următor. Am o relaţie bună cu el, deşi nu i-am reamintit că a votat împotriva podului.

Fonduri europene

- Raportul Comisiei Europene nu a constatat încă frauda, dar a constatat nerespectarea de proceduri. CE nu a facut niciun reproş de fraudă, ci de iregularitaţi. La unul din judeţe, de exemplu, se reproşează utilizarea procedurii rapide. Să nu credeţi că sunt mult mai deştepţi decât noi inspectorii ăştia care vin să verifice.

Despre Victor Ponta

Victor Ponta şi Crin Antonescu ocupă primele locuri în topul încrederii

- E un om inteligent, util în politică, dar e aşezat prea sus pentru câtă maturitate are.

Ce i-a spus în particular liderului PNL Crin Antonescu, după discuţiile de miercuri purtate la Cotroceni

- Văzându-i cât sunt de lipsiţi de maturitate în gândire cu alegerile alea anticipate, mi s-a părut că trebuie să-i spun un lucru esenţial, că o să rămână în Opoziţie până în 2016.

- Eu dacă aş fi în Opoziţie aş avea altă oferă pentru electorat. Chestia asta cu "Jos Băsescu" nu spune electoratului nimic nou. Asta vrea probabil şi mare parte din electorat, deci nu aduce nimic din ce elctoratul nu gândeşte. Problema unui politician în Opoziţie este să vină cu soluţii alternative credibile.

Despre Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial

Sebastian Lăzăroiu, cât a fost analist prezidenţial, s-a considerat liber de constrângeri. De foarte multe ori, analizele şi afirmaţiile lui erau puse în seama mea. Fiind consilier prezidenţial, a reuşit foarte greu să stea în cămaşa strâmtă a consilierului prezidenţial. Până la urmă, el a venit şi mi-a spus: "Domnule preşedinte, îmi dau seama că eu nu pot să stau în constrângerile de consilier prezidenţial, îmi dau seama că va şi creez probleme."

Despre Dan Diaconescu

- Ăla e un soi de caricatură, aşa. Şi de partid, şi de politician.

Despre Laszlo Tokes

- Laszlo Tokes nu va putea avea cu mine o întâlnire informală, deşi am o relaţie politicoasă cu dânsul.În primul rând pentru că am mica exigenţă ca toţi să respectam statul roman.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite