Cazul sopranei Amelia Antoniu: Pacientele au fost infectate pentru că medicii au refolosit o seringă de unică folosinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soprana Amelia Antoniu (36 de ani) şi Alice Preda (35 de ani) au fost victimele unor greşeli grave ale doctorilor din Spitalul CF2, unitate sanitară ce aparţine de Ministerul Transporturilor. Medicul Cristian Gherasie, fostul şef al secţiei de Ginecologie din cadrul Spitalului CF2, din Bucureşti, a recunoscut că s-a folosit aceeaşi seringă pentru cele două paciente.

Amelia Antoniu, prim-solista Teatrului Naţional de Operetă, şi Alice Preda, cele două paciente care au intrat în comă în urma unor intervenţii chirurgicale care au avut loc în Spitalul CF2, au fost infectate în momentul anesteziei.

Soprana Amelia Antoniu: "Nu mai pun niciodată piciorul în spitalele din România"

Bucureşti: Amelia Antoniu acuză neregulile din spitale

Soprana Amelia Antoniu, infecţie fără sfârșit

Campanie „Adevărul“ pentru soprana Amelia Antoniu

„Singurul element comun a fost o seringă cu ser anestezic. O jumătate din cantitatea de ser a fost injectată în branula Ameliei şi cealaltă jumătate a fost injectată în branula celeilalte paciente, Alice, înainte de a fi operate", a spus dr. Cristian Gherasie, fostul şef al secţiei de Obstetrică-Ginecologie.

Medicul a adăugat că seringa nu le-a atins propriu-zis pe cele două paciente pentru că serul a fost injectat în branulă, nu direct în venă.

„Seringa a fost încărcată înainte de a începe intervenţia, aşa că în acest interval de timp germenii s-au dezvoltat, iar între cele două intervenţii a mai fost un răstimp în care contaminarea a avansat", a declarat medicul.

Astfel, Amelia Antoniu şi Alice Preda, pacientele care veniseră pentru intervenţii minore la CF2 în urmă cu două luni, au fost infectate cu bacteria Burkholderia Cepacia. Cele două femei au intrat în şoc septic şi apoi în comă, fiind transferate la Spitalul Universitar de Urgenţă. Alice se află şi acum în spital, dar din cauza infecţiei nu va mai putea face copii.

Şi la război, seringa se aruncă

Alice Preda este şi în prezent internată în spital la două luni de la infectare  Foto: Dan Bistriţeanu

image

Dr Cristian-Anton Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), spune că reutilizarea unei seringi de unică folosinţă este un gest iresponsabil.

„Aşa ceva nu se face. Şi pe vreme de război, o seringă se foloseşte, iar după utilizare se aruncă. A fost o inconştienţă din partea lor să folosească la două paciente aceeaşi seringă. La aşa ceva nu se face economie", spune dr Cristian-Anton Irimie.

Ancheta celor de la Ministerul Sănătăţii arată că în Spitalul CF2, care aparţine de Ministerul Transporturilor (MT), s-a lucrat într-un mediu impropriu, sterilizarea a fost îndoielnică şi nu au fost respectate condiţiile de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare".

Directorii, în concediu

În tot acest timp, directorii Spitalului CF2, vizaţi de ancheta în cazul scandalului infectării pacientelor, sunt în concediu medical sau în concediu de odihnă de aproape două luni şi se bucură de salarii de zeci de milioane de lei.

„Da, este adevărat că directoarea de îngrijiri medicale este în concediu de boală. Nu vă pot spune de ce anume suferă şi nici să vă dau mai multe detalii nu pot", a declarat dr Nicolae Efimov, managerul spitalului. Alţi doi directori, de achiziţii şi economic, au fost în ultimele săptămâni în concediu medical sau în vacanţă.

„Ştim despre această situaţie şi am dispus un control în baza Ordonanţei 36/2010 să aflăm dacă aceste persoane suferă de vreo boală sau nu, însă nu ştiu care sunt rezultatele", ne-a declarat Radian Tufă, secretar general în Ministerul Transporturilor.

" Să folosească aceeaşi seringă la două paciente, a fost un gest iresponsabil din partea medicilor din Spitalul CF2. Aşa ceva nu se face nici pe vreme de război. Şi atunci se foloseşte şi se aruncă seringa."
Cristian-Anton Irimie
secretar de stat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite