Bebeluş bolnav de septicemie, minge de ping-pong între Ministerul Sănătăţii şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să fie transportat de urgenţă la un spital din Capitală, un nou-născut, bolnav de septicemie, a fost „pasat“ între Ministerul Sănătăţii şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. 

Probleme încă de la naştere

Bebeluşul soţilor Florea s-a născut la Spitalul Muncipal din Feteşti, în noaptea de joi spre vineri. Copilul  a fost adus pe lume prematur, în cea de-a 35-a săptămână de sarcină. Încă de la naştere, starea de sănătate a copilului era precară. „Când a fost adus pe lume copilul cântărea doar 900 de grame şi avea un număr insuficient de leucocite“, a declarat medicul Stelian Barcari, directorul spitalului din Feteşti.

Mai mult decât atât, în urma analizelor efectuate s-a stabilit că şi mama bebeluşului avea probleme de sănătate, fiind suspectă de anemie.

Medicii feteşteni au internat nou-născutul în secţia de Terapie Intensivă a spitalului şi i-au adiministrat antibiotice. Ţinut sub supraveghere medicală timp de trei zile, micuţul nu a răspuns la tratament, de aceea a fost nevoie de transfer la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Spitalul Judeţean, fără aparatură de specialitate

Duminică dimineaţa, bebeluşul a fost internat la ATI, în secţia de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. Starea bebeluşului începuse să se înrăutăţească. Medicii au constat că bebeluşul trebuie supus unor proceduri medicale complexe, de aceea au dorit ca micuţul de numai cinci zile să fie transferat către un spital din Bucureşti. „Noi, la Slobozia, nu avem aparatura medicală pentru a putea trata acest copil. Am hotărât să îl tranferăm la Bucureşti. A fost foarte dificil să facem acest lucru“, avea să declare Nina Precup Vâlcea, purtătorul de cuvânt al Spitalului din Slobozia.

Cu toate eforurile de a obţine un transfer către Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Capitală, acest lucru a fost imposibil. Pentru a putea trimite copilul bolnav la Bucureşti, medicii de la Slobozia l-au contactat pe secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Medicii din Capitală au refuzat, însă, transferul. Familia Florea a aşteptat mai bine de nouă ore până când o ambulanţă SMURD a preluat bebeluşul.

„Ne-au lăsat copilul să moară“

Rodica şi Constantin Florea, părinţii bebeluşului, acuză medicii din Bucureşti că le-au lăsat copilul să moară. Oamenii au încercat, mai bine de nouă ore, să obţină transferul bebeluşului la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti. Abia la ora 16.30, părinţii au reuşit să îşi urce bebeluşul în vârstă de numai cinci zile în ambulanţă şi să plece către unitatea spitalicească.

Contactaţi telefonic de „Adevărul de Seară“ Slobozia în momentul în care erau în drum spre unitatea spitalicească din Bucureşti, cei doi părinţi erau zguduiţi de durere. Oamenii nu au avut voie să meargă împreună cu micuţul în ambulanţă. Cei doi soţi au fost nevoiţi să ceară o maşină unui prieten, ca să poată ajunge la Bucureşti, să vegheze la capătâiul copilului lor. „Am plecat cu o maşină particulară. Nu ne-au dat voie să întrăm în ambulanţă“, a spus Constantin Florea(40 ani), tatăl bebeluşului. „Efectiv, ne-au lăsat copilul să moară. Nu i-a interesat deloc de soarta bebeluşului nostru. Dumnezeu sper să îmi mai ţină micuţul în viaţă“, a spus Rodica Florea(40 ani), mama bebeluşului. Femeia începe, apoi, să plângă şi închide telefonul.

„A fost o lipsă de procedură“

În replică, secretarul de stat Raed Arafat a decalarat că totul s-a întâmplat din cauza medicilor din Slobozia, care nu au respectat procedura în momentul în care au decis să transfere bebeluşul la Bucureşti. Cadrele medicale trebuiau să apeleze SMURD-ul prin sistemul 112, după care se stabiliea gravitatea cazului şi tipul de intervenţie care trebuia folosit. „Noi avem două ambulanţe neonatale şi un elicopter. Elicopterul era plecat la Cluj cu un alt copil şi am trimis la Slobozia ambulanţa care deserveşte regiunea. Nu este vorba de un refuz al nostru, ci de o lipsă de procedură“, a declarat Raed Arafat.

În momentul de faţă, Luca Sebastian este internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului „Grigore Alexandrescu“ din Capitală.



Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite