TVR nu a transmis meciul lui Bute pentru că era nerentabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Bute (stânga) îşi priveşte nemilos adversarul care tocmai a făcut cunoştinţă cu pumnul său Foto: Agerpres
Lucian Bute (stânga) îşi priveşte nemilos adversarul care tocmai a făcut cunoştinţă cu pumnul său Foto: Agerpres

Televiziunea Română nu a transmis gala de box din 15 octombrie, în care românul Lucian Bute a devenit pentru a şaptea oară campion mondial la box, deoarece, susţine TVR, era practic "imposibil" să recupereze suma investită.

Pugilistul român Lucian Bute a spus după victoria din 15 octombrie de la Montreal (Canada), în faţa americanului Jesse Brinkley, că e dezamăgit de faptul că TVR nu a transmis meciul în care şi-a păstrat titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF. Adevărul a scris aici despre aceste acuze şi a cerut TVR un răspuns oficial la aceste acuzaţii:

Adevărul: Explicaţi de ce Televiziunea Română nu a transmis în direct meciul de box dintre Lucian Bute şi americanul Jesse Brinkley?

TVR: "Nu au existat discuţii oficiale între deţinătorii drepturilor Tv ale acestui meci şi conducerea TVR. Televiziunea Română nu a primit nicio ofertă în scris pentru acest meci".

Care este bugetul pe care TVR trebuia să îl aloce pentru transmiterea acestui meci de box?

TVR: "Bugetul se calculează în funcţie de suma solicitată pentru drepturile Tv, la care se adaugă cheltuielile tehnice. În cazul unor astfel de transmisiuni, cheltuielile de transmisie costă foarte mult. De pildă, acestea s-au ridicat la peste 20.000 de dolari în noiembrie 2009, când TVR a transmis meciul Bute - Andrade".

Care sunt criteriile care au determinat Televiziunea Română să nu transmită meciul de box Bute-Brinkley?

TVR: "În general vorbind, sumele solicitate pentru astfel de transmisiuni sunt mult prea mari. Drept dovadă că nicio televiziune din România nu a transmis meciul dintre Bute şi Brinkley. În numai doi ani, piaţa de publicitate s-a înjumătăţit. De la 500-600 de milioane de euro în 2008, investiţiile în media din România au ajuns la puţin peste 300 de milioane de euro în 2010. În plus, clienţii de publicitate ezită să îşi asocieze imaginea cu boxul profesionist, ceea ce face practic imposibilă amortizarea cheltuielilor".

Care sunt criteriile aplicate de Televiziunea Română în deciziile privind transmisiunea în direct a meciurilor de box ale sportivilor români?

TVR: "Nu ar trebui să i se impute TVR că nu transmite meciuri de box profesionist, din moment ce nici alte televiziuni publice nu pun pe lista de priorităţi astfel de evenimente sportive. De obicei, boxul profesionist de calitate se transmite în sistem pay-per-view sau pe canale plătite separat. Pe de altă parte, în această perioadă, bugetul de noi achiziţii pentru sport este foarte redus"

UPDATE Într-un comunicat public de presă, TVR a spus vineri:

"În ultima săptămână, Televiziunea Română a fost ţinta mai multor acuzaţii în contextul desfăşurării meciului de box profesionist dintre Lucian Bute şi Jesse Brinkley. Date fiind amploarea pe care a luat-o subiectul nedifuzării meciului de către TVR - atât în presă, cât şi în Parlamentul României -, dar şi unele neadevăruri rostite la adresa conducerii TVR, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

ABSENŢA NEGOCIERILOR: TVR nu a primit nicio ofertă în scris pentru meciul Bute - Brinkley şi, în consecinţă, nu s-a purtat nicio negociere într-un cadru oficial. Dacă Federaţia Română de Box (FRB), cunoscând faptul că nicio televiziune nu poate face profit din această transmisiune, ar fi dorit să ofere posibilitatea amatorilor de box din România să-l vadă pe Bute în acest meci, putea ceda drepturile pentru transmisiune oricărui post Tv, inclusiv TVR, condiţionând eventual ca toate încasările din publicitate aferente respectivului meci să îi revină FRB. Nu a făcut acest lucru.

LIPSA UNUI PRECEDENT. TVR nu a cumpărat până acum niciunul dintre cele şapte meciuri disputate de Lucian Bute pentru titlul IBF. Totuşi, a transmis unul dintre ele (în noiembrie 2009), meci oferit de Federaţia Română de Box, care, după cum s-a vehiculat în presă, a primit în schimb 150.000 de dolari de la un grup de oameni de afaceri, coordonat de primarul oraşului Buşteni.

ACHIZIŢIE RISCANTĂ. Boxul profesionist este o achiziţie riscantă pentru orice televiziune: un K.O. poate încheia în câteva minute o transmisiune scumpă. Meciul Bute - Andrade, din noiembrie 2009 - pentru care TVR a cheltuit peste 20.000 de dolari (costuri de transmisiune) - s-a încheiat în runda a patra. Nici măcar posturile de televiziune specializate, de sport, nu s-au arătat interesate de acest meci"

Acuzaţiile care s-au adus la adresa TVR: De ce nu l-a transmis TVR pe Bute?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lucian Bute a devenit campion mondial la 19 octombrie 2007 după ce l-a învins prin KO în repriza a 11-a pe columbianul Alejandro Berrio. Bute şi-a aparat ulterior titlul de şase ori:

29 februarie 2008: victorie în faţa americanului William Joppy prin KO tehnic
24 octombrie 2008: a câştigat la puncte în faţa lui Librado Andrade
13 martie 2009: KO tehnic împotriva lui Fulgencio Zuniga
29 noiembrie 2009: KO în repriza a patra împotriva lui Librado Andrade
17 aprilie 2010: KO după trei runde cu Edison Miranda
15 octombrie 2010: KO în runda a noua cu americanul Jesse Brinkley

Bute: jos pălăria în faţa lui Doroftei

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV: Lucian Bute le-a controlat peştele poliţiştilor

Lucian Bute şi Steluţa Luca arată lumii ce înseamnă „Stânga de Pechea"

Consăteanul lui Lucian Bute, Cristian "Hammer", la a şasea victorie la profesionişti

Meciul campionului gălăţean Lucian Bute a ajuns motiv de dispută în Parlament

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite