Dinu „Vamă“, magazionerul care a ajuns preşedinte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Dinu Gheorghe, conducătorul Rapidului.  Dinu Gheorghe (55 de ani) a apărut din senin în fotbal, fără să aibă o carieră în spate de jucător.

Bozovici, oprit la „Vamă“!

Cristi Borcea: "Lui Răzvan Lucescu îi lipseşte sufleurul Dinu Gheorghe"

A fost fundaş central la juniorii lui Dinamo, coleg de generaţie cu Augustin şi Ion Marin, dar s-a lăsat când a realizat că n-are perspectivă, iar apoi, peste ani, a ajuns direct preşedinte la Rapid. Între cele două perioade, „Vamă" şi-a construit viaţa cu ambiţie, perseverenţă şi inteligenţă.

A început ca magazioner la Spitalul de nebuni şi ulterior vameş, postură în care l-a prins Revoluţia. De atunci a început ascensiunea sa profesională, care în anul 2000 a ajuns la apogeu, fiind numit şeful Direcţiei Generale a Vămilor. Gurile rele spun că a fost pus acolo de PSD, aceeaşi formaţiune politică dându-l şi jos când pe adresa lui au început să curgă reclamaţiile.

image

Actualul preşedinte al Rapidului şi Răzvan Lucescu au lucrat împreună atât în Giuleşti, cât şi la Braşov

L-a ajutat pe Copos cu importul de televizoare

O funcţionară de la Baia Mare s-a autodenunţat spunând că i-a oferit 5.000 de euro şpagă, apoi au apărut zvonuri cum că ar fi fost implicat în traficul cu stupefiante, varianta lansată de un Armagedon al vămilor şi că ar beneficia de protecţia Serviciilor Secrete! Scenariul a mers şi mai departe, spunându-se despre el că ar fi fost securist, om de încredere al lui Tudor Postelnicu, mai ales că cei doi au împărţit aceeaşi casă. Dincolo de toate acuzele, Dinu Gheorghe e însă imaculat din punct de vedere penal, neavând niciun dosar în spate, care să-l discrediteze oficial.

Prietenia cu George Copos datează din anii 1990, când patronul Rapidului aducea televizoare Samsung din Coreea de Sud, iar Dinu Gheorghe îi înlesnea comerţul la vamă. "Lipeala" i-a fost făcută însă de Cristiana Copos, care luase un aparat de făcut îngheţată prin intermediul lui „Vamă". Drept mulţumire, ea i-a spus că poate trece oricând pe la cofetărie să ia îngheţată gratis, iar prima dată cînd „Vamă" a făcut acest lucru a dat la tejghea de George Copos. Care, evident, l-a pus să plătească îngheţata.

Prietenia lor s-a "cimentat" apoi şi prin intermediul familiei Geoană, apropiată ambilor. Geoană i-a sugerat de altfel lui Copos să-l pună pe Vamă preşedinte la Rapid în 1997, fapt agreat atunci şi de Mircea Lucescu. Indiferent că a fost sau nu, oficial, preşedinte la Rapid, el a condus din umbră clubul, fiind omul cu cea mai mare influenţă în relaţiile cu George Copos. Vamă a numit antrenori, a făcut transferuri şi de câteva ori a adus bani de acasă pentru a scoate clubul din impas.

image

Dinu Gheorghe şi Ioan Neculaie s-au înţeles de minune la Braşov, dar s-au certat după ce „Vamă“ a plecat la Rapid

A fost poreclit Stalin

Profesional, Dinu Gheorghe acţionează cu mână forte, iar pentru felul său dictatorial, dar şi pentru că are mustaţă, a primit porecla "Stalin"! Nimeni n-are voie să facă nimic fără ştirea lui, e mereu suspicios cu angajaţii de la club, vrea să lucreze de unul singur şi nu încurajează ­subalternii capabili, care i-ar putea umbri personalitatea. Se spune că nu ratează niciun comision, dar în acelaşi timp îi şi susţine până în pânzele albe pe cei loiali lui.

Le cunoaşte problemele şi îi ajută cu absolut orice, iar toţi antrenorii pe care i-a pus au avut sprijinul lui total. Unul dintre punctele sale forte este informarea. Vamă e un tip la curent cu tot ceea ce se întâmplă şi la suprafaţă, şi în culise, şi de aceea reuşeşte să fie adesea cu un pas înaintea celorlalţi.

Pe toate feţele

AFACERI: Deţine numeroase imobile în Capitală, de pe urma cărora încasează chirii „grase"
AVERE: E un om bogat. Are o vilă în Primăverii, câteva maşini de lux şi conturi bogate.
DEFECT: Lipsit de modestie şi scrupule. Când nu are rezolvare pentru anumite probleme dispare din peisaj şi nu mai răspunde nici măcar la telefoane.
CALITATE: Adaptabilitate. Chiar dacă n-a fost un cunoscător al fotbalului, a învăţat repede cum se conduce un club, dedicându-şi mult timp profesiei.
FAMILIE: Căsătorit, are doi copii. Un băiat, Dinu, 24 de ani, care a terminat studiile în Anglia, şi o fată, Lucy, 19 ani, absolventa unei şcoli la Viena.
PERFORMANŢE: un titlu cu Rapid (1999), o promovare cu FC Braşov din B în A (2008), calificare cu Rapid în sferturile Cupei UEFA (2006)

Notele „Adevărul" 

- Corectitudine: 6
- Influenţă: 8
- Credibilitate: 7
- Abilitate: 9
- Relaţii: 9
- Cunoscător de fotbal: 8
-Profesionalism: 9

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite