Cristi Borcea şi viaţa sa printre butelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care-l cunosc pe Cristian Borcea (40 de ani) spun că „respiră şmecherie prin toţi porii“. „Adevărul“ vă prezintă cei mai controversaţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Cristi Borcea

Dinu „Vamă“, magazionerul care a ajuns preşedinte!

Gigi Becali păzea robineţii la Revoluţie

E văzut ca un metrosexual pentru că se îmbarcă cu haine de firmă, merge la sala de forţă, se întreţine la saloane de înfrumuseţare şi, în permanenţă, poartă cu el o borsetă plină cu tot felul de creme scumpe menite să-l revitalizeze.

Această imagine l-a propulsat şi în cercurile mondene, multe vedete alegându-l ca naş de cununie sau pentru a le boteza copiii. Dar, până să ajungă aici, a fost nevoit să „calce pe cadavre".

A intrat în club cu ajutorul lui Ţălnar care i l-a prezentat naşului său, Cornel Dinu, cu „Ţânţarul" cunoscându-se când acesta era în vârf la Dinamo iar tânărul Borcea era la juniorii Victoriei. Un timp a fost omul bun la toate pentru „Mister", era şofer, îi căra pardesiul sau diplomatul.

Apoi, a fost avansat ca director de marketing la doar 26 de ani. Aici a avut prima misiunea importantă: să-l dea afară pe Bondrea, antrenorul de atunci, pentru a-i face loc lui „Mister", ceea ce s-a şi întâmplat. A tras sfori pe lângă ziarişti să scrie urât de Bondrea iar rezultatele slabe ale echipei au venit ca un bonus. Misiune îndeplinită, şi ascensiunea a fost fulminantă până la postura de preşedinte executiv.

Era poreclit Fidea

Indiferent de funcţia ocupată, Borcea a fost prietenul jucătorilor chiar dacă, la începuturile sale în „Ştefan cel Mare", aceştia făceau des glume pe seama lui. Fiind mai durduliu, el încerca să-şi ţină greutatea sub control cu ajutorul unui regim ce presupunea consumul a cât mai multe lichide, în general supe. De aici şi-a atras şi porecla de „Fidea", aşa cum îl strigau jucătorii.

Acum nu mai suflă în faţa lui pentru că în anii de „ucenicie" a învăţat să şi-i apropie. Pe mulţi i-a cununat, iar primele de victorie le asigura din propriul buzunar, de multe ori fiind văzut în vestiarul echipei cu o pungă plină de bani. A devenit un confident al lor, unul care le poate rezolva orice problemă, indiferent că e vorba de achiziţionarea unei maşini sau nevoia de bani de buzunar.

Azi, nimeni nu-şi permite să-i pună vreo poreclă şi deşi între el şi fotbalişti e o diferenţă de peste zece ani, toţi îl strigă simplu „Cristi". Când a ajuns la Dinamo nu absolvise liceul, iar examenul de Bac l-a prins în funcţia de director la marketing. Pentru a ajunge la cursurile Grupului Şcolar Agricol din Fierbinţi, judeţul Ialomiţa, făcea naveta din Bucureşti alături de alţi cinci colegi. Se înghesuiau toţi într-o Dacie veche şi plăteau benzina de drum prin rotaţie. În cele din urmă a terminat studiile şi la 26 de ani se putea lăuda că are şi diploma de Bacalaureat. Recent şi-a încheiat studiile superioare după ce a urmat cursurile Facultăţii de Management Turistic din cadrul Universităţii Bioterra.

Explicaţia lui e simplă: pentru a face bani a neglijat şcoala. „Am preferat să mă angajez gestionar la butelii. Era tentant, rămâneam cu câte 50.000 lei pe zi (!) pe vremea comuniştilor. Nu mi-a fost ruşine cu munca de jos, n-am dat în cap pentru bani", a explicat Borcea. O poveste legată de butelii nu o va uita niciodată.

Ea a fost relatată în revista Maxim de un concetăţean de-al său din Valea Boului: „Borcea venea zilnic la centrul de butelii din sat şi ieşea încărcat ca un măgăruş: o butelie pe grătarul din faţă al bicicletei, alta pe cel din spate, una între picioare, pe cadru, alta în spinare, legată cu nişte curele, iar alta - buclucaşă - în braţe.

Asta din urmă îi aluneca tot timpul, iar el o schimba de pe o parte pe alta, în timp ce afurisita de bicicletă se dezechilibra continuu. Dacă nu cădea singur, îi dădeam noi o mână de ajutor. Puneam o sfoară întinsă perpendicular pe stradă, o acopeream cu nisip, iar când se apropia Borcea, o ridicam. Era bucuria vieţii noastre să-l vedem cum se dă de-a berbeleacul cu butelii cu tot".

Milionar din butelii

Totuşi, afacerea cu butelii avea să-l facă milionar, şi, peste ani, a pus pe picioare firma CrimboGas care l-a transformat într-unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni din fotbal. Puterea l-a propulsat şi în lupta de la „butoane". Rămâne celebră fraza sa către Andone, după ce „Fălcosul" a luat eventul în 2004: „Ţi-am dat indicaţii, ţi-am cumpărat o echipă, am luat toată Craiova, atunci controlam şi vântul în fotbalul românesc".

Pe toate feţele

AFACERI: Deţine mai multe hoteluri în ţară, Bavaria Blu (Mamaia), Muntenia (Neptun), Premier (Botoşani) şi e acţionar majoritar la Boavista (Timişoara). Are o clinică de înfrumuseţare în Bucureşti şi ştrandurile din Crângaşi şi Drumul Taberei. Dar, mare parte a venitului o obţine din transportul de carburanţi, având 50 la sută din acţiunile unei firme de profil, afacere ce-i aduce în conturi peste 20 de milioane de euro pe an.

AVERE: E proprietarul mai multor terenuri în Bucureşti, Constanţa, Timişoara şi în anumite zone din Moldova. Are mai multe case de vacanţă, la Monte Carlo şi Miami, precum şi iahturi. Averea sa e estimată la peste 120 de milioane de euro.

DEFECT MAJOR: Se lasă uşor influenţat de persoanele din anturaj şi e coleric.

CALITATE: E un mare sufletist şi îşi ajută prietenii.

FAMILIE: Căsătorit cu Mihaela, are trei copii: Patrick (13 ani) şi gemenii Melissa şi Angelo (7 ani).

PERFORMANŢE: Patru titluri de campion, cinci cupe ale României şi o Supercupă.

Notele „Adevărul" 

- Corectitudine: 6
- Influenţă: 10
- Credibilitate: 6
- Abilitate: 9
- Relaţii: 10
- Cunoscător de fotbal: 7
- Profesionalism: 8

“Noroc că ai lucrat cu mine şi te-am mai învăţat fotbal, că nu ştiai că se joacă în 11. Visul meu e să ajung la birou în locul lui Cristi Borcea, că oricum cunosc mai mult fotbal decât el."

Ioan Andone către Borcea - dialog în primăvara lui 2010

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite