Dotarea Armatei: cu ce mergem la război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Automobilele Humvee, simbolul armatei  americane,  au intrat în dotarea militarilor români
Automobilele Humvee, simbolul armatei americane, au intrat în dotarea militarilor români

Tehnica militară: automobile americane, transportoare româneşti, nave englezeşti şi avioane ruseşti.

"Subfinanţarea armatei e de vină moral pentru tragedia aviatică de la Tuzla" spun militarii timişoreni trecuţi în rezervă

FOTO Doi militari români s-au căsătorit în Afganistan

AUDIO Cântec pentru militarii din Afganistan

Şase români morţi în Afganistan, numai în 2010

Peste 20.000 de militari români au participat, în ultimii 20 de ani, la misiuni internaţionale. La început, selecţionarea militarilor se făcea pe bază de voluntariat, iar numărul de candidaţi depăşea necesarul Armatei. Pe măsură ce dificultatea misiunilor a sporit, au apărut şi primele victime din rândul trupelor româneşti, iar entuziasmul celor rămaşi acasă a scăzut. 20 de militari au murit în teatrele de luptă din Bosnia, Afganistan şi Irak.

Alte câteva zeci de militari au fost răniţi, în urma unor atacuri sau a unor accidente, iar unii dintre aceştia n-au mai putut continua cariera militară şi au fost trecuţi în rezervă la nici 30 de ani. În alte câteva situaţii, soldaţii aflaţi departe de România nu au reuşit să se adapteze şi au fost repatriaţi înainte de termen.

DIN DOSAR:

Soldaţii NATO ai României, într‑un automobil Humvee american La Baza Aeriană 90, cel mai plăcut moment este  întoarcerea acasă Avionul LanceR va fi retras din exploatare peste doi ani


Un caz extrem a fost reprezentat de un caporal din Vrancea care s-a sinucis în Irak, în anul 2006. Pe de altă parte, nu de puţine ori, în condiţiile extreme ale războiului din Afganistan sau Irak, echipamentele militarilor români s-au dovedit necorespunzătoare şi au cedat. Chiar şi în prezent, soldaţii români sunt transportaţi în Afganistan cu un avion Hercules, veteran al războiului din Vietnam, iar în teatrul de luptă patrulează transportoare TAB 77, fabricate de industria românească pe timpul lui Ceauşescu. Abia în anul 2006, contingentele româneşti au primit în dotare, din partea Guvernului SUA, automobile Humvee, uşor blindate, care să înlocuiască maşinile ARO.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a întocmit o "Concepţie de înzestrare cu sisteme şi echipamente majore" eşalonată pentru perioada anilor 2006-2025, în care se recunoaşte că 85 la sută din echipamentele militare au resursa de viaţă depăşită. Teoretic au fost lansate şase programe strategice de înzestrare, câte două pentru fiecare categorie de forţe a Armatei, dar aceste programe sunt blocate din lipsă de bani. Chiar şi programele de achiziţie care au demarat, cum ar fi cel al fregatelor aduse din Anglia sau cel al transportoarelor blindate fabricate în Elveţia, au stârnit suspiciuni, controverse şi anchete cu impact internaţional.

Dotarea Armatei

Un militar slab înarmat nu poate fi eficient nici pe teritoriul naţional, în vreme de pace, dar nici în teatrele de conflict externe, unde România e obligată să trimită trupe, alături de NATO, conform angajamentelor sale internaţionale. Rubrica "Dosar" din această săptămână prezintă evoluţia şi starea actuală a echipamentelor Ministerului Apărării Naţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite