Eric Şoş este campion mondial la shotokan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eric Şoş
Eric Şoş

Adolescentul în vârstă de 15 ani a obţinut o performanţă care aduce onoare Hunedoarei. Este campion mondial la arte marţiale, stilul Karate Shotokan. În ciuda pregătirii intense în disciplina pe care o practică de mic, Eric reuşeşte să împace sportul cu şcoala.

Camera lui Eric Şoş a devenit un adevărat muzeu în miniatură al medaliilor, cupelor şi diplomelor pe care adolescentul din Hunedoara le-a obţinut în ultimii ani la campionatele de karate la care a participat.

Performanţe de invidiat
În vârstă de numai 15 ani, Eric a reuşit recent o performanţă cu care s-ar mândri orice părinte. A obţinut titlul de campion mondial la stilul shotokan, la competiţia pe echipe desfăşurată în august la Istambul. Chiar dacă a avut emoţii înainte de intrarea în concurs, pentru tânărul din Hunedoara rezultatul nu a fost o surpriză.

Tiberiu Rugea dă cele mai crude verdicte

Claudiu Toader, antrenorul micilor fotbalişti

Andreea Crepcia este megastarul din Hunedoara

În ultimii ani, hunedoreanul s-a obişnuit să urce pe treapta întâi a podiumului, la aproape toate competiţiile de profil. Este multiplu campion naţional la karate. „Pasiunea pentru acest sport am moştenit-o de la tatăl meu, care m-a îndrumat de cînd aveam cinci ani şi jumătate să practic karate shotokan. În prezent, mă antrenez de cinci ori pe săptămână”, povesteşte Eric Şoş.

În ciuda pregătirii intense în disciplina pe care o practică de mic, Eric reuşeşte să împace sportul cu şcoala. A fost premiant ani la rând, iar la finalul clasei a şaptea a obţinut media generală de 9,85. Ca orice tânăr de vârsta lui, găseşte suficient timp liber pe care să îl petreacă alături de prietenii şi colegii săi, folosind internetul sau ascultând muzică.

Carieră în sport
Adolescentul îşi doreşte ca în viitor să studieze la Academia de Poliţie din Bucureşti, dar să îşi continue, în acelaşi timp, cariera în sportul său preferat. Shotokanul este o disciplină care merită să fie practicată, adaugă el.

Andreea Todereanu, atleta campioană din Deva

„Este un sport în care trebuie să îţi foloseşti mintea. Te ajută mult în situaţii deosebite. Îţi dă încredere în tine, te dezvoltă fizic şi psihic. Însă tehnicile pe care le înveţi în sala de antrenament nu ai voie să le foloseşti în afara ei. Unele pot fi chiar fatale”, povesteşte Eric. 

Întrebări şi răspunsuri:

Cum vezi viitorul sportului pe care îl practici?
Sper ca în viitorul apropiat să fie acceptat ca sport olimpic. Karate Shotokan este unul dintre cele mai populare sporturi. Este mai spectaculos decât stilurile tradiţionale de karate, mai agresiv totodată, dar mişcările sunt naturale, tehnica nu este forţată.

Ce „punctează” la competiţii?
Concurăm la două probe, kumite şi kata. În kata lupţi cu un adversar imaginar. Contează tehnica, felul în care îţi faci intrarea, ţinuta şi atitudinea cu care te prezinţi în concurs.

Care sunt slăbiciunile unui karateka?
Presiunea cea mai mare în lupta directă este pe picioare, pentru că se foloseşte mult tehnicile de secerare. Trebuie, de asemenea să ştii să cazi, pentru a nu te accidenta. 

 
Profil:
Născut: 31 octombrie 1995, Hunedoara
Studii: Elev în clasa a opta la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”
Experienţă: Practică artele marţiale de aproximativ zece ani
Performanţe: Multiplu campion naţional şi campion mondial la shotokan

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite