Cum să iei punctaj cât mai mare la proba scrisă de limbă şi literatură română la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Inspectoratului Şcolar vor un examen de bacalaureat corect
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Inspectoratului Şcolar vor un examen de bacalaureat corect

Gheorghe Lăzărescu, profesor de limba română la Colegiul Naţional „Sf. Sava" din Bucureşti, spune că punctajele cele mai mari sunt acordate candidaţilor care au răbdare să citească cu atenţie subiectele şi reperele de la eseu.

„Elevii trebuie să nu se grăbească şi să rămână în sală până la expirarea termenului. Îi sfătuiesc să-şi împartă timpul în funcţie de dificultatea fiecărui subiect. La subiectele I şi II pot aloca în jur de 30-40 de minute pentru fiecare, iar la al III-a subiect restul timpului. Ar fi bine să-şi lase 15 minute la sfârşit pentru corectare", sunt recomandările dascălului. Şi modul în care arată lucrarea poate strânge puncte importante. „Se punctează lizibilitatea, aşezarea în pagină. Este bine să rezolve subiectele în ordinea în care au fost date, însă nu este obligatoriu", explică Gheorghe Lăzărescu.

Citiţi şi:

BAC 2011 ÎN HUNEDOARA: Un elev a fost prins copiind cu telefonul mobil la Colegiul Naţional "Iancu de Hunedoara"

Unul dintre primii candidaţi ieşiţi de la BAC la centrul de evaluare de la Liceul Pedagogic din Deva: „A fost super uşor, o să iau peste nouă!”

Începe săptămâna de foc a probelor scrise la BAC/ Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a afla subiectele la Limba română

Au început probele scrise la Bacalaureat. Primii trei trişori din Timiş au fost eliminaţi. Vezi ce riscă tinerii!

Elevii trişori din 2010 le-au stricat piaţa celor din 2011: "Au spus în gura mare că au copiat şi aştia au pus camere"

Trei pagini la eseu


La subiectul al doilea, unde candidaţii vor avea de redactat un text argumentativ, profesorul Gheorghe Lăzărescu spune că elevii trebuie să respecte toate elementele unei astfel de compuneri: ipoteză, argumente, concluzie. „Ipoteza trebuie să fie bine conturată şi să exprime punctul de vedere: pro sau contra. Argumentele trebuie să susţină punctul de vedere, iar concluzia să derive din ipoteză", explică profesorul de limba română. Pentru subiectul al treilea candidaţii ar trebui să scrie aproximativ trei pagini de eseu. Profesorul spune că elevii pot memora 2-3 versuri importante când este vorba de o poezie, însă în cazul prozei nu este obligatoriu ca elevul să dea citate din operă.

Cum ţi se par subiectele? Uşoare sau grele?

Spune si tu
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite