Avioanele LanceR mai zboară doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul LanceR va fi retras din exploatare peste doi ani
Avionul LanceR va fi retras din exploatare peste doi ani

Avioanele MiG 21 LanceR au reprezentat, în ultimii 20 de ani, principala forţă aeriană a României. Ministerul Apărării a solicitat 110 aeronave de acest tip, iar modelul LanceR s-a obţinut prin modernizarea avioanelor MiG 21, de fabricaţie sovietică.

Programul de „upgrade" s-a realizat la Aerostar Bacău, în cooperare cu firma israeliană Elbit. Ulterior, peste 20 de avioane LanceR s-au prăbuşit ori au fost grav avariate. În acest moment, mai puţin de 40 de avioane LanceR sunt apte de luptă. Ele vor fi obligatoriu retrase din exploatare până în anul 2013, când le expiră resursa de zbor.

De mai bine de patru ani, conducerea Armatei încearcă să demareze un program de achiziţie a unor noi avioane de luptă, care să înlocuiască LanceR. Principalele variante de avion oferite României sunt F-16, Gripen şi Typhoon. Autorităţile de la Bucureşti au luat deja, în CSAT, decizia de a cumpăra avioane F-16, second-hand, de la Guvernul SUA, contra sumei de 1,3 miliarde de dolari, dar criza economică a blocat şi această iniţiativă.

Avioane de cercetare fără pilot

„Spion“ românesc din Irak p Foto: aai

„Spion“ românesc din Irak Foto: Aai

Avioanele fără pilot, cunoscute şi sub abrevierea UAV (Unmanned Aerial Vehicles), sunt printre cele mai eficiente mijloace de luptă întâlnite în războiul modern. Armata Română a folosit asemenea aeronave în Irak şi în Afganistan, atât pentru protecţia trupelor, cât şi în misiuni independente. Întrucât specificul acţiunilor este culegerea de informaţii, detaşamentele UAV româneşti sunt subordonate celei mai „discrete" structuri militare: Direcţia Generală de Informaţii a Apărării. Avioanele fără pilot ale militarilor români sunt model Shadow 600, produse de firma americană AAI. Trei asemenea aeronave s-au prăbuşit în timpul misiunilor, astfel că România mai are, acum, doar două avioane Shadow apte de zbor. Oficialii MApN au cerut deja achiziţia de noi avioane fără pilot.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite