Liviu Dragnea: “Îmi doresc o Alianţă cu PNL”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea  secretarul general al PSD
Liviu Dragnea secretarul general al PSD

Numărul doi în partid explică în interviul acordat în exclusivitate pentru "Adevărul" cum pot ajunge PSD şi PNL să-şi "legalizeze" relaţia la tribunal şi de ce au nevoie de o colaborare structurată, consfinţită printr-un protocol.  În privinţa candidatului PSD la Primăria Capitalei, Dragnea recomandă social-democraţilor "foarte multă deschidere" faţă de eventuala întoarcere în partid a primarului general, Sorin Opresc

Calendar Primăvara lui 2011 este pentru Dragnea termenul-limită până la care cele două partide ar trebui să se gândească la "drumul comun".

Mai citeşte şi:

Martin Schulz, liderul social-democraţilor din PE: „Viitorul premier al României să fie Victor Ponta“

Ponta l-ar lăsa pe Antonescu să fie prezidenţiabilul PNL-PSD

Independenţii, duşi din nou de PSD la Curte

Alina Voaideş:  Cum vă explicaţi atacurile foarte dure ale lui Crin Antonescu la adresa PSD?

Liviu Dragnea: Nu cred că a fost ceva pătimaş, ci poate legat de calcule electorale. Cred însă că în ultima perioadă şi PNL şi domnul Antonescu şi-au dat seama că nu este foarte eficient pentru ce se întâmplă în România azi să nu contribuie la unitatea Opoziţiei. Asta poate a şi motivat ieşirea preşedintelui Ponta cu o anumită posibilitate, cu o propunere destul de structurată şi de articulată a unei colaborări cu PNL.

Î: Dar la un moment dat aţi dat chiar un ultimatum PNL...

R: Nu, nu (neagă ferm ). Noi spunem aşa: există două posibilităţi. Fie Opoziţia lucrează coerent şi-şi uneşte eforturile pentru a stopa pe cât se poate abuzurile actualei Puteri, fie Opoziţia rămâne dezbinată. Iar dezbinarea Opoziţiei este de fapt planul actualului regim. Dorinţa mea este să existe o relaţie strucurată cu PNL. Este vorba despre o colaborare pragmatică şi foarte, foarte coordonată, o colaborare foarte serioasă în toate judeţele. Din păcate, mai sunt câteva judeţe unde PSD nu colaborează cu PNL şi nici nu putem cere pentru că nu avem un protocol cu liberalii care să stipuleze lucrul ăsta.

Î: Ce înseamnă această colaborare pragmatică?

R: (explică pe îndelete) Asta înseamnă ca în fiecare săptămână, lunea, să aibă loc întâlniri între PSD şi PNL pentru a stabili toate acţiunile din Parlament, care să fie coordonate. Toate iniţiativele să beneficieze de sprijin reciproc şi să fie asumate în comun de cele două partide. Nu de cele două (se corectează), ci de cele trei, adică şi PC-ul. Să ajungem la nivelul la care PSD şi PNL să colaboreze în tot ce înseamnă administraţie locală şi consilii judeţene. Iar această colaborare trebuie structurată până la începutul noii sesiuni parlamentare, astfel încât lucrurile să funcţioneze atunci coordonat.

Î: Vorbind de judeţe: la Botoşani PNL tocmai a bătut palma cu PDL...

R: Astfel de situaţii, care nu aduc beneficii nici PSD nici PNL ( tonul sună a nemulţumire), nu vor mai apărea dacă noi vom ajunge la o înţelegere materializată printr-un protocol minimal.

Î: Dincolo de acest protocol, vă gândiţi şi la o alianţă la tribunal?

R: (răspunde rapid) Nu exclud o alianţă la tribunal. Dacă această alianţă va fi posibilă, trebuie  realizată într-un timp rezonabil. Şi dacă insistaţi vă spun că nu exclud, ba chiar îmi doresc această alianţă.

Î:  Având în vedere istoria relaţiei PSD-PNL, protocolul v-ar oferi nişte garanţii?

 R: Nu. Rolul protocolului ar fi să ajute PSD şi PNL să funcţioneze corect. Aici trebuie să fie un "gentlemen agreement". Atât timp cât între PSD şi PNL pluteşte suspiciunea, n-avem nicio şansă să construim ceva. Ce spuneţi dumeavoastră poate fi prins într-un eventual protocol de alianţă politică.

Î: Dar, apropo de această alianţă, mai aveţi încredere în PNL?

R: (cu convingere) Eu am încredere că preşedintele Crin Antonescu şi conducerea liberală au suficientă înţelepciune şi maturitate politică. Şi noi trebuie să avem maturitate şi înţelepciune politică. Dacă suntem suficient de înţelepţi, putem să facem o construcţie serioasă. Dacă nu, rămânem fiecare cu nişte orgolii.

Î: Se vorbeşte prin unele cercuri politice de relaţia dintre Vasile Blaga şi Crin Antonescu...

R: ( trece în defensivă) Nu ştiu ce relaţie are Antonescu cu Blaga, nu ştiu dacă s-au întâlnit, după cum se spune. Însă orice lider îşi face evaluări politice şi primul lucru care îl interesează este evoluţia partidului pe care îl conduce. Cred că domnul Antonescu şi-a făcut destule evaluări şi nu mai are ce să aştepte de la PDL, că au avut o experienţă tristă cu PDL. Cum am avut şi noi o experienţă tristă cu PDL. Din punctul nostru de vedere, nu pot apărea surprize plăcute de la PDL. Noi excludem orice colaborare cu PDL.

Î: Declaraţia lui Victor Ponta referitoare la varianta premier de la PSD şi preşedinte de la PNL a avut rolul de a-l măguli pe Crin Antonescu ?

R: Victor Ponta a exprimat o analiză a unor sondaje de opinie, a unor cercetări sociologice care spun acum ce e în mintea populaţiei. Populaţia doreşte în cea mai mare parte ca guvernarea să fie a PSD, pentru că sondajele ne dau 45 %, şi ar prefera la acest moment ca Antonescu să meargă la Cotroceni. (se ambalează) Ponta a spus că, dacă ajungem la concluzia că PNL trebuie susţinut pentru funcţia de preşedinte, iar PSD trebuie susţinut pentru funcţia de premier, nu o să ne împiedicăm în orgolii din punctul nostru de vedere. Dacă vrei să construieşti o alianţă serioasă, nu poţi să ai pretenţia să ţinteşti ambele funcţii, două funcţii importante.

Î: Dar din partea Opoziţiei unite ce nume de premier aveţi în minte?

 R: Nu, nu vă răspund acum pentru că acest nume va trebui să vină de la acea Opoziţie unită pe care eu mi-o doresc. Există multe variante, multe posibilităţi. (după insistenţe) Există şi varianta unui premier de la PSD şi varianta unui premier independent din partea Opoziţiei unite.

Î: Înseamnă că excludeţi varianta premierului de la PNL....

R: (uşor încurcat) Mă rog, acum, în situaţia evocată de preşedintele Ponta, putem discuta în cadrul ăla (n.r. -premier de la PSD, preşedinte de la PNL). Dar cadrul ăla, mă rog, afirmaţia lui Ponta a fost spontană, putem discuta când se vor întâmpla lucrurile....Important e să dăm jos Guvernul Boc.

Impozitarea diferenţiată, aplicată în PSD

Î: Vorbeaţi în urmă cu câteva luni de introducerea unei discipline financiare: membrii mai înstăriţi ai partidului să dea mai mult. Funcţionează regula asta?

R: Da, pentru că vrem să o aplicăm şi în societate. Cei care au mai mult să dea mai mult. Asta înseamnă impozitare diferenţiată.

Î: Dar membrii avuţi ai PSD dau mai mult la partid decât un simplu membru?

 R: Da.

 Î: De exemplu, secretarul general al PSD cât dă ?

 R: Eu dau zece milioane pe lună.

 Î: Şi Victor Ponta cât dă ?

 R: La fel.

Î: Deplasările frecvente ale lui Ponta cu elicopterul nu sunt o povară financiară pentru partid ?

R: Nu, chiar nu sunt. Dar ce înseamnă frecvent? (aşteaptă răspunsul) Chiar nu a fost frecvent. Ne-am înghesuit împreună în elicopterul ăla mic şi a costat foarte puţin, chiar foarte puţin, câteva milioane de lei o cursă. 

Î: Cumpăraţi sediul din Kiseleff ? Cât costă?

R: Răspunsul suficient e că da, încercăm să achiziţionăm sediul. Şi ne străduim să ne plătim datoriile că avem de dat şi la alţii. Ne încadrăm în fiecare lună în venituri şi mai plătim câte puţin. Din datoriile cele vechi am achitat o parte...(ezită, apoi se se corectează) de fapt, o părticică.

Î: Vă vedeţi preşedintele PSD?

 R: Preşedintele PSD?....Nu mi-am pus problema asta.

Î: De cine vă temeţi de cineva în partid: de Victor Ponta, de Năstase sau de Ion Iliescu ?

R: Nu mă tem de nimeni. Dacă eşti într-un partid şi te temi de cineva, trebuie să pleci din partidul ăla pentru că un partid nu e o unitate militară. Dacă ajungi să te temi de cineva, înseamnă că eşti un om politic fricos şi nu a ice căuta acolo. Eu încerc să contruiesc relaţiile mele pe bază de respect reciproc.

Î: Ponta se pripeşte ?

R: (cu indulgenţă) Da, fiecare la 38 de ani ne-am pripit. E foarte impulsiv, foarte orgolios şi foarte mândru. Şi asta e bine. (se confesează) Şi eu sunt orgolios şi mândru. Dar Victor Ponta are puterea să-şi înfrâneze pornirile personale dacă asta afectează interesele partidului.

"Emil Boc nu va sărbători Paştele ca prim-ministru"

Î: Aţi accepta să intraţi la guvernare cu PDL dacă vi s-ar propune să aveţi premierul ?

R: (tranşant) Nu, pentru că nu contează ca premierul să fie de la PSD. Atât timp cât PDL e la guvernare înseamnă că o parte din sistem se perpetuează.

Î: Cât credeţi că mai rezistă Emil Boc în fruntea Guvernului şi a PDL ?

R: (fără patimă) Cred că Emil Boc va sărbători Paştele în altă calitate, nu de prim-ministru. Asta nu înseamnă neapărat un lucru bun dacă schimbarea lui nu vine în urma unei moţiuni de cenzură. (tonul devine aprins) Nici nu contează că se schimbă Boc cu altcineva de la PDL pentru că păstrează actualul sistem politico-mafiot. Varianta de înlocuire poate să fie şi mai rea. Fiindcă e lupta cruntă din PDL pentru controlul partidului, se omoară între ei, ca să vorbim popular. 

Î: Dar cum faceţi să daţi Guvernul jos că moţiunile de cenzură pe care le-aţi depus au picat. Se simte lipsa negociatorului Viorel Hrebenciuc?

 R. Nu (nesigur).... Se simte lipsa unei Opoziţii unite. Pentru că o Opoziţie unită poate fi argumentul principal care să convingă suficienţi parlamentari că acea acţiune este serioasă, că poate avea urmări bune şi că poate aduce stabilitate în ţară.

Î: Dar cum adunaţi voturile necesare ca o moţiune de cenzură să treacă?

R: (cu reproş) Dacă noi nu o să avem o Opoziţie unită, nu o să convingem parlamentari care nu sunt de la PSD şi  de la PNL să voteze moţiunea. Cred că înainte de moţiunea de cenzură, ar trebui să spui ce alternativă ai şi ca persoane şi ca program.

Î: Aţi fi premierul PSD?

 R: (pauză) Nu ştiu....Cred că prima opţiune, dacă premierul este de la PSD, este Victor  Ponta. E preşedintele partidului, are prima opţiune. Dacă el declină oferta, se deschide discuţia şi în partid sunt multe variante de prim-miniştri care pot fi buni.

Î: Insist, figuraţi pe lista cu posibilii premieri ai PSD?

R: Ţinta mea nu e asta.

Î: Dar care este?

R: Ţinta mea este ca PSD să ajungă la guvernare şi să dea premierul care să fie Victor Ponta.

Î: Şi în acest cabinet Victor Ponta veţi avea portofoliul Internelor?

R: (câteva secunde de gândire) Uitaţi, eu sunt vânător şi vă spun aşa: noi am văzut unde este pădurea şi am văzut că e un urs în pădure, dar parcă n-aş vrea să începem să ne socotim câţi bani am putea lua pe pielea lui.

Î: Şi dvs sunteţi vânător. PSD e un partid cu mulţi vânători...

R: România e o ţară cu mulţi vânători. Fac vânătoarea ca şi un sport, e legal, dar trebuie să recunosc că merg o dată, de două ori pe an că nu mai am timp.

Î: Şi ce vânaţi?

R: Vânat. Nu, nu mai vreau să discut... (râde şi schimbă subiectul)

Î: Legat de prezidenţiale, nu mai are PSD resurse să dea un candidat?

R: Ba da, are resurse să dea candidat şi pentru premier şi pentru preşedinte.  Referitor la cine ar putea candida la Cotroceni nu vreau să dau nume deoarece am stabilit prin statut că desemnarea candidatului se va face printr-un referendum intern.

Î: Vă gândiţi să candidaţi la preşedinţie?

R: Nu mă gândesc... Sper ca următorul regim să aibă premier de la PSD şi preşedinte de la PNL.

"Oprescu, din nou în PSD?Să fim foarte deschişi"

Primarul general a fost primit cu urale la Congresul PSD Foto: Marian Vilău

Primarul general a fost primit cu urale la Congresul PSD Foto: Marian Vilău

 Î: Îl vedeţi pe Marian Vanghelie drept candidatul PSD la Primăria Capitalei ?

R: Nu ştiu...Dar candidatura PSD pentru Primăria Capitalei trebuie decisă destul de rapid. (face o pauză lungă) Cel mai târziu până în primăvară. PSD-ul trebuie să ia foarte, foarte (rosteşte apăsat) în serios această candidatură. PSD nu a avut niciodată Bucureştiul. N-a avut-o absolut niciodată! Şi dacă vrem să câştigăm România, trebuie să câştigăm. Pentru asta trebuie să o luăm foarte în serios, să  punem acolo omul cu cele mai mari şanse în sondaje.

Î: Îl vedeţi, totuşi, pe Marian Vanghelie ţinându-I piept Elenei Udrea la Capitală?

R: (Mustăceşte, râde, apoi redevine serios) Îmi cer scuze... mi-au venit în minte foarte multe replici...pe care însă nu o să le dau....Nu vreau să comentez cine îi ţine piept lui Udrea. O să-l văd la Primărie pe cel care va avea cele mai mari şanse şi asta vor spune sondajele.

Î: Dar e posibil să fie Sorin Oprescu, să se întoarcă în partid ?

R: (Stă pe gânduri) E o întrebare al cărui răspuns va genera foarte multe comentarii în partid. Eu cred că (ezită)....nu ştiu, e prima dată când mi se pune întrebarea asta şi când mă gândesc la ea. Dar cred că o eventualitate a întoarcerii lui Sorin Oprescu în PSD ar trebui privită cu foarte multă deschidere, nu ar trebui să genereze patimi.

Î: Dar sunteţi de acord ca Sorin Oprescu...

 R: Eu ştiu ce am spus. O eventuală întoarcere a lui Sorin Oprescu în PSD trebuie privită cu foarte multă sesninătate şi cu foarte mult calm. Celor care vor avea reacţii de supărare îi invit, (repetă) îi invit să rememoreze reacţia sălii la prezenţa lui Oprescu la Congresul PSD.

Î: Domnul Vanghelie s-ar putea supăra...

R: Nu, nu cred. Marian Vanghelie este mult mai înţelept decât îl cred alţii.

Î:Îmi daţi exemple de înţelepciune a domnului Vanghelie?

 R: Nu. Nu ăsta e subiectul. 

 Î: Vorbind de locale....

 R: Până la 1 februarie toate organizaţiile trebuie să desemneze potenţialii candidaţi. În perioada februarie -mai vor fi evaluaţi, iar în mai ar urma să fie desemnaţi oficial pentru ca să aibă un an întreg de contact electoral.

"Nu contează cine votează, contează cine numără, a zis Stalin"

 Î: Aţi spus recent, într-o întâlnire cu senatorii PSD, că procentul începe cu patru şi se termină cu opt.

R: În discuţia respectivă se făceau afirmaţii despre declaraţia lui Victor Ponta Ponta referitoare la varianta PSD-premier, PNL-preşedinte. Unii spuneau că trebuie să muncim pentru a scoate peste 40 % în alegeri şi că procentul PSD în alegeri trebuie să înceapă cu patru. Eu am spus aşa: important e să blocăm accesul PSD la guvernare pentru că procentul poate să înceapă cu patru şi se poate termina cu opt şi să fie degeaba. Decizia de nominalizare a premierului aparţine preşedintelui ţării dacă un partid nu câştigă majoritatea.

Î: Credeţi că PSD nu va obţine 50 %?

R: Eu îmi doresc ca PSD să obţină majoritatea, dar uitându-mă la ce s-a întâmplat în 2009 şi la ce se întâmplă la MAI, trebuie să ne gândim serios ce va fi la numărătoarea voturilor. Nu contează cine votează, contează cine numără, a zis Stalin. Iar domnul Baconschi (n.r. - ministrul Afacerilor Externe) lucrează la un proiect de lege care stabileşte procedura votului prin corespondenţă pentru diaspora. Ce pârgii are Opoziţia ca să verifice plicurile? Dacă PNL refuză oferta de Opoziţie unită, dacă PSD în integralitate refuză această construcţie, atunci muncim şi vom încerca să obţinem peste 50%. Dar Ponta a spus PNL şi PSD cum vedem noi viitorul Opoziţiei şi a făcut, după părerea mea, o ofertă foarte responsabilă. Aşteptăm reacţiile. 

Girul partidului pentru apariţiile la TV

Î: PNL este mult mai ofensiv, are iniţiativă, de multe ori „vă ia faţa". De ce această apatie la PSD?

R: Poate că ne ia faţa la televizor. Poate că avem noi o problemă în ceea ce priveşte comunicarea publică. Poate comunicarea PSD trebuie gândită altfel, să fie mai eficientă. Trebuie să promovăm apariţia pe posturile de televiziune a unor parlamentari foarte buni, care ştiu să şi vorbească şi care ştiu şi de au de făcut în Parlament. Vrem ca atunci când cineva de la PSD ajunge la o emisiune, să fie o discuţie între redacţia respectivă şi partid, ca să avem şi noi un punct de vedere. Introducerea acestui mecanism va fi în sarcina preşedintelui Ponta şi a mea, iar gestionarea mecanismului va fi asigurată de purtătorul de cuvânt.

Plecarea de la MAI, învăluită în „detalii spumoase"

Î: De ce aţi plecat în 2009 de la MAI?

R: Nu am fost de acord să fac nişte numiri împotriva voinţei mele. Al doilea motiv: n-am fost niciodată de acord cu tăierile de sporuri şi de salarii la poliţişti. În al treilea rând, n-am avut niciun sprijin, deşi mi se promisese înainte de a accepta, pentru fondurile destinate administraţiei locale şi descentralizărilor. Au fost şi alte detalii spumoase...Ce pot spune.....nu mai spun nimic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite