Cu şase echipe în Europa încă doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda eşecului cu Liverpool, Maftei (dreapta) şi colegii săi au reprezentat excelent România în Europa
În ciuda eşecului cu Liverpool, Maftei (dreapta) şi colegii săi au reprezentat excelent România în Europa

Pentru România, sezonul 2011-2012 va fi ultimul cu două formaţii în Liga Campionilor şi cu patru în Liga Europa. Până la finalul stagiunii în curs, România (locul opt) mai poate fi depăşită doar de Portugalia în ierarhia coeficienţilor pe ultimii cinci ani.

Dincolo de eliminarea Unirii Urziceni în "dubla" cu Liverpool, rezultatele din 16-imile Ligii Europa au ţinut cu noi. Pentru că Olanda şi Turcia au rămas şi ele fără echipe în competiţiile continentale, PSV Eindhoven, Ajax, Twente, Galatasaray şi Fenerbahce părăsind "in corpore" scena europeană. Astfel, România, clasată pe locul opt, a scăpat de două dintre urmăritoare în clasamentul coeficienţilor şi nu poate „aluneca" mai jos de poziţia a noua, pe care se află acum Portugalia.

Mihai Stoica: "Arbitrajul nu ne-a dat nicio şansă"

Fanii lui Liverpool, încântaţi de berea şi de fotbalul românesc

Mircea Lucescu: „Trebuie să arătăm că nu am câştigat întâmplător Cupa UEFA anul trecut!”

În consecinţă, conform algoritmului UEFA, Liga I are garantate şase locuri în cupele europene atât pentru stagiunea următoare, 2010-2011, cât şi pentru sezonul 2011-2012. Distribuţia echipelor va fi similară cu ce s-a întâmplat în acest an. Campioana va prinde direct grupele Ligii, vicecampioana va merge în preliminariile Ligii Campionilor, iar ocupantele locurilor 3-5, plus câştigătoarea Cupei României, vor intra în cursa pentru grupele Ligii Europa.

Din 50 de meciuri am pierdut 21

Din punct de vedere al numărului de partide, sezonul 2009-2010 a fost pentru noi cel mai prolific an din istoria participărilor în cupele europene. Astfel, între Steaua - Ujpest 2-0 şi Urziceni - Liverpool 1-3, s-au desfăşurat nu mai puţin de 50 de meciuri internaţionale cu implicare românească. Din păcate, bilanţul este unul negativ: 16 victorii, 13 egaluri, 21 de înfrângeri, golaveraj 52-66.

Din 2012 pierdem Liga!

Stagiunea 2012 - 2013 va fi una de cotitură pentru echipele româneşti în Europa. Motivul? Nu ne vom mai putea baza în clasamentul coeficienţilor pe punctajul-record (16.833) obţinut în 2005 - 2006, atunci când Steaua şi Rapid jucau în fazele avansate ale Cupei UEFA. Astfel, dacă va continua în aceeaşi notă, a rezultatelor modeste din ultimii trei ani, România va ieşi cu siguranţă din Top 12 european, cel care asigură cel puţin o echipă în grupele Ligii. Mai mult, ţările clasate mai jos de poziţia a 15-a au doar patru locuri în Europa, dintre care unul singur în preliminariile Ligii Campionilor.

Ronny Levy, cu spatele la zid!

Ialomiţenii au înregistrat trei înfrângeri din tot atâtea meciuri oficiale sub bagheta antrenorului Ronny Levy. O asemenea serie neagră nu a mai fost consemnată în dreptul echipei ialomiţene din primul an după promovarea în Liga I, din sezonul 2006 - 2007! Atunci s-au pierdut trei partide consecutive între etapele a 9-a şi a 11-a. În prima întâlnire, cu FC Timişoara (0-1), antrenor interimar era Iulian Mihăescu, iar în următoarele două, cu Universitatea Craiova (1-2) şi cu UTA (0-1), echipa fusese preluată deja de Dan Petrescu.

Având în vedere bilanţul negru al lui Levy de până acum, partida de mâine cu Rapid este crucială pentru israelian. O nouă înfrângere ar dărâma psihic fotbaliştii Unirii, mai ales că va fi un meci cu o contracandidată la locurile de cupele europene. Importanţa meciului din Giuleşti este subliniată şi de faptul că ialomiţenii au intrat în cantonament de ieri, cu două zile înainte de joc. Asta după ce, până acum, Levy era adeptul unui regim mai relaxat. Tocmai de aceea, Apostol şi compania au intrat în cantonament cu doar 24 de ore înainte de returul cu Liverpool.

.

Nica nu a văzut trei jucători în ofsaid

Brigada care va conduce Rapid - Unirea va fi formată din Alexandru Tudor, Cristian Nica şi Aurel Oniţa. Cei trei au oficiat, joi, la Wolfsburg - Villarreal (4-1), din Liga Europa. La scorul de 3-1, asistentul Cristian Nica a validat golul marcat de Grafite, deşi trei jucători ai gazdelor erau în ofsaid.

Galamaz stă două săptămâni

Căpitanul de echipă al Unirii, George Galamaz, s-a accidentat serios în timpul partidei cu FC Liverpool. El a fost diagnosticat cu entorsă la glezna stângă şi va rata cel puţin meciurile cu Rapid, Steaua şi FC Timişoara.

.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite