Ştefan Repede este campionul pasionat de kick-boxing din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO muaythaieducation.com
FOTO muaythaieducation.com

Tânărul din Hunedoara stăpâneşte aproape perfect secretele unuia dintre cele mai dure sporturi de contact. Ştefan şi-a început aventura în lumea artelor marţiale de la vârsta de 9 ani, când a fost înscris la un club de karate din municipiul Hunedoara.

În următorii zece ani a practicat această disciplină la intensitate maximă, timp în care a reuşit să cucerească o mulţime de trofee: a fost campion naţional şi european la karate şi s-a clasat pe locul al patrulea la unul dintre campionatele modiale la care a concurat.

De-a lungul ultimilor ani, hunedoreanul a participat la peste 50 de competiţii sportive. Totuşi, povesteşte că a fost mult mai atras de sporturile de full contact, cum este kick-boxingul, decât de karate. „Kick-boxingul mi s-a potrivit ca o mănuşă, tocmai pentru că este un sport mai dur decât karatele, sport în care poţi da knock-out-uri fără să fii penalizat. La karate, eşti punctat după alte reguli, trebuie doar să îţi atingi adversarul, în timp ce kick-boxingul este mult mai sincer”, este de părere tânărul.

Propriul club
După absolvirea facultăţii, Ştefan s-a întors la Hunedoara, dorind să îşi continue activitatea sportivă în cadrul unei grupe de kick-boxing, însă nu a găsit aşa ceva în oraşul natal.

După o perioadă în care s-a mulţumit să se antreneze în clubul de box, a decis să îşi înfiinţeze propriul său club de kick-boxing. Într-un timp scurt, a reuşit să strângă în jurul său mai mulţi practicanţi sau tineri pasionaţi de sportul de full-contact şi a închiriat o sală de sport. „Am fost înscrişi în Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact şi vom participa la campionatele naţionale de low-kick. Dorinţa mea este să accesăm galele care vor fi televizate”, a spus Ştefan Repede. Hunedoreanul consideră că mulţi dintre tinerii care vin pentru a se pregăti în kick-boxing au potenţial de a deveni campioni. 

Tiberiu Rugea dă cele mai crude verdicte

Claudiu Toader, antrenorul micilor fotbalişti

Andreea Crepcia este megastarul din Hunedoara

În ce îi priveşte pe ceilalţi practicanţi de arte marţiale, Ştefan susţine că au numai de câştigat. „Marea majoritatea a bolilor care apar în timp, după o anumită vârstă, se pot rezolva de la sine, prin sport. Exerciţiile de mobilitate, de stretching, încălzirea dinaintea antrenamentelor, această oră de sport dintr-o zi ne asigură sănătatea. Apoi, kick-boxingul îţi schimbă atitudinea, îţi dă curaj în situaţii periculoase. Nu te face mai agresiv, ci dimpotrivă, mai liniştit pentru că în sală îţi verşi agresivitatea, scapi de stress”, mai adaugă antrenorul.

Andreea Todereanu, atleta campioană din Deva

Mihaela Huda a dat schiul de performanţă pe munca în Poliţie

Întrebări şi răspunsuri

Fetele sunt interesate să practice kick-boxing?
Au participat şi fete la antrenamente. Cele care au venit sunt mai băieţoase, mai dure.

De ce vor hunedorenii să înveţe kick-boxing?
Dintre adolescenţi, mulţi vin pentru că vor să înveţe să se apere, în special fiindcă au probleme la şcoală cu colegii. Vin şi hunedoreni mai în vârstă, care caută să se menţină în formă.

Cât timp este necesar pentru a învăţa să te lupţi?
Ca să înveţi să dai un pumn, o directă tare, îţi trebuie o perioadă mai îndelungată. Dar tehnica se învaţă treptat, cu paşi mici. Primul lucru la care se gândeşte un antrenor este protecţia elevilor.

Eric Şoş este campion mondial la shotokan

Ce-i place
Practică sportul din plăcere, pentru el însuşi, nu pentru a obţine trofee. „Este o formă de socializare mai specială. Îmi place faptul că venim la sală, ne batem, iar după antrenamente plecăm cu zâmbetul pe buze”, a spus Ştefan.

Ce nu-i place
Antrenorul de kick-boxing spune că este dezamăgit uneori pentru faptul că unii dintre sportivi, deşi au potenţial, sunt nevoiţi să renunţe la kick-boxing, chiar la o vârstă la care ar putea face performanţă. Şi aceasta din cauza situaţiei financiare, care nu le permite să se ocupe exclusiv de antrenamente.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite