Gigi Becali chiar nu se pricepe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalul nu mai este demult doar un simplu sport.

A devenit o adevărată industrie în care se învârt miliarde de euro. Marile echipe din Europa funcţionează asemenea unor corporaţii: cu manageri instruiţi, cu bugete de venituri şi cheltuieli coerente, cu strategii de dezvoltare pe mai mulţi ani, cu departamente de marketing şi comunicare eficiente.

Din păcate, în România majoritatea cluburilor sunt organizate după modelul buticului de la colţul străzii. Nici vorbă de proiecte pe termen lung, de organizare riguroasă, de promovare targetată. Totul se face pe colţul mesei, pe combinaţii, „pe ciupeală". Iar cel mai elocvent exemplu că aşa stau lucrurile este ultimul scandal de la Steaua. Proprietarul acestui club nu are capacitatea de a înţelege că modul său brutal, primitiv şi lipsit de orice viziune de a conduce va îndrepta echipa spre fundul unei prăpastii din care nu va ieşi prea curând. Dar acest lucru nu trebuie să mire pe nimeni, având în vedere CV-ul de businessman al lui Becali.

Şeful Stelei a făcut bani doar speculând creşterile halucinante de preţ, de acum trei-patru ani, ale terenurilor (a nu se înţelege că este neapărat ceva rău în asta). În rest, nu a construit nimic în business, cu toate că i-au trecut sume impresionante prin „valize". Nu a fost în stare să pună pe picioare nicio corporaţie în adevăratul sens al cuvântului. Nu a avut nicio strategie de-a dezvolta o afacere pe termen lung. Nu a gândit niciun business-plan care să-l pună la adăpost de prăbuşirea inevitabilă a pieţei imobiliare. Mai mult, toate firmele pe care le-a cumpărat acum câţiva ani se târâie astăzi de pe o zi pe alta.

Becali nu conştientizează, însă, toate aceste lucruri. El trăieşte încă din osânza acumulată în anii de glorie ai pieţei imobiliare şi, în megalomania sa, se crede atotştiutor. Patronul Stelei ar fi în stare să-i spună şi maseurului ce creme trebuie să folosească pentru revigorarea muşchilor jucătorilor. Cu un asemenea stil de „management" al finanţatorului, Steaua nu va ajunge niciodată un club modern, cu proiecte bine articulate şi cu rezultate notabile pe plan european.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite