Femeia din spatele lui Jobs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve şi Laurene au fost împreună timp de 21 de ani
Steve şi Laurene au fost împreună timp de 21 de ani

Laurene Powell Jobs a fost alături de geniul Apple până în momentul morţii. Studenta, care visa la un bărbat bogat ca Steve, i-a schimbat total viaţa soţului ei.

Blonda de care s-a îndrăgostit la prima vedere geniul Steve Jobs, Laurene Powell, nu părea deloc o femei care să se încadreze în gusturile prăfuite ale lui în materie de femei, scrie presa internaţională. Frumuseţea, inteligenţa şi mai ales spiritul său independent au fost însă calităţile cu care a reuşit să-l cucerească pe Jobs, alături de care a trăit din 1990 şi până la moartea sa, din urmă cu trei zile.

Anii 1991-1994 au fost cea mai nefericită perioadă din cariera lui Steve Jobs. Paradoxal, însă, aceştia au fost anii care ­i-au adus împlinirea în viaţa personală. Retras de la Apple şi în căutarea succesului cu proiectul său NeXT, Jobs a fost invitat, în 1990, în calitate de antreprenor, să ţină un discurs în faţa unor studenţi de la Universitatea Stanford.

GALERIE FOTO: Cuplul Jobs


Din mulţimea de ochi aţintiţi către el, i-au atras atenţia cei ai unei blonde frumoase, cu picioare lungi, de care s-a îndrăgostit la prima vedere. Iar de aici lucrurile au decurs ca într-un film de succes. După ce şi-a terminat discursul, fondatorul Apple a ieşit din clasă, urmând să ajungă la o întâlnire de afaceri. „Mă aflam în parcare cu cheia în contact, când m-am gândit: «Dacă aceasta ar fi ultima mea seară pe Pământ, aş petrece-o mai degrabă într-o întâlnire de afaceri sau împreună cu această femeie? Atunci, am alergat prin parcare şi am întrebat-o dacă vrea să ia cina cu mine", declara Jobs.



Iar scenariul de film nu se termină aici. Potrivit apropiaţilor familiei Jobs, Laurene Powell, angajată la Goldman Sachs înainte să intre la Stanford Business School, i-ar fi spus colegei sale de cameră, la acea vreme, că ar vrea să se mărite cu un milionar din Silicon Valley, precum Steve Jobs. Relaţia dintre cei doi a evoluat repede şi tumultuos.

Laurene Powel Jobs
Laurene Powel Jobs

Click pentru a mări



O femeie de carieră

În martie 1991, Steve şi Laurene (foto jos) s-au căsătorit, iar cuplul aştepta deja primul copil, pe Reed. Cei doi au avut trei copii, venirea pe lume a lui ­Reed fiind urmată de cea a două fete, Erin şi Eve. Apropiaţii familiei Jobs povestesc că mariajul cu Laurene a venit la pachet cu o serie de schimbări pentru Steve. Dacă până atunci era dependent de muncă, din acel moment Jobs a început să se ocupe mai mult de viaţa de familie. Tot Laurene a fost cea care l-a convins să reia legătura cu fiica lui, Lisa, pe care a avut-o dintr-o relaţie neoficializată. Femeie de carieră, Laurene s-a adaptat însă la stilul de viaţă agitat al lui Jobs şi i-a împărtăşit pasiunea pentru alimentaţia vegetariană.


infografie Laurene Powel Jobs

Laurene Powell este licenţiată în arte la Universitatea Pensylvania, dar şi în ştiinţe economice la Wharton School de la aceeaşi universitate. A obţinut o diplomă MBA în 1991, la Stanford. Laurene Powell Jobs este cofondatoarea Terravera, o companie alimentară care vindea produsele către retailerii din Nordul Californiei şi a făcut parte din boardul directorilor Achieva, companie ce a elaborat instrumente online care să-i ajute pe studenţi să înveţe. În tinereţe, a lucrat la Merrill Lynch Asset Management şi la Goldman Sachs, ca strateg privind tranzacţionarea instrumentelor cu venit fix.

FOTOGALERIE Află ce reprezintă mărul muşcat, simbolul Apple

Apple, Steve Jobs

Magazinul Apple din Frankfurt

Atrasă de voluntariat

În ultimii ani, soţia lui Steve Jobs a ales să se concentreze pe proiecte nonprofit, axate pe educaţie, drepturile femeilor şi arte. În prezent, ea face parte din conducerea Teach of America, Global Fund Women, KQED, EdVoice, New America Foundation, Stanford Schools Corporation, College Track  şi New ­Schools Venture Fund. Dacă Laurene s-a concentrat pe proiecte nonprofit, un lucru mai puţin ştiut despre Steve Jobs este acela că el a refuzat să facă gesturi caritabile. În momentul în care a devenit CEO al Apple, a oprit toate programele filantropice. „Aştept până devenim profitabili", s-ar fi justificat Jobs. Acum, Apple este profitabilă, dar tot nu derulează acţiuni filantropice.

"Dragostea este ca un puzzle - greu de asamblat, însă minunat atunci când toate piesele sunt aşezate cum trebuie.''
Steve Jobs fost CEO Apple

Ultimele zile

Magazinul Apple din Frankfurt

În ultimele sale zile, Jobs a fost înconjurat de familie şi prieteni. Casa lui din Palo Alto a fost asaltată de cunoştinţe care nu-l mai văzuseră de mult. Multe n-au mai apucat să-şi ia rămas-bun de la el.

Acţiunile Apple rezistă

Titlurile Apple Inc. s-au tranzacţionat relativ la acelaşi nivel joi. În timpul şedinţei bursiere de miercuri, imediat după ce au apărut primele informaţii despre moartea fondatorului companiei, titlurile Apple au fost retrase de la tranzacţionare. Valoarea acţiunilor a fluctuat pe parcursul zilei, închizând şedinţa bursieră cu o pierdere de 0,23%. La închidere, o acţiune se tranzacţiona cu 377,37 dolari. Mai târziu, pe pieţele secundare, titlurile Apple au scăzut cu 0,36%, ajungând la 376 dolari pe unitate. Chiar şi aşa, valoarea s-a menţinut mai bine decât se aşteptau analiştii.

Fanii din Filipine au adus sute de buchete de flori

Fanii din Filipine au adus sute de buchete de flori

Pentru mulţi investitori, Jobs era garanţia succesului companiei. Nu de puţine ori, atunci când Jobs intra în concediu medical sau era văzut în public arătând slăbit, valoarea acţiunilor Apple scădea vertiginos. Săptămâna aceasta, după lansarea aparatului iPhone 4S, valoarea acţiunilor Apple a scăzut cu 5%, investitorii fiind dezamăgiţi de lipsa mult aşteptatului iPhone 5. Înainte de închiderea şedinţei de tranzacţionare de miercuri, acţiunile Apple au înregistrat o scădere, însă au încheiat ziua cu o creştere de 1,54%, preţul unui titlu fiind situat la 378,25 dolari. Până la momentul aplicării restricţiei, valoarea acţiunilor era deja în scădere cu 0,27%.

Mister în jurul înmormântării

Detaliile privind înmormântarea fostului CEO Apple au rămas şi ieri un adevărat mister pentru presă. Familia a cerut ziariştilor discreţie. Ritualul înmormântării va avea loc în spiritul religiei budiste, adică cel mai probabil trupul lui Jobs va fi incinerat. Un alt mister ar putea rămâne şi valoarea exactă a averii lui Steve Jobs. Potrivit Reuters, cofondatorul Apple şi soţia sa şi-au plasat cel puţin trei proprietăţi sub o administrare specială în 2009, strategie despre care experţii juridici spun că reprezintă o modalitate prin care Steve Jobs a încercat să se asigure că averea sa nu va fi făcută publică după moarte.



Nu se ştie dacă Jobs a plasat în administrare privată şi alte active, precum acţiunile la Apple şi Walt Disney. La doar o zi după moratea lui Jobs au apărut deja şi controverse privind momentul decesului. Potrivit Bloomberg, Steve era deja mort, marţi, în momentul lansării iPhone 4S, însă oficialii Apple au ascuns acest lucru pentru a nu periclita evenimentul.

image

Sediul din New York, transformat în loc de pelerinaj

Sediul din New York, transformat în loc de pelerinaj

Ziariştii citaţi susţin că poliţia a aflat de moartea lui Jobs abia atunci când compania a emis comunicatul oficial de presă. Dacă moartea ar putea rămâne învăluită în mister, viaţa va fi explicată de cartea biografică ce urmează să apară în noiembrie. Steve Jobs şi-a aprobat biografia doar cu câteva zile înainte de moarte, deoarece a vrut ca fiii săi să înţeleagă mai bine de ce nu a fost întotdeauna alături de ei.

Magazinele Apple au devenit adevărate altare

Milioane de oameni din întrega lume şi-au luat adio de la Steve Jobs, iar magazinele Apple de pe mapamond s-au transformat în adevărate altare pentru comemorarea celui care a schimbat lumea. Din SUA până în Franţa, China şi Filipine, mii de fani Apple au participat la priveghiul organizat spontan în faţa magazinelor. Mere, fotografii şi telefoane iPhone pe care au fost aprinse lumânari au fost doar câteva dintre omagiile aduse de fani. La fel, casa din Palo Alto (California) a lui Steve Jobs s-a transformat într-un loc de pelerinaj.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NEWS BOX

Steve Jobs, doborât de cancer
image

Steve Jobs, în 2005: Ştiu că voi muri în curând şi asta m-a ajutat să iau toate marile decizii în viaţă

Steve Jobs a murit

Cancerul la pancreas, boala care l-a răpus pe Steve Jobs

A murit Steve Jobs! Zece lucruri mai puţin cunoscute despre geniul Apple

Steve Jobs a murit
image

Steve Jobs a murit! Bill Gates: "O să îmi fie tare dor de Steve"

Steve Jobs a murit

Clipul video cu care Steve Jobs a făcut istorie

Steve Jobs a murit

Steve Jobs a fost dat spre adopţie de mama sa, încă din primele zile de viaţă

Viaţa lui Steve Jobs în imagini

Cât valorează Apple - cea mai mare companie din lume în acest moment

Steve Jobs a ales simplitatea şi în viaţa personala: blugi şi helanca

Indiferent de pe ce citeşti, mulţumeşte-i lui Steve

Viaţa lui Steve Jobs în imagini

Cum ți-a schimbat viața Steve Jobs, geniul Apple?

Viaţa lui Steve Jobs în imagini: geniul Apple şi soţia sa

Media internaţională: L-am pierdut pe al nostru Gutenberg, Edison, Picasso, Carnegie... Îţi mulţumim!

Boala care l-a răpus pe Steve Jobs: cancerul pancreatic

Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 21 de ani

Obama despre moartea lui Jobs: A fost suficient de îndrăzneţ să creadă că el ar putea schimba lumea

Obama i-a dezamăgit pe alegătorii americani
Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 39 de ani

Steve a fost mituit de profesoara dintr-a patra, cu bomboane şi bani, ca să înveţe carte

Steve Jobs a murit

Steve Jobs, locul 110 în rândul miliardarilor lumii, cu un salariu anual de 1 dolar

Tim Cook (stânga) şi Steve Jobs

Steve Jobs a murit. Ce rămâne?

Viaţa lui Steve Jobs în imagini

Ce ar trebui să învăţăm de la Steve Jobs?

Steve Jobs în 2011 şi în 2003, când a fost diagnosticat cu cancer de pancreas FOTO: Reuters

Vecinul meu, Steve Jobs

Viaţa lui Steve Jobs în imagini Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 21 de ani Steve Jobs
image

Povestea vieţii lui Steve Jobs

Viaţa lui Steve Jobs în imagini: la 21 de ani
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite