Gigi Becali păzea robineţii la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Gigi Becali. Patronul Stelei s-a născut la Zagna, în judeţul Brăila, la 25 iunie 1958. Localitatea nu mai există astăzi, ea fiind creată special de comunişti pentru deportaţii din Bărăgan.

Familia Becali a fost prigonită întrucât tatăl şi unchii lui Gigi erau acuzaţi că ar fi fost simpatizanţi ai Mişcării Legionare. Actualul finanţator al roş-albaştrilor a copilărit însă în Pipera, acolo unde tatăl său, Tase, avea sute de oi.

Mai citeşte şi:

Gigi Becali chiar nu se pricepe

„În tinereţe, toţi băieţii îl ştiam de Geli din Pipera", a povestit celebrul interpret aromân, Gicu Coadă, despre cel care avea să marcheze o parte importantă din istoria Stelei. Gigi Becali a intrat în anturajul fotbaliştilor în anii '80, când îi aproviziona pe cei de la Steaua şi echipa naţională cu carne şi iaurt de calitate.

„Pe vremea lui Ceauşescu venea şi ne vindea brânză şi iaurt. Era ca şi acum, un personaj extravagant şi cu bani. Îi plăcea să fie mereu în prim-plan", şi-a amintit peste ani Gabi Balint. Tot în aceeaşi perioadă s-a împrietenit şi cu Gică Hagi.

A fost lăcătuş-mecanic la ICCE Băneasa

Pentru a nu avea probleme cu legile care pedepseau „parazitismul", tânărul Gigi Becali s-a angajat la ICCE (institut de cercetare în domeniul electronicii), pe platforma Băneasa, la doi kilometri de casă. Aici a lucrat ca lăcătuş-mecanic, după care a fost transferat la departamentul de apă ionizată. Revoluţia l-a prins lucrând în ture la paza unor vane şi robineţi de la subsolul clădirii. În primele luni ale lui 1990, a abandonat munca şi s-a lansat în afaceri.

Cu cei 200.000 de dolari primiţi ca moştenire şi cu alţi 100.000 de dolari împrumutaţi de la Hagi a început să importe TIR-uri întregi de blugi, ţigări şi săpunuri din Turcia. „Când alţii luau două perechi de blugi de la turci, eu aduceam zece TIR-uri pe săptămână. Odată
am venit acasă cu o basculantă de bani", s-a lăudat ulterior Gigi. În aceeaşi perioadă, căpitanul naţionalei, Gică Hagi, i-a fost naş de
cununie şi i-a botezat fetele.

Schimbul cu MApN l-a îmbogăţit

Gigi Becali, pe vremea când îl imita pe Clark Gable



Ulterior, a vrut să îndeplinească visul tatălui său, de a avea o fermă mare în Pipera. Aşa a intrat în afacerile imobiliare. „La început, am cumpărat o fermă şi câteva terenuri arabile. Văzând că am bani, oamenii au început să vină la mine şi să mă roage să le cumpăr pământurile. Şi am tot cumpărat până nu mai ştiam ce să fac cu atâta teren. Pe vremea aia, un metru pătrat costa mai puţin de un dolar", a povestit Gigi Becali.

În 1999, latifundiarul a dat lovitura vieţii: a schimbat un teren de 21,5 hectare în satul Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, cu unul de 20,9 hectare în zona Băneasa-Pipera, aparţinând Ministerului Apărării Naţionale. Diferenţa de valoare la acea dată era de 3,3 milioane de dolari, în favoarea lui Becali. La scurt timp după aceea, preţul terenurilor din Pipera a explodat, iar Gigi s-a trezit ca fiind unul dintre cei mai bogaţi români.

E de zece ani în Ghencea

În anturajul Stelei a ajuns în 2000, la un an după ce-şi exprimase intenţia de a investi la FC Oneşti, fiind adus în club de către Victor Piţurcă şi Viorel Păunescu. Din februarie 2003, Gigi a preluat cu scandal pachetul majoritar de acţiuni al clubului din Ghencea. Performanţele din primii ani, culminând cu o calificare în semifinalele Cupei UEFA, au fost umbrite ulterior de numeroase derapaje comportamentale, precum jignirea fostelor glorii, scandalurile cu Gică Hagi şi cu Victor Piţurcă, dar şi de eternul conflict cu suporterii. Cazul „Valiza" rămâne însă „capodopera" omului de fotbal Gigi Becali.

 „Vreau o Românie ca soarele sfânt de pe cer"

image

Becali în „Palat“, locul care găzduieşte conferinţele de presă



În ianuarie 2004 a preluat Partidul Noua Generaţie de la Viorel Lis. În acelaşi an a participat la alegerile prezidenţiale folosind sloganul „Vreau să fac o Românie ca soarele sfânt de pe cer". Sintagma a fost preluată din testamentul lui Ion Moţa, unul din întemeietorii Legiunii Arhanghelului Mihail. N-a obţinut decât 1.77% din voturi, procent asemănător de la prezidenţialele de anul trecut (1.91%). Singura sa victorie politică, câştigarea unui mandat de europarlamentar, se datorează mai degrabă valului de simpatie care l-a înconjurat după arestarea sa din primăvara lui 2009, dar şi a faptului că a candidat pe listele Partidului România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor.

Pe toate feţele

AFACERI: În afara imobiliarelor, unde a dovedit că are fler, Gigi Becali a eşuat în business. Firmele sale, Uzina Mecanică Drăgăşani, Avicola Iaşi şi Arcom au mers mai mult în pierdere în ultimii ani.

AVERE: Rămâne un om foarte bogat, chiar dacă a fost drastic afectat de criză. Deţine circa 500 de hectare de teren în ţară, precum şi impunătorul domeniu de 3.300 de metri pătraţi din Aleea Alexandru. De asemenea, mai are circa 50 de milioane de euro împrumutaţi la rude şi prieteni.

DEFECT MAJOR: Lipsa de modestie. Se crede „buricul pământului".

CALITATE: Este un mare filantrop.

FAMILIE: Este căsătorit şi are trei fete: Theodora (14 ani), Alexandra (13 ani) şi Cristina (9 ani).

PERFORMANŢE: Două titluri, o Supercupă, trei calificări în grupele Ligii Campionilor, o semifinală de Cupa UEFA cu Steaua.

Notele „Adevărul"

-Corectitudine:  6
-Influenţă: 8
-Credibilitate:  4
-Abilităţi manageriale:  5
-Relaţii: 7
-Cunoscător de fotbal: 5
-Profesionalism: 6

"Gigi Becali a început să se schimbe în momentul în care a venit Stoica lângă el. Atunci au început perversităţile. Eu am încercat să-l educ fiindcă el are şi calităţi."

Victor Piţurcă
fost manager general Steaua

"Becali este un trişor! Eu l-am ajutat să fure Steaua. Tot ceea ce a făcut până acum, a făcut furând! A furat bani şi apoi i-a dat la biserici pentru a fi iertat!"
Dumitru Dragomir
preşedinte LPF (în 2005)

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite