Andreea Todereanu, atleta campioană din Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra este campioană balcanică de juniori în proba de triplu-salt şi este un model de urmat pentru adolescenţii care vor să reuşească în sportul de performanţă. Andreea Todereanu şi-a dedicat întreaga adolescenţă sportului.

Eforturile i-au fost răsplătite din plin. Anul trecut, deveanca a obţinut titlul de campioană balcanică în proba de triplu-salt, la categoria junioare, dar visul pentru care ea se pregăteşte zilnic este medalia olimpică.

În vârstă de 18 ani, Andreea şi-a făcut meritat locul de componentă a lotului olimpic de atletism al României, în urma performanţelor de excepţie. A muncit mult pentru obţinerea lor: în ultimii cinci ani, spune atleta antrenată de profesorul Nicolae Alexe, a avut doar zece zile de vacanţă.

PORTRET: Andreea Crepcia este megastarul din judeţul Hunedoara (VIDEO)

Specialistă în triplu-salt

În rest, tânăra s-a dedicat unui program strict, din care orele de antrenament zilnic nu au voie să lipsească. Deşi a fost nevoită să renunţe de multe ori la răsfăţul specific vârstei, Andreea Todereanu este mulţumită de calea pe care a ales să meargă.

image

„Am început atletismul în urmă cu opt ani. M-am transferat la liceul sportiv, în clasa a cincea, după ce am câştigat un concurs de alergare, prin care se făcea selecţia viitorilor elevi ai colegiului. Profesorul Nicolae Alexe m-a convins cu greu să urmez atletismul de performanţă. Copiii nu prea optează pentru acest sport. Mie a început să îmi placă, însă în anul următor am trecut de la alergare la sărituri, pentru că făceam deseori roşu în gât din cauza antrenamentelor la alergare”, îşi aminteşte Andreea. Cu timpul, deveanca a devenit specialistă atât în săritura în înălţime, cât şi la proba de triplu-salt.

Adriana Klein este dedicată pasiunii pentru pictură

Claudia Jude, pompierul care "fabrică" explozii

Raluca Covătaru, expertă în plante campioane

Mihaela Huda a dat schiul de performanţă pe munca în Poliţie


Recorduri de invidiat

image

În cele două discipline, ea a obţinut mai multe titluri naţionale la categoriile junioare, atât în sală, cât şi în aer liber, dar şi pe podiumuri la competiţii internaţionale. În ce priveşte proba de triplu-salt, Andreea Todereanu a reuşit „zboruri” de 13,31 metri, la campionatele naţionale de junioare în sală, şi de 13,26 metri la campionatul internaţional desfăşurat anul acesta la Constanţa.

Recordurile personale ale atletei din Deva aproape echivalează cu recordul mondial stabilit în 1984 de americanca Terri Turner, la Balton Rouge, în Statele Unite. 

În prezent, cea mai bună performanţă la triplu-salt în proba de feminin îi aparţine ucrainiencei Inessa Kravets, fiind de 15,50 de metri. În următorii doi ani, până la începerea Jocurilor Olimpice organizate la Londra, Andreea îşi doreşte să atingă baremul de 14,25 metri la triplu-salt, pentru a putea participa la competiţie.

Tânăra spune că viitorul ei este legat de sport. „Până la 30 – 35 de ani se poate face performanţă. Eu sper să urmez o facultate de profil şi să continuu cu atletismul în ţară. Nu mă tentează să plec pentru a studia la vreo universitate în afara României, în ciuda burselor acordate sportivilor”, mai spune Andreea Todereanu.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost la Campionatul Mondial de Atletism pentru juniori din acest an?
În Canada, la Moncton, am participat la proba de triplu-salt, dar nu am reuşit o perfomanţă care să mă mulţumească. Unul dintre motive a fost şi faptul că antrenorul meu Nicolae Alexe nu m-a putut însoţi.

Care este partea neplăcută a antrenamentelor?
Nu prea îmi plac alergările în pantă şi de viteză, însă reuşesc să mă motivez.

Cum vezi performanţele atleţilor români, faţă de cele ale străinilor?
Noi avem şanse să ne impunem la probe tehnice, în atletism. În schimb, la probele de viteză, nu putem concura deocamdată cu americanii şi jamaicanii.

image

Ce-i place

Muzica şi Internetul sunt două dintre lucrurile care îi ocupă Andreei puţinul timp liber pe care îl are. Îi place, în special, muzica rock şi preferă Internetul televizorului, pe care îl deschide foarte rar.

Ce nu-i place:

Andreea se declară dezamăgită de lipsa de interes pe care publicul larg din România o acordă atletismului. „În Canada şi în Turcia, la competiţiile de atletism tribunele erau pline. În ţară nu se întâmplă acest lucru”, spune deveanca.

Ea mai adaugă că şi-ar dori ca în ţară să existe condiţii mai bune pentru practicarea sportului de performanţă. 

Profil

Născută: 9 mai 1992
Studii: Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” din Deva
Familie: Necăsătorită
Performanţe: Campioană naţională la triplu-salt şi la săritura în înălţime, campioană balcanică la triplu-salt, juniori

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite