Surse medicale: deşi necesita prezenţa unei asistente, în salonul de Terapie Intensivă nu se afla nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse medicale au declarat pentru adevarul.ro că, în momentul în care a început incendiul, nu se afla niciun cadru medical în secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti.

UPDATE 12.20 O echipă de criminalişti a Poliţiei Capitalei, condusă de procurorul Marius Iacob, a ajuns din nou la Maternitatea Giuleşti.

La intrare, Marius Iacob a spus că "cu certitudine" asistenta nu se afla acolo şi nici prin preajmă "pentru că a durat ceva până a apărut".

La Poliţia Capitalei au început audierile întregului personal de la Maternitatea Giuleşti, însă asistentei nu i s-a luat nicio declaraţie deoarece se află în stare de şoc.

Potrivit surselor medicale din maternitate, în momentul în care a izbucnit incendiul nu era niciun cadru medical în salonul de Terapie Intensivă. Nou-născuţii erau singuri în cameră. Până la sosirea pompierilor, timp de aproximativ cinci minute, nu s-a intervenit în incinta salonului respectiv pentru a fi salvaţi nou-născuţii.

Mai citiţi şi:

Arad: Sorin Prişcă: „Cauza tragediei de la maternitatea Giuleşti e minoră. Efectul e devastator”

Martor al infernului de la Maternitatea Giuleşti

Presa internaţională despre dezastrul de la Maternitatea Giuleşti: "În România, serviciile medicale sunt cele mai slabe din UE"

Personalul medical din cadrul Maternităţii Giuleşti nu era complet. În această instituţie ar mai fi trebuit să fie angajate încă 34 de cadre medicale, şapte dintre acestea fiind chiar la neonatologie, locul în care se aflau bebeluşii.

După incendiul declanşat la Maternitatea Giuleşti, patru nou-născuţi au murit. Trei au avut probleme cardio-respiratorii şi au decedat în secţia de Terapie Intensivă, iar şapte au fost duşi la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Din primele investigaţii ale procurorilor se pare că instalaţia de aer condiţionat era improvizată, fapt care a declanşat incendiul.

Evacuarea de la Maternitatea Giuleşti s-a încheiat marţi, în jurul orei 23.30, în urma exploziei produse fiind scoase din unitatea sanitară 113 persoane, dintre care 60 sunt femei şi 53 copii.

Patru bebeluşi au murit la maternitate, iar şapte au fost duşi la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Totodată, 20 de gravide din maternitate au fost transportate la Spitalul Filantropia din Capitală, iar alte douăzeci de mame şi tot atâţia copii au fost duşi la Spitalul Caritas, unde personalul medical a fost dublat, iar unitatea sanitară a ajuns, astfel, la capacitate minimă.

În urma exploziei s-a decis evacuarea totală a unităţii sanitare.

Citește și: Bebeluş bolnav de septicemie, minge de ping-pong între Ministerul Sănătăţii şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite