Oprescu, vedetă la Congresul PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu la Congresul PSD
Sorin Oprescu la Congresul PSD

Social-democraţii au prezentat, ieri, în faţa a peste 4.500 de delegaţi, programul de guvernare. „Senzaţia“ Congresului a fost însă primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care a cucerit asistenţa mărturisind că nu-şi va renega trecutul social-democrat.

Oprescu a urcat la tribună în ropote de aplauze şi a ridicat o parte din sală în picioare când şi-a început discursul cu formula „Stimate popor PSD". El a mulţumit pentru invitaţie („un gest de prietenie şi înţelepciune") şi a dezvăluit că are mulţi prieteni în acest partid. „N-am să mă dezic niciodată de originile mele social-democrate", s-a confesat Oprescu. „PSD, PSD, Haide, doctore!", a izbucnit asistenţa în urale. „Cred că PSD poate pune pe o linie corectă dezvoltarea ţării", şi-a încheiat „doctorul" discursul de nici cinci minute, fiind imediat potopit de aplauze. „Nu sunt invidios pe aplauzele pe care le primeşte", a zâmbit Ponta de la microfon.

Corina Dragotescu: PSD între domnia lui Ponta şi nostalgia lui Geoană

image

Citiţi şi:

PSD "atacă" minorităţile pentru moţiunea de cenzură
Victor Ponta: „Mă uit în oglindă şi văd că am mai mult păr alb"

Vanghelie, enervat de Primarul Capitalei

Cu două zile înainte de Congres, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, care şi-a propus să candideze pentru Primăria Capitalei, a lansat un atac dur împotriva lui Oprescu, pe care l-a acuzat că are o legătură de afaceri cu Elena Udrea şi că vrea să vândă ­RADET. „Dacă se poate debarasa de legăturile cu PDL, atunci e bine că vine la Congres", condiţiona atunci Vanghelie prezenţa lui Oprescu la evenimentul social-democraţilor. „Vanghelie e un fraier care se ambalează singur. Să-şi facă străzile lui acolo la el în sector şi să-şi vadă de treabă", a declarat Sorin Oprescu pentru „Adevărul". Surse din PSD susţin că liderul Victor Ponta ar dori revenirea în partid a lui Oprescu, pentru a încerca să câştige pe mâna acestuia Primăria Generală. Ion Iliescu nu şi-a ascuns dorinţa ca Sorin Oprescu să se apropie de PSD.

UDMR face apel la „solidaritate"

Înainte de Oprescu la microfon au venit Daniel Constantin, liderul PC, Attila Verestoy de la UDMR şi Teodor Meleşcanu, vicepreşedinte PNL. Delegaţii PSD au ascultat cu nesaţ discursurile, sancţionând prompt, după caz, cu aplauze sau cu ironii strigate din sală. Verestoy, care a făcut apel la solidaritate, a fost apostrofat de un bătrânel hotărât: „Da' cu moţiunea ce faceţi?". „Domnu' preşedinte, domnu' preşedinte, da ce face cu moţiunea ?", insista omul în timp ce Ponta dădea mâna cu Verestoy. „Avem nevoie de solidaritate şi cel mai bun moment este la moţiunea de cenzură", a replicat liberalul Teodor Meleşcanu în discursul său.

Ponta, propus premier de Năstase

Liderii PSD au profitat de Congres pentru a-şi consolida poziţia sau pentru a-şi spori influenţa în partid. Ei au folosit în acest scop modificările la statutul partidului. În tabăra câştigătoare se plasează Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional, care a primit drept de vot în Biroul Permanent Naţional. Şi Victor Ponta iese învingător, ­reuşind ­să-şi consolideze poziţia în partid chiar dacă o parte dintre ideile sale referitoare la statut nu au fost acceptate. Adrian Năstase l-a propus pentru postul de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură va avea succes.

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu l-a lăudat pe Adrian Năstase pentru programul de guvernare, apreciind documentul şi calităţile de „manager" ale fostului premier. Cuvinte de „laudă" a avut şi pentru „elevul" Victor Ponta. „Juristul Ponta a început să înveţe economie. Văd că este un elev conştiincios şi învaţă carte", a comentat Iliescu.

Geoană, marele perdant

„Marele perdant" al Congresului este chiar fostul lider al PSD, Mircea Geoană, care a stârnit nemulţumiri în partid după ce o scrisoare care conţinea critici la adresa actualei echipe de conducere a ajuns la presă. Geoană avea de gând să citească acest material la Congres, dar a fost eliminat de pe lista vorbitorilor. Surse din partid susţin că Geoană ar fi primit reproşuri în Comitetul Executiv din cauza acestui material. El nici nu a stat la tribună, alături de alţi lideri ai PSD, ci s-a aşezat în sală, alături de parlamentarii de Dolj.

"Marian Vanghelie este un fraier care se ambalează singur. Să-şi facă mai bine străzile din sectorul lui, că le-a promis la ăia că le repară de nu ştiu când, să facă curăţenie şi ­dup-aia stăm de vorbă amândoi."
Sorin Oprescu primarul Capitalei

"Fraier e ăla care se pricepe la fraieri. M-a dat pe spate discursul lui Sorin Oprescu. Un mesaj dur la adresa lui Traian Băsescu şi a Elenei Udrea. Mi-au dat lacrimile. Pe cuvânt."
Marian Vanghelie primarul sectorului 5

Moţiunea de cenzură, în linie dreaptă

Moţiunea de cenzură ar putea fi depusă luni la Parlament, după o ultimă discuţie cu liberalii. Potrivit calendarului avansat de liderul PSD Victor Ponta, moţiunea ar urma să fie dezbătută în săptămâna 25-29 octombrie. În goana după cele 236 de voturi de care au nevoie pentru a dărâma Guvernul Boc, social-democraţii şi-au propus să „seducă" o parte dintre cei 18 deputaţi ai minorităţilor. Surse din partid susţin că o primă discuţie între PSD şi minorităţi ar putea avea loc marţi.

Potrivit aceloraşi surse, unii reprezentanţi ai minorităţilor ar fi nemulţumiţi de atitudinea faţă de putere a liderului lor, Varujan Pambuccian. Şansele moţiunii ar putea creşte odată cu migrarea în PSD a câtorva parlamentari PDL. Seria „achiziţiilor" a fost deschisă de senatorul ex-PDL Gabriel Mutu, iar potrivit unor surse şi democrat-liberalul Ion Ruşeţ ar fi în negocieri cu partidul lui Ponta. Moţiunea de cenzură se citeşte în şedinţa comună a celor două Camere şi se dezbate în termen de trei zile de la prezentare.

Promisiunile social-democraţilor

Măsuri pentru prima zi de guvernare:

1 Revenirea salariilor la nivelul anterior diminuării cu 25%
2 Anularea recalculării pensiilor militarilor
3 Anularea impozitării pensiilor mici
4 Reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii faţă de 2009
5 Eliminarea plăţii contribuţiilor sociale pentru drepturile de autor
6 Audit financiar al Guvernului Boc

Măsuri pentru prima lună de guvernare:

1 Creşterea salariului minim la 750 - 800 de lei
2 Scăderea CAS la angajator cu 3%
3 Deblocarea posturilor din sănătate
4 Îngheţarea preţului la energia furnizată populaţiei

Măsuri pentru primul an de guvernare:

1 Introducerea impozitării progresive
2 Păstrarea impozitului pe profit la 16%
3 Scutirea de impozit pe profitul reinvestit
4 Majorarea TVA pentru produsele de lux
5 Reducerea TVA la 5% pentru pâine, carne, lapte, ulei şi zahăr
6 Majorarea impozitelor pentru proprietăţile de lux

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite